Ενέργεια

FSRU Αλεξανδρούπολης: Από το αγκυροβόλιο μέχρι την παράδοση στην Gastrade - Ελμ. Κοπελούζου: Αφιερώνω την ημέρα αυτή στον πατέρα μου

FSRU Αλεξανδρούπολης: Από το αγκυροβόλιο μέχρι την παράδοση στην Gastrade - Ελμ. Κοπελούζου: Αφιερώνω την ημέρα αυτή στον πατέρα μου
Τα ξημερώματα της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου και εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες το FSRU θα βρεθεί στο μόνιμο αγκυροβόλιο στα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης
Τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου εκτιμάται ότι θα αρχίσει η εμπορική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης. Χθες 17 Δεκεμβρίου στις 7 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι το κατακόκκινο FSRU με το όνομα Alexandroupolis στην πλώρη του προερχόμενο από τα ναυπηγία των Φιλιπίνων και ήδη οι τεχνικοί έχουν πάρει τις θέσεις τους.

Τα ξημερώματα της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου και εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες το FSRU θα βρεθεί στο μόνιμο αγκυροβόλιο στα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και θα ξεκινήσει η διαδικασία της μόνιμης πρόσδεσης του, που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα αφού τέσσερα ειδικά ρυμουλκά και 50-60 άτομα θα εργαστούν για να δέσουν τις 12 άγκυρες που θα το κρατούν στη θέση του.


Ελμίνα Κοπελούζου: Θα ήθελα να αφιερώσω την ημέρα αυτή στον πατέρα μου, Δημήτρη Κοπελούζο

Η Ελμίνα Κοπελούζου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE και ιδρύτρια μέτοχος της Εταιρείας, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα, με την άφιξη του πρώτου ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου της Gastrade, αποτελεί για όλους εμάς μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα. Μια ημέρα-σταθμός που σηματοδοτεί την υλοποίηση της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου και ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του LNG Αλεξανδρούπολης. Ένα ορόσημο για την ακριτική αυτή πόλη της Ελλάδας, που αναβαθμίζεται σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «Για να φτάσουμε εδώ σήμερα συνέβαλαν πολλοί. Ιδιαίτερα, όμως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους και τους φορείς της Αλεξανδρούπολης, που στάθηκαν δίπλα μας όλο αυτό τον καιρό. Σαν ελάχιστη ανταπόδοση, ονομάσαμε το FSRU μας «Αλεξανδρούπολις». Από την πλευρά μου, θα ήθελα να αφιερώσω την ημέρα αυτή στον πατέρα μου, Δημήτρη Κοπελούζο, ο οποίος βλέπει ένα τόσο σημαντικό έργο, που ο ίδιος οραματίστηκε και έβαλε σε τροχιά 15 χρόνια πριν, να μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία υλοποίησής του».

Η ειδική κατασκευή


Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί το λεγόμενο μπαλκόνι, δηλαδή η ειδική κατασκευή μέσα από την οποία θα περνούν ο αγωγός και τα δίκτυα επικοινωνιών του FSRU με τον μετρητικό σταθμό της στεριάς και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ. Επίσης εκεί θα βρίσκεται ο λεγόμενος «ομφάλιος λώρος» που θα συνδέει με εύκαμπτο διπλό σωλήνα 14 ιντσών το FSRU με τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς του αερίου στη στεριά και τον μετρητικό σταθμό.

Εφόσον γίνουν όλες οι συνδέσεις ένα πλοίο μεταφοράς LNG θα δέσει πλάι στο FSRU και θα ξεκινήσει η σταδιακή εκφόρτωση ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία του σταθμού. Η θερμοκρασία του FSRU που θα είναι άδειο, σε εκείνη τη φάση υπολογίζεται ότι θα είναι στους 15 βαθμούς Κελσίου και θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά στους -160 Κελσίου. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψύξης θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του ίδιου του FSRU και θα αρχίσουν σταδιακά να γεμίζουν οι σωλήνες. Θα ακολουθήσουν τα τελικά τεστ (performance) για την αποστολή αερίου με διάφορες ταχύτητες αφού στο μεταξύ θα έχει συνδεθεί και ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ με το όλο σύστημα.

Το όραμα του Δημήτρη Κοπελούζου γίνεται πραγματικότητα και το αξιοσημείωτο είναι στην ευρύτερη ζώνη της ΝΑ Μεσογείου πέραν του terminal της Κροατίας και αυτού της Ιταλίας στην Αδριατική δεν υπάρχει άλλη τέτοια υποδομή.
Η υποδομή της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου προς την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία στον τομέα του φυσικού αερίου.


Πότε το παραλαμβάνει η Gastrade

Η τελική φάση των δοκιμών εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 8-10 ημέρες και μετά θα γίνει η τυπική παραλαβή του FSRU από την εταιρία λειτουργίας του δηλαδή την Gastrade.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει εκπονηθεί ήδη πρόγραμμα εκφορτώσεων για το έτος φυσικού αερίου 2023-2024 το οποίο ξεκινά με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι όλος ο προγραμματισμός για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU στις αρχές Μαρτίου εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Όπως αναφέρουν παράγοντες της Gastrade, εάν δεν υπάρχουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα τότε ο σταθμός θα είναι έτοιμος στο τέλος Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές Μαρτίου.

Το FSRU η λειτουργία του οποίου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά θα αποτελεί μία επιπλέον πηγή εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο αλλά και των κρατών των Βαλκανίων. Μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) ποσότητες θα περνούν στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω διασυνδετήριου αγωγού το αέριο θα φτάνει στη Ρουμανία.

Όπως είναι γνωστό η εταιρία διαχείρισης και λειτουργίας του είναι Gastrade με μετόχους την Ελμίνα Κοπελούζου, την Gaslog, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) και τον ΔΕΣΦΑ. Οι πέντε μέτοχοι κατέχουν από 20%, ενώ η αρχική ιδέα για την ανάπτυξη του FSRU ήταν του επιχειρηματία, Δημήτρη Κοπελούζου το 2010.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης