Ενέργεια

Γ. Αλεξόπουλος (HelleniQ Energy):  Σε κίνδυνο μεγάλες επενδύσεις λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου

Γ. Αλεξόπουλος (HelleniQ Energy):  Σε κίνδυνο μεγάλες επενδύσεις λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου

Σε αναμονή ώριμα έργα 

 

Σε κορυφαίο ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές αναδεικνύεται η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου που έχει ως αποτέλεσμα ώριμα έργα να αναμένουν επί μήνες όρους σύνδεσης.    

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νέου φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 250 MW, που σχεδιάζει η HelleniQ Energy στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για έργο αδειοδοτικά ώριμο, που περιμένει εδώ και μήνες το πράσινο φως από τον ΑΔΜΗΕ, με το χρονοδιάγραμμα συνεχώς να αναβάλλεται, λόγω  της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που δεν μπορούν να προχωρήσουν για τους ίδιους λόγους. 

Υλοποίηση έργων

 Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy Γιώργος Αλεξόπουλος εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε υπάρχει κίνδυνος μεγάλες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ που είχαν ενταχθεί στην πρώτη κατηγορία της υπουργικής απόφασης για την προτεραιοποίηση, να μην υλοποιηθούν τελικώς και ως εκ τούτου να μην επιτευχθούν οι στόχοι διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα. 

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση υπεγράφη τον Αύγουστο του 2022 και έκτοτε πολλά έργα παραμένουν κολλημένα χωρίς να μπορούν να λάβουν όρους σύνδεσης. 

Ο κ. Αλεξόπουλος μάλιστα μιλά για τέλμα και τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα στα έργα που βρίσκονται στην ουρά αναμένοντας όρους σύνδεσης. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει αξιολόγηση των έργων που έχουν πράγματι προοπτικές να υλοποιηθούν αφού διαθέτουν τη χρηματοδότηση και την τεχνογνωσία και εκείνων που απλώς προετοιμάζονται ώστε κάποια στιγμή να πωληθούν οι άδειες τους. Μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφέρει. 

 

Έργα ΑΠΕ 1GW έως το 2025

Πρέπει να σημειωθεί ότι η HelleniQ Energy υλοποιεί ένα μείζον πρόγραμμα πράσινης μετάβασης με στόχο την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ 1GW έως το 2025 και συνολικά 2GW έως το 2030. 

 Αυτή τη στιγμή ο όμιλος διαθέτει 360 MW έργων σε λειτουργία καθώς και έργα σε προχωρημένη φάση ανάπτυξης που θα τον οδηγήσουν στο 1GW τους επόμενους 18 μήνες. Μάλιστα εντός του 2024 αναμένεται να προστεθούν από 100 έως 150MW νέων έργων. 

Πάντως εντός των συνόρων δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν κινήσεις εξαγορών αλλά στόχος του ομίλου είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ηλεκτρικού χώρου ώστε να υλοποιήσει τις επενδύσεις που ωριμάζει. 

Σε ότι αφορά το εξωτερικό η HelleniQ Energy αναμένεται να προχωρήσει σε επιπλέον κινήσεις στην Κύπρο ενώ στη Ρουμανία ήδη δημιουργείται η ομάδα που θα τρέξει τα έργα των πρόσφατων εξαγορών. Μικρές επενδύσεις αναμένονται στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ εντός του 2024 αναμένεται να υπάρξει πιο ουσιαστική κίνηση από πλευράς HelleniQ Energy στην αγορά ΑΠΕ της Βουλγαρίας και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά. 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης