Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% - 5,5% - Σήμα για τουλάχιστον τρεις μειώσεις κατά 0,25% μέσα το 2024

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% - 5,5% - Σήμα για τουλάχιστον τρεις μειώσεις κατά 0,25% μέσα το 2024

Aμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed...

Διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον εύρος του 5,25% - 5,5% αποφάσισε για τρίτη φορά στη συνεδρίαση της 13ής Δεκεμβρίου η Federal Reserve... στέλνοντας την ίδια στιγμή σήμα για τρεις περικοπές μέσα στο 2024.
Ειδικότερα, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομία να επιδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση του επιτοκίου δανεισμού μεταξύ 5,25%-5,5%.
Μαζί με την απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, τα μέλη της Επιτροπής «εκτίμησαν» τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 κατά 0,25% (σωρευτικά 0,75%).
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για περικοπές που ξεπερνούν τις προσδοκίες, μετά τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης των τελευταίων 22 ετών.
Πάντως, ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο φιλόδοξο μπορεί να είναι το σχέδιο περί νομισματικής χαλάρωσης της FOMC, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί policymakers εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα.

Dot plot και QT

Σε ό,τι αφορά λοιπόν το «dot plot» της Επιτροπής, που αποκαλύπτει τις προσδοκίες των μεμονωμένων μελών, όπως προειπώθηκε δείχνει τουλάχιστον 3 μειώσεις το 2024 (0,75%) και άλλες τέσσερις μειώσεις το 2025 (κατά 1%).
Τρεις ακόμη μειώσεις θα πραγματοποιηθούν το 2026, φέρνοντας το επιτόκιο των Fed Funds στο εύρος του 2%-2,25%, κοντά στις μακροπρόθεσμες προοπτικές - αν και υπήρχε σημαντική διασπορά στις εκτιμήσεις για τα τελευταία δύο χρόνια.
Αξίζει να αναφερθεί πως στην τελευταία ενημέρωση η επιτροπή είχε υποδείξει μόνο μία περικοπή το 2023.
Η δήλωση δε ανέφερε ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη πολλούς παράγοντες για «οποιαδήποτε» περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής - μια λέξη που δεν είχε εμφανιστεί στο παρελθόν.
Πέρα από τις αυξήσεις των επιτοκίων, η Fed επέτρεπε να αποσυρθούν ανά μήνα από τον ισολογισμό ομόλογα έως και 95 δισεκ. δολ.
Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται και δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η Fed είναι πρόθυμη να περιορίσει την πολιτική της ποσοτικής συρρίκνωσης (QT).

Οικονομία

Στα μάκρο, ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,8% στο τέλος του 2023 και να διολισθήσει περατέρω στο 2,4% το 2024, πολύ κοντά στον στόχο του 2%.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 3,7% στο 4,1%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί στο 1,4% από το υφιστάμενο 2,6%.
Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, η Fed θα έχει επιτύχει να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία και να προκαλέσει μεγάλη άνοδο στο ποσοστό ανεργίας, επιτυγχάνοντας τη λεγόμενη «ομαλή προσγείωση».
Σημειώνεται πως τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι τόσο οι τιμές καταναλωτή όσο και οι τιμές παραγωγογού παρουσίασαν ελάχιστη μεταβολή τον Νοέμβριο.
Οι υπολογισμοί της Bank of America δείχνουν ότι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed θα είναι περίπου 3,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο και στην πραγματικότητα θα μπορούσε να φτάσει σε 2% το 2024, επιτυγχάνοντας τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης