Κίνα: Οι αλλαγές στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν την ηλιακή και την αποθήκευση

Κίνα: Οι αλλαγές στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν την ηλιακή και την αποθήκευση
Ποιοι θα ωφεληθούν

Η Κίνα αλλάζει το σύστημα ηλεκτρισμού της με τρόπους που μειώνουν τις πληρωμές σε παρόχους ηλιακής ενέργειας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο bloomberg.

 

Παράλληλα κάνει την αποθήκευση ενέργειας πιο κερδοφόρα, καθώς επιδιώκει να αφομοιώσει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη νέων ηλιακών συλλεκτών σε όλη τη χώρα.

Τουλάχιστον 20 από τις 35 επαρχίες και περιφέρειες της Κίνας έχουν υιοθετήσει καθεστώτα τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που μειώνουν τις τιμές στη μέση της ημέρας και τις αυξάνουν τις πρωινές και βραδινές ώρες αιχμής, σύμφωνα με το εμπορικό δημοσίευμα International Energy Network.

Οι αλλαγές πιθανότατα θα μειώσουν τα έσοδα για την ηλιακή ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής παραγωγής, ενώ θα ενισχύσουν τα κέρδη των συστημάτων αποθήκευσης (ιδιαίτερα των μπαταριών), που μπορούν να αγοράσουν ενέργεια όταν οι τιμές είναι χαμηλές και να πουλήσουν όταν αυξάνονται.


Η Κίνα επιταχύνει την ώθηση της αποθήκευσης ενέργειας

Η αποθήκευση ακολουθεί την αύξηση της διακοπτόμενης αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Η αλλαγή υπογραμμίζει ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνα, αφού πρόσθεσε μια ποσότητα ρεκόρ ηλιακής χωρητικότητας φέτος στην προσπάθειά της να κορυφώσει και τελικά να μηδενίσει τις εκπομπές.

Παρότι φθηνά και καθαρά, τα πάνελ παράγουν ρεύμα μόνο όταν ο ήλιος είναι έξω, αφήνοντας ορισμένα δίκτυα με υπερβολική ηλεκτρική ενέργεια στη μέση της ημέρας και όχι αρκετή τη νύχτα.

Η λύση είναι να μετατοπιστεί αυτή η πλεονάζουσα μεσημεριανή ισχύς, είτε γεωγραφικά είτε χρονικά.

Η Κίνα έχει ήδη επενδύσει πολλά στην πρώτη, κατασκευάζοντας μια παγκοσμίως κορυφαία σειρά γραμμών μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων που συνδέουν τεράστιες ηλιόλουστες ερήμους με πολυσύχναστες μεγαλουπόλεις.

Η αλλαγή των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να βοηθήσει να γίνει το δεύτερο. Τα κινεζικά δίκτυα χρέωναν ιστορικά την ίδια τιμή όλες τις ώρες της ημέρας, κάτι που ήταν λογικό όταν το σύστημα κυριαρχούνταν από εργοστάσια άνθρακα που μπορούν να παράγουν όποτε χρειαστεί.

Η τιμολόγηση της ώρας της ημέρας μπορεί να δώσει στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας την ευκαιρία να αγοράσουν ενέργεια με χαμηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τα πουλήσουν το βράδυ, όταν η ηλιακή παραγωγή πέφτει, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται ενέργεια.

Η Κίνα αναμένεται να υπερτριπλασιάσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας φέτος, εν μέρει λόγω της βελτίωσης της οικονομίας χάρη στην αυξανόμενη διαφορά στις τιμές αιχμής, σύμφωνα με το BloombergNEF. Αυτό είναι ένα όφελος για τις εταιρείες μπαταριών της Κίνας, από τις οποίες η Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. είναι η μεγαλύτερη.

Η επίδραση των χαμηλότερων μεσημεριανών τιμών στα οικονομικά της ηλιακής ενέργειας μένει να φανεί. Το κόστος των πάνελ έχει ήδη πέσει σε ιστορικό χαμηλό και συνεχίζει να μειώνεται, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση ορισμένων από τις επιπτώσεις της φθηνότερης ενέργειας.

Ωστόσο, εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας κατασκευάστριας εταιρείας Longi Green Energy Technology Co, γνωστοποίησαν ότι οι περιορισμοί στο δίκτυο πιθανότατα θα επιβραδύνουν τον ρυθμό των ηλιακών εγκαταστάσεων το επόμενο έτος, ενώ άλλες έχουν προειδοποιήσει ότι οι χαμηλότερες τιμές και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστοχίες της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης