Ενέργεια

Elpedison: Μπλέ τιμολόγιο με 16,9 λεπτά /ΚWh - Στο 1 GW oι ΑΠΕ της HE εντός 18μήνου - Τα φ/β της Βουλγαρίας στους στόχους εξαγορών

Elpedison: Μπλέ τιμολόγιο με 16,9 λεπτά /ΚWh - Στο 1 GW oι ΑΠΕ της HE εντός 18μήνου - Τα φ/β της Βουλγαρίας στους στόχους εξαγορών
Ισορροπία μεταξύ επενδυτών που μένουν μακροπρόθεσμα στη μετοχή και τα hedge funds τα οποία και πουλούν αμέσως κατά το placement με τους Έλληνες να έχουν μεγαλύτερη συγκριτικά θέση

Το μπλε τιμολόγιο μπαίνει στο επίκεντρο της εμπορικής πολιτικής της Elpedison, θυγατρικής της Helleniq Energy, καθώς στοχεύει να φέρει στο μπλε ή σταθερό τιμολόγιο για ένα χρόνο το 15% του πελατολογίου της. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία προσφέρει την τιμή των 1,69 ευρώ/κιλοβατώρα στους καταναλωτές που θα επιλέξουν το μπλε τιμολόγιο, με δέσμευση τιμής για ένα χρόνο.
Σημειώνεται ότι πριν την κρίση το σταθερό τιμολόγιο επέλεγε το 15-20% του πελατολογίου της εταιρείας, ωστόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης και μέχρι σήμερα, η εταιρεία δεν προσέφερε σταθερό τιμολόγιο.

Πλέον στόχος της εταιρείας είναι να πουλήσει το μπλε τιμολόγιο στο 15-20% του πελατολογίου της.
Όπως ανέφεραν πηγές, εν όψει της αποκλιμάκωσης των τιμών, η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας σε καλή τιμή για ένα χρόνο και έτσι μπορεί να δεσμευτεί σε αυτή την τιμή στα σταθερά συμβόλαια. Σημειώνεται ότι τα σταθερά συμβόλαια έχουν ρήτρα αποχώρησης.Ο ανταγωνισμός στα μπλε τιμολόγια αναμένεται να οξυνθεί το επόμενο διάστημα, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες θα ανακοινώνουν τις δικές τους τιμές.

ΑΠΕ: 1 GW εγκατεστημένη ισχύς εντός 18 μηνών

Η στροφή στην παραγωγή πράσινης ενέργειας είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής της Helleniq Energy. Το 2024 θα είναι μια χρονιά τόσο οργανικής ανάπτυξης όσο και νέων εξαγορών. Όπως είπε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισης η εταιρεία έχει σήμερα εγκατεστημένη ισχύ 360 MW και διαθέτει έργα που ωριμάζουν στους επόμενους 18 μήνες όταν και αναμένεται να φτάσει η εγκατεστημένη ισχύς της το 1 GW. Όπως είπε περισσότερα από 150 νέα MW θα μπουν το 2024.

Όσον αφορά τις εξαγορές στόχος της εταιρείας είναι η Βουλγαρία και τα φωτοβολταϊκά και αναμένεται μέσα στο 2024 να πραγματοποιηθεί η πρώτη κίνηση της Helleniq Energy στη Βουλγαρία. Επίσης το επόμενο διάστημα θα επανδρωθεί η δομή της εταιρείας στη Ρουμανία και θα οργανωθεί στελεχιακά η παρουσία της εταιρείας εκεί.

Τρία μέλη το Δημόσιο στο ΔΣ της Helleniq Energy

Με μια αλλαγή Καταστατικού που αναμένεται να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση της Helleniq Energy, το Δημόσιο θα διορίζει τα 3 από τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας παρότι το ποσοστό του είναι κάτω του 35%.
Ειδικότερα, θα προσδιορίζεται ότι αν το ποσοστό του Δημοσίου είναι 25-35% να μπορεί να προτείνει 3 μέλη και αν είναι από 35% και πάνω να έχει 4, ενώ αν δεν άλλαζε το Καταστατικό το δημόσιο δεν θα μπορούσε να εκλέγει κανένα μέλος στο ΔΣ με ποσοστό κάτω του 35%.

Ο κ. Σιάμισισης σημείωσε ότι πλέον οι δύο βασικοί μέτοχοι έχουν το 71% από 82% πριν και συνεχίζουν να συνεργάζονται και να έχουν τον έλεγχο της εταιρείας. Πρόθεση των μετόχων ήταν, μέσω του placement να αυξηθεί το freefloat γιατί όπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης, από τις συναντήσεις που έκανε με τους επενδυτές, το πρόβλημα ήταν ότι οι επενδυτές δεν έβρισκαν μετοχές να αγοράσουν. Μέσω του placement, όπως είπαν τοποθετήθηκαν λίγο παραπάνω έλληνες από ότι ξένοι επενδυτές , ενώ, επιλέχθηκε από τους Συμβούλους και του μετόχους, να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ επενδυτών που μένουν μακροπρόθεσμα στη μετοχή και τα hedge funds τα οποία και πουλούν αμέσως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης