Win win το deal ΔΕΗΑΝ με Ιntrakat - Τι κερδίζουν οι δύο όμιλοι

Win win το deal ΔΕΗΑΝ με Ιntrakat - Τι κερδίζουν οι δύο όμιλοι
Τι σημαίνει η συμφωνία για τις δυο πλευρές
Σχετικά Άρθρα
Ένα deal με κερδισμένες και τις δυο πλευρές είναι αυτό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την INTRAKAT.
Η μεν ΔΕΗ αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο 164 MW με υψηλής ποιότητας αιολικό δυναμικό ιδιαίτερα στην Εύβοια και στην Άνδρο και ανεβάζει την εγκατεστημένη ισχύ της στα 700 ΜW στον ελληνικό χώρο, στα οποία προστίθενται 600 MW στην Ρουμανία.

Παράλληλα αποκτά συμμετοχή της τάξης του 49% σε ένα υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο ύψους 1,6 GW που όλα δείχνουν ότι θα διευρυνθεί.
Έτσι η ΔΕΗ διαθέτει τώρα εγκατεστημένη ισχύ 1,3 GW στις ΑΠΕ, πρόσθετα 1,3 GW σε φάση κατασκευής και δημοπράτησης και συνολικό pipeline 17 GW αναπτύσσοντας σημαντικά την παρουσία της στις ΑΠΕ στο κλείσιμο του 2024.

Από την πλευρά της η ΙΝΤΡΑΚΑΤ κερδίζει σημαντικά σε ανεκτέλεστο κατασκευαστικού έργου, ενισχύει την ρευστοτητά της, ενώ επιταχύνει την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με πολύ ταχύτερο ρυθμό.

Όπως ανέφερε εξάλλου προόσφατα ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου η INTRAKAT είτε θα αναπτυσσόταν αργά με σταδιακές κατασκευές των αιολικών και φωτοβολταϊκών της πάρκων ή θα προχωρούσε σε μια μεγάλη συμμαχία. Τελικά ευνόητο ήταν, να επιλέξει το δεύτερο, με στόχο να εισέλθει ταχύτερα και δυναμικότερα στον τομέα των ΑΠΕ. Παράλληλα ο όμιλος διαθέτει και άδειες στον τομέα της αποθήκευσης.

Οι προοπτικές

Οι προοπτικές που εμφανίζουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι η από κοινού ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου 2,7 GW.
Για την ΔΕΗ με τα σημερινά δεδομένα το EV της συμμετοχής της αντιστοιχεί σε 100 εκατ. Από εδώ και πέρα θα υπάρξει μια κλιμακωτή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου, που κάτα πρώτον εξασφαλίζει στην ΔΕΗ επαρκές και υψηλού επιπέδου αιολικό δυναμικό, αναγκαίο για την ισορροπία στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ.

Της δίνει παράλληλα πρόσβαση σε μια σειρά από έργα με πολύ καλές προϋποθέσεις και της επιτρέπει να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό της ταχύτερα και αποτελεσματικότερα με ελεγχόμενη στρατηγική.

Η Ιntrakat από την πλευρά της θα μπορέσει στον τομέα της ενέργειας να αξιοποιήσει με συνέργειες πολύ πιο ευέλικτα και αποδοτικά το pipeline της, με στόχο να παρουσιάσει πολύ γρηγορότερα assets εγκατεστημένης ισχύος, που αυτή την στιγμή δεν διαθέτει, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά, αυξάνοντας την αξία της .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης