Ενέργεια

IEA: Ρεκόρ στην παγκόσμια χρήση άνθρακα το 2023 - Μείωση 20% σε ΕΕ και ΗΠΑ

IEA: Ρεκόρ στην παγκόσμια χρήση άνθρακα το 2023 - Μείωση 20% σε ΕΕ και ΗΠΑ

Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% το 2023, ξεπερνώντας τους 8,5 δισ. μετρικούς τόνους για πρώτη φορά

 

Η παγκόσμια χρήση άνθρακα αναμένεται να φτάσει σε ιστορικό υψηλό το 2023 καθώς η ζήτηση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες παραμένει ισχυρή, σύμφωνα με έκθεσή του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Η ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% το 2023, ξεπερνώντας τους 8,5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους για πρώτη φορά, καθώς η χρήση στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% και στην Κίνα κατά 5% λόγω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και της χαμηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, η χρήση άνθρακα αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 20% στην καθεμία το 2023.

Η χρήση άνθρακα δεν αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2026 ενώ η επέκταση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια θα συμβάλει στη μείωση της χρήσης κατά 2,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023, ακόμη και με την απουσία ή τις ισχυρότερες πολιτικές καθαρής ενέργειας.

Ωστόσο, η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται να παραμείνει πολύ πάνω από 8 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2026. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται από τη Συμφωνία του Παρισιού, η χρήση του άνθρακα θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά πιο γρήγορα, επισημαίενι η έκθεση.

Ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα αναμένεται να ευθύνεται για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια, προκαλώντας πτώση της ζήτησης άνθρακα στη χώρα το 2024, ανέφερε η IEA.

Το ήμισυ της παγκόσμιας χρήσης άνθρακα προέρχεται από την Κίνα, επομένως οι προοπτικές για τον άνθρακα θα επηρεαστούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια από τον ρυθμό ανάπτυξης καθαρής ενέργειας, τις καιρικές συνθήκες και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην κινεζική οικονομία.

Φέτος, η Κίνα, η Ινδία και η νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα, από ένα τέταρτο το 1990, με την κατανάλωση στη νοτιοανατολική Ασία να αναμένεται να επισκιάσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2023.

Μέχρι το 2026, η Ινδία και η νοτιοανατολική Ασία είναι οι μόνες περιοχές όπου η κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, αναφέρει η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης