Με διαδικασίες εξπρές 10 Πλωτά Φ/Β μέχρι 5 MW έκαστο - Ρύθμιση για τους Όρους Σύνδεσης

Με διαδικασίες εξπρές 10 Πλωτά Φ/Β μέχρι 5 MW έκαστο - Ρύθμιση για τους Όρους Σύνδεσης
 Ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα δέχεται αιτήσεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, κατά παρέκκλιση

Την πρόβλεψη για την ανάπτυξη 10 Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών με ισχύ έως και 5 MW έκαστος θα περιλαμβάνει ρύθμιση που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Τα έργα θα μπορούν να αναπτυχθούν σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις, όπως σε εξαντλημένα μεταλλεία, ορυχεία και λατομεία.

Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί ως προς την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση. Δηλαδή για το εάν θα παίρνουν περιβαλλοντικούς όρους, κατά παρέκκλιση, όπως προβλέπεται και για τους πιλοτικούς θαλάσσιους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς όπως είχαν θεσμοθετηθεί στον νόμο 4951/2022 (Α’ 129). Εάν προωθηθούν οι ίδιοι όροι αδειοδότησης τότε ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα δέχεται αιτήσεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε λιμνοδεξαμενές και τεχνητές λίμνες, οι οποίοι θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Ειδικών Έργων από τη ΡΑΑΕΥ, περιβαλλοντικής αδειοδότησης και Πρότυπων Περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και έκδοσης οικοδομικής άδειας.


Η διαδικασία

Για τον επενδυτή η διαδικασία θα είναι απλή. Με μια αίτηση στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΝ, στην οποία θα επισυνάπτεται τοπογραφικό διάγραμμα ή απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη και συνοπτική τεχνική έκθεση ανάπτυξης έργου, θα λαμβάνεται η απόφαση από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, αφού θα έχει προηγηθεί κ γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών. Προϋπόθεση για να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» είναι το πάρκο να έχει λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο από τον αρμόδιο Διαχειριστή, η οποία θα χορηγείται κατά προτεραιότητα έναντι του συνόλου των αιτημάτων και εντός προθεσμίας ενός μήνα από την υποβολή της σχετική αίτησης.

Για τους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς αναμένεται να τεθεί μέγιστο όριο ισχύος 10 MW ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο και για συνδεδεμένα με αυτό νομικά πρόσωπα που ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχους σταθμούς. Οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί αποτελούνται από τις πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και τον υπόλοιπο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, τα καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και τα απαραίτητα συνοδά έργα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.

Ο Διαχειριστής του Δικτύου, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περί μη αποδοχής νέων αιτήσεων για Οριστική Προσφορά Συνδεσης από φωτοβολταικούς σταθμούς, σύμφωνα με την νέα ρύθμιση που αναμένεται να προωθήσει το ΥΠΕΝ, θα δέχεται νέες αιτήσεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης εφόσον πρόκειται για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε λιμνοδεξαμενές, τεχνητές λίμνες και άλλα τεχνητά υδάτινα σώματα καθώς και για Πιλοτικούς Θαλάσσιους Πλωτούς Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς.

Να θυμίσουμε ότι, όπως είχε γράψει το worldenergynews.gr στα μέσα Νοεμβρίου (https://www.worldenergynews.gr/ananeosimes/articles/549759/ta-eidika-kritiria-gia-ta-plota-fotovoltaika-pou-proteinei-to-ypen) το ΥΠΕΝ, μέσω του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα προτείνει και ειδικά κριτήρια για τη χωροθέτησή τους που θα αφορούν στον καθορισμό περιοχών αποκλεισμού, στην εισαγωγή ρυθμίσεων για τους μικρούς θαλάσσιους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς και στον καθορισμό ελάχιστων αποστάσεων (επιπλέον των όσων καθορίζονται για τις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας).


Oι σχεδιασμοί

Ειδικότερα, στις τεχνητές λίμνες και τους ταμιευτήρες που αποτυπώνονται στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας και δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας, θα επιτρέπεται η τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων, με την κάλυψη να φτάνει σε ποσοστό έως και 10% της έκτασής τους. Κατά την εγκατάσταση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων, δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται η αλιευτική, ναυταθλητική και οικοτουριστική δραστηριότητα εντός των τεχνητών λιμνών και ταμιευτήρων και των παραλίμνιων ζωνών.

Σε υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί ή δημιουργούνται σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις (π.χ. στις λίμνες που έχουν δημιουργηθεί στα λιγνιτικά ορυχεία της ΔΕΗ), είναι δυνατή η τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων στο πλαίσιο της επανάχρησης και απόδοσής τους, λαμβάνοντας υπόψη: α) τις εγκεκριμένες μελέτες αποκατάστασης εφόσον υπάρχουν και β) τυχόν ίδια νομικά καθεστώτα που ισχύουν στην προς απόδοση έκταση.

Όσον αφορά στη χωροθέτηση θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας θα επιτρέπεται, εφόσον αυτές δεν εντάσσονται σε ιδιαίτερο θεσμικό καθεστώς ρητής απαγόρευσης της εγκατάστασης και δεν αποτελούν ζώνες αποκλεισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης