Τελευταία Νέα

K2 Management: Επαναπροσδιορισμός του τρόπου προσέγγισης των υπεράκτιων αιολικών

K2 Management: Επαναπροσδιορισμός του τρόπου προσέγγισης των υπεράκτιων αιολικών

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα έργα των νέων μορφών ενέργειας δείχνει η έκθεση της εταιρείας παροχής συμβουλών ΑΠΕ

Αναθεώρηση σχετικά με το πώς γίνεται η προσέγγιση στο θέμα της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών έργων, είναι το μήνυμα που στέλνει η K2 Management (K2M) μέσω μελέτης που δημοσίευσε για την απόδοση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Η συμβουλευτική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με παγκόσμια τεχνογνωσία και εξειδικευμένη τοπική γνώση, θεωρεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη έρευνα επικύρωσης υπεράκτιας ενεργειακής απόδοσης μέχρι σήμερα. Ο τίτλος που έχει είναι «Προβλέψεις Υπεράκτιας Ενεργειακής Απόδοσης - Έκθεση Επικύρωσης 2023».

Σύμφωνα με την K2M,καθώς περισσότερες χώρες εισχωρούν στον υπεράκτιο αιολικό κόσμο ο οποίος αντιμετωπίζει αβεβαιότητες, η αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης πρέπει να επικυρωθεί όσο το δυνατόν ευρύτερα σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αντί να υποθέσει την αποτελεσματικότητα ενός ενιαίου μεγέθους προσέγγιση.

Η έκθεση χαρτογραφεί μια μεθοδολογία υψηλής πιστότητας για προβλέψεις ενεργειακής απόδοσης η οποία αξιοποιεί μεγάλα σύνολα δεδομένων για την ελαχιστοποίηση της αβεβαιότητας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη συγκεκριμένες περιφερειακές εκτιμήσεις μέσω της λεπτής χειραγώγησης του υπάρχοντος λογισμικού.

K2_Management.jpg

Προβληματισμός για τις μεθόδους του κλάδου

«Αυτή η μελέτη όχι μόνο επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές προσεγγίζουν την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σε αυτές τις περιόδους αναταράξεων στον υπεράκτιο άνεμο, αλλά προκαλεί επίσης έναν ευρύτερο προβληματισμό σχετικά με τις μεθοδολογίες του κλάδου και την επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ακρίβεια έναντι της αισιοδοξίας.

Δεν υπάρχει ασήμαντη κουκκίδα όσον αφορά τις προβλέψεις απόδοσης ενέργειας. Η συνέπεια και η τεχνική αριστεία χρειάζονται χρόνο για να δημιουργηθούν», δήλωσε ο Thomas Grey (Κύριος Ειδικός και Υπεύθυνος Υπηρεσιών Υπεράκτιας Ανάλυσης στην K2M).

Με τις μεθόδους αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσης που αρχικά ήταν προσαρμοσμένες για μικρότερες χερσαίες ανεμογεννήτριες, υπάρχουν ανησυχίες στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία σχετικά με την καθολική τους εφαρμογή, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων όπως οι αιολικές ανεμογεννήτριες, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έργο σε έργο.

Ο Joel Manning (Manager & R&D Lead – Analysis Services στην K2M), δήλωσε: «Καθώς η αιολική ενέργεια αυξάνεται, βρισκόμαστε σε μια συνεχή καμπύλη μάθησης: δεν μπορούμε να βασιστούμε τυφλά στα υπάρχοντα μοντέλα. Πρέπει να επικυρώσουμε και να εξελίξουμε τις μεθοδολογίες μας. Πέρα από την κάλυψη έργων πρώιμου σταδίου, οι προβλέψεις απόδοσης ενέργειας έχουν μια βαθιά σημασία που επεκτείνεται σε εκείνα που πλησιάζουν το οικονομικό κλείσιμο και βρίσκονται σε διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών».


Τι μέλλει γενέσθαι με τις μεθόδους αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσης

Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι οι μέθοδοι αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσης πρέπει να επικυρωθούν για να εξασφαλιστεί και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Τα συνεπή και ακριβή δεδομένα σε έναν κλάδο επιρρεπή σε μελλοντικούς κραδασμούς στοχεύουν να παρέχουν σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ένα αξιόπιστο σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη διαδικασία ανάπτυξης.

Σε αντίθεση με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που επικρατούν στην αγορά, αυτή η προσέγγιση δίνει προτεραιότητα στην ακρίβεια έναντι των διογκωμένων αριθμών.

Τα πιο χαλαρά όρια αβεβαιότητας μπορούν να δημιουργήσουν υψηλότερα μεγέθη βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν λειτουργούν για την οικοδόμηση μακροπρόθεσμης εμπιστοσύνης με τους επενδυτές ή την ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής μακροζωίας ενός έργου και μπορεί να εκτροχιάσουν την πρόοδο εντελώς», λέει η K2 Management.

Ο Joel Manning της K2M τόνισε περαιτέρω ότι οι αιχμηρές αξιολογήσεις ήταν ζωτικής σημασίας για την καθοδήγηση των ενδιαφερόμενων μερών σε όλη τη διαδικασία.

«Στην K2M καταφέραμε να επικυρώσουμε πλήρως τις μεθόδους μας και είδαμε πόσο ακριβείς αξιολογήσεις απόδοσης ενέργειας όχι μόνο επιταχύνουν τα έργα, αλλά τελικά τα διατηρούν σε εξέλιξη», είπε ο Manning.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης