Ενέργεια

ΕΕ: Το deal για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Στο επίκεντρο Μηχανισμοί ισχύος, PPAs και CfDs

ΕΕ: Το deal για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Στο επίκεντρο Μηχανισμοί ισχύος, PPAs και CfDs
«Η συμφωνία θα συμβάλει στη μείωση ακόμη περισσότερο της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και θα ενισχύσει την «ενέργεια χωρίς ορυκτά» για τη μείωση των εκπομπών»

Σε συμφωνία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Montel.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου, η αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις ευμετάβλητες τιμές των ορυκτών καυσίμων, η προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές και η επιτάχυνση ανάπτυξης των ΑΠΕ αποτελούν τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με την Ισπανίδα υπουργό Ενέργειας, Teresa Ribera, «η συμφωνία θα συμβάλει στη μείωση ακόμη περισσότερο της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και θα ενισχύσει την «ενέργεια χωρίς ορυκτά» για τη μείωση των εκπομπών»

CfDs

Συμφώνησαν ακόμη να γίνουν αμφίδρομες συμβάσεις επί διαφοράς (CfDs) ή ισοδύναμα συστήματα με τα ίδια αποτελέσματα με το μοντέλο που χρησιμοποιείται όταν η δημόσια χρηματοδότηση με τη μορφή συστημάτων άμεσης στήριξης των τιμών εμπλέκεται σε μακροχρόνιες συμβάσεις.

Τα CfDs θα εφαρμόζονται σε επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας που βασίζονται στην αιολική ενέργεια, την ηλιακή ενέργεια, τη γεωθερμική ενέργεια, την υδροηλεκτρική ενέργεια χωρίς ταμιευτήρα και την πυρηνική ενέργεια. Οι κανόνες για τα CFD θα ισχύουν τρία χρόνια αφότου η συμφωνία καταστεί δεσμευτική για τη διατήρηση της ασφάλειας δικαίου για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μηχανισμοί ισχύος

Η συμφωνία θα καταστήσει τους μηχανισμούς αποζημίωσης της παραγωγικής ικανότητας – όπου οι κυβερνήσεις πληρώνουν για να διασφαλίσουν ότι η χωρητικότητα ισχύος θα είναι διαθέσιμη εάν χρειαστεί – «πιο δομικό στοιχείο» της αγοράς. Επιπλέον, συμφώνησαν να εισαγάγουν μια δυνητική και κατ’ εξαίρεση παρέκκλιση από την εφαρμογή του ορίου εκπομπών CO2 για τους ήδη εγκεκριμένους μηχανισμούς δυναμικότητας, όπου αυτό δικαιολογείται δεόντως.

PPAs

Η χρήση τυποποιημένων συμβάσεων για συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) θα παραμείνει εθελοντική βάσει της συμφωνίας. Ο ρυθμιστικός οργανισμός ενέργειας της ΕΕ, Acer θα αξιολογήσει επίσης την αγορά PPAs  με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται βάσει των κανόνων διαφάνειας των αποστολών της ΕΕ.

Η προσωρινή συμφωνία πρέπει να εγκριθεί επίσημα από την ολομέλεια του συμβουλίου και του κοινοβουλίου προτού καταστεί δεσμευτική. Αυτό είναι συνήθως μια τυπική διαδικασία που διαρκεί αρκετούς μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης