Πως η Fed εκτόξευσε και πάλι τις μετοχές της ηλιακής ενέργειας

Πως η Fed εκτόξευσε και πάλι τις μετοχές της ηλιακής ενέργειας

Το μεγάλο άλμα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα επιτόκια

 

Ο τομέας της καθαρής ενέργειας βρίσκεται σε άνοδο με τις μετοχές ηλιακής ενέργειας να απολαμβάνουν ένα τεράστιο ράλι, σύμφωνα με το Oil Price μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και προέβλεπε τρεις μειώσεις το επόμενο έτος, μια δυνητικά πολύ ανοδική προοπτική για το 2024. Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια, από περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε περισσότερο από 4% χάρη στο πρόγραμμα μείωσης της Fed. Ωστόσο, μια λιγότερο επιθετική Fed έχει οδηγήσει τα επιτόκια σε αντιστροφή. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε σε υψηλό 16 ετών στο 4,98% τον Οκτώβριο, αλλά έχει υποχωρήσει στο 3,91% επί του παρόντος.

Οι μετοχές ηλιακής ενέργειας ανταποκρίθηκαν σθεναρά επειδή τα χαμηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να έχουν άμεσο αντίκτυπο στον όγκο και τα περιθώρια κέρδους το 2024. Οι μετοχές της SunPower αυξήθηκαν κατά 18,6% στην ενδοημερήσια συνεδρίαση της Πέμπτης. Η Sunrun σημείωσε άνοδο 21,4%, η Sunnova Energy εκτινάχθηκε 16,7% και η First Solar κέρδισε 8,9%. Οι προμηθευτές της αγοράς ηλιακής ενέργειας σημείωσαν επίσης σημαντικά κέρδη, με την Enphase Energy να αυξάνεται κατά 12,6% και την SolarEdge Technologies να ενισχύεται κατά 15,0%.
Εν τω μεταξύ, το δημοφιλές Invesco Solar ETF αυξήθηκε σχεδόν κατά 10%.

Συμφωνίες αγοράς

Το μεγάλο άλμα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις, ειδικά η αγορά ταράτσας, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα επιτόκια. Οι πελάτες ηλιακής ενέργειας συχνά υπογράφουν μια συμφωνία αγοράς 20 έως 30 ετών για να αγοράσουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια από έναν εγκαταστάτη, συνήθως χωρίς να απαιτείται προκαταβολή.

Στη συνέχεια, ο εγκαταστάτης πουλά τυχόν φορολογικά πλεονεκτήματα ή προκαταβολικές επιδοτήσεις και χρηματοδοτεί αυτές τις μακροπρόθεσμες πληρωμές όπως ακριβώς με μια υποθήκη ή ομόλογο. Η αύξηση των επιτοκίων καθιστά αυτή τη χρηματοδότηση πιο δαπανηρή και συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους για τους εγκαταστάτες, εκτός εάν αντισταθμίσουν αυξάνοντας τις τιμές. Αυτό είναι βασικά που ταλαιπωρεί τον ηλιακό τομέα από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό.

Γενικά, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τείνουν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα υψηλά επιτόκια από οποιονδήποτε άλλο ενεργειακό τομέα. Επιπλέον, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται ταχύτερα όταν αυξάνονται τα επιτόκια: ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διαπίστωσε ότι μια αύξηση 5% στα επιτόκια αυξάνει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) από αιολική και ηλιακή ενέργεια κατά 33% αλλά μόνο οριακά για μονάδες φυσικού αερίου.
Με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές το 2024, ήρθε η ώρα της έκρηξης για την ηλιακή βιομηχανία.

Ακόμα μια καλή χρονιά

Ο ηλιακός τομέας των ΗΠΑ αψηφά τα υψηλά επιτόκια, με την εγκατεστημένη ισχύ να αυξάνεται κατά 55% ετησίως το τρέχον έτος σε ρεκόρ 33 GW, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης από την οικιακή ηλιακή ενέργεια και τις υψηλές τιμές.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον κυρίαρχος παίκτης στην παγκόσμια οικονομία καθαρής ενέργειας και πολιτείες όπως η Φλόριντα, το Τέξας, το Οχάιο και η Τζόρτζια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της ανάπτυξης θέσεων εργασίας και της οικονομικής ευημερίας. Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης παρέχει άφθονη καθαρή ενέργεια δημιουργώντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ιδιωτικών επενδύσεων, και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε η Abigail Ross Hopper, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας.

Αλλά η δημοτικότητα της ηλιακής ενέργειας είναι πραγματικά ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Διεθνής Ένωση Ενέργειας ανέφερε ότι οι επενδύσεις κεφαλαίου στον παγκόσμιο ηλιακό τομέα ήταν σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν το ποσό των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας και της Wood Mackenzie, ο ηλιακός τομέας των ΗΠΑ θα επεκταθεί με ένα πιο μέτριο 10% το 2024, κυρίως παρεμποδιζόμενος από τα υψηλά επιτόκια και την πολιτική καθαρής μέτρησης στην Καλιφόρνια. Αυτή η έκθεση συντάχθηκε πριν η Fed κάνει την τελευταία της κίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα annus mirabilis για τον ηλιακό τομέα.

Η νέα ηλιακή πολιτική της Καλιφόρνια θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική για την πολιτεία, αν και είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο, καθώς η πολιτεία αντιπροσώπευε λιγότερο από το 10% της εγκατεστημένης ισχύος το τρέχον έτος. Το Net Energy Metering 3.0 μείωσε την αξία των πιστώσεων ηλιακής ενέργειας κατά 75% σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τους πελάτες να αγοράσουν αποθήκευση ηλιακών μπαταριών με το ηλιακό τους σύστημα. Η νέα πολιτική έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από κατασκευαστές ηλιακού εξοπλισμού και Καλιφορνέζους που υποστηρίζουν ότι αποθαρρύνει την υιοθέτηση ηλιακής ενέργειας και την καθιστά λιγότερο προσιτή.

Ωστόσο, η EnergySage αντέδρασε επισημαίνοντας ότι η πολιτεία εξακολουθεί να βλέπει πολύ ευνοϊκά οικονομικά δεδομένα, κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που μεταφράζεται σε μικρότερες περιόδους απόσβεσης, ενώ το κόστος του ηλιακού εξοπλισμού έχει μειωθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης