Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2024 - Στα 2,25 εκατ. bpd παραμένει η πρόβλεψη για τη ζήτηση

ΟΠΕΚ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2024 - Στα 2,25 εκατ. bpd παραμένει η πρόβλεψη για τη ζήτηση

Οι «υπερβολικές» ανησυχίες για αύξηση της ζήτησης οδήγησαν στην πτώση της τιμής του πετρελαίου

 

 Συγκρατημένα αισιόδοξος για τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου το 2024 είναι ο ΟΠΕΚ σύμφωνα με ανακοίνωσή του την Τετάρτη και κατηγόρησε τις «υπερβολικές ανησυχίες» σχετικά με τη ζήτηση για την πρόσφατη πτώση των τιμών, καθώς παρέμεινε στη σχετικά υψηλή πρόβλεψή του για τη χρήση πετρελαίου το 2024.

Το πετρέλαιο έχει αποδυναμωθεί σε χαμηλό έξι μηνών κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι, ακόμη και αφού ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει χώρες εξαγωγείς πετρελαίου και συμμάχους του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, ανακοίνωσε στις 30 Νοεμβρίου νέο γύρο περικοπών παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, σε μηνιαία έκθεσή του ανέφερε ότι παραμένει «επιφυλακτικά αισιόδοξος για τους θεμελιώδεις παράγοντες που επηρεάζουν τη δυναμική της αγοράς πετρελαίου το 2024» και τόνισε ότι οι κερδοσκόποι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ώθηση των τιμών χαμηλότερα.

«Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου παρουσίασαν σημαντική πτώση, που χαρακτηρίστηκε από μεγάλες εκπτώσεις εν μέσω μιας εξαιρετικά ασταθούς αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης», ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε σχολιασμό των τιμών τον Νοέμβριο.

«Η δυναμική της αγοράς τροφοδοτήθηκε από υπερβολικές ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, η οποία επηρέασε αρνητικά το κλίμα της αγοράς».

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 στα 2,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd). Το 2024, ο ΟΠΕΚ βλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια bpd, επίσης αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα.

Ο όμιλος προβλέπει σταθερά ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης για το επόμενο έτος σε σχέση με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), αν και οι δύο έχουν παρόμοια άποψη για το 2023.

Ο IEA, ο οποίος βλέπει την ανάπτυξη της ζήτησης να επιβραδύνεται στα 930.000 bpd το 2024, έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει τις προβλέψεις του την Πέμπτη.

Μείωση της παραγωγής

Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ έχουν μειώσει την παραγωγή τους από τα τέλη του 2022 για να στηρίξουν την αγορά. Η έκθεση του ΟΠΕΚ σημείωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Νοέμβριο,.

Το Ιράν, που εξαιρείται από τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, ενισχύει την παραγωγή το 2023 σε μια τάση που σύμφωνα με τους αναλυτές φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας του Ιράν στην αποφυγή των κυρώσεων και της διακριτικής ευχέρειας των ΗΠΑ στην επιβολή τους.

Η Νιγηρία και η Αγκόλα ανακάμπτουν από εσωτερικές προκλήσεις που έχουν περιορίσει την παραγωγή τους.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο, ο ΟΠΕΚ άντλησε 27,84 εκατομμύρια bpd, μειωμένα κατά 57.000 bpd από τον Οκτώβριο, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία από δευτερεύουσες πηγές, καθώς η παραγωγή στο Ιράκ, την Αγκόλα και τη Νιγηρία μειώθηκε.

Έρευνα του Reuters στις 6 Δεκεμβρίου έδειξε την παραγωγή του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα κοντά σε αυτό το επίπεδο στα 27,81 εκατομμύρια bpd.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία επέκτεινε την εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο bpd στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ως μέρος της συμφωνίας του OPEC+ της 30ης Νοεμβρίου, είπε στον OPEC ότι μείωσε την παραγωγή κατά 122.000 bpd στα 8,818 εκατομμύρια bpd τον Νοέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης