Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Διετή αντί για δεκαετή PPA ζητά η βιομηχανία

Διετή αντί για δεκαετή PPA ζητά η βιομηχανία
Οι καθυστερήσεις στην παροχή όρων σύνδεσης στα φωτοβολταϊκά της κατηγορίας Β, έχουν καταστήσει πλέον ασύμφορες τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας

Διετείς συμφωνίες προμήθειας πράσινου ρεύματος, έναντι των δεκαετών PPAs, προκρίνει πλέον η βιομηχανία θεωρώντας ότι τα δεδομένα της αγοράς έχουν αλλάξει και οι μακροχρόνιες συμβάσεις εμπεριέχουν μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο. Παράλληλα ζητεί από το ΥΠΕΝ να θεσμοθετήσει υποχρέωση για τους παραγωγούς ΑΠΕ να συνάπτουν για μέρος της δυναμικότητας τους π.χ 50%, ΡΡΑs με επιλέξιμες βιομηχανίες τονίζοντας ότι αυτό προβλέπεται από τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ οι καθυστερήσεις στην παροχή όρων σύνδεσης στα φωτοβολταϊκά της κατηγορίας Β, έχουν καταστήσει πλέον ασύμφορες τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας με τα έργα αυτά, αφού το ρίσκο υπερκαλύπτει τους κινδύνους από την αστάθεια της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι τα φωτοβολταϊκά της κατηγορίας Β, ήταν εκείνα για τα οποία έπρεπε οι παραγωγοί  έργων ΑΠΕ δυναμικότητας 4.000 MW να δεσμευτούν ότι θα συνάψουν ΡΡΑ με μη οικιακούς καταναλωτές. Η χορήγηση όρων σύνδεσης όμως πάγωσε, με αποτέλεσμα τα έργα  να μην προχωρήσουν. Τελευταία έχει ανοίξει μία συζήτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας προκειμένου να δοθούν όροι σύνδεσης, όμως η βιομηχανία υποστηρίζει ότι «Το momentum έχει χαθεί», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη

Υπενθυμίζεται ότι όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τα φωτοβολταϊκά της κατηγορίας Β, στόχος ήταν τα έργα να λειτουργούν την 1/1/2025  κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν πλέον να επιτευχθεί ακόμα και αν δοθούν όροι σύνδεσης και προχωρήσουν τα έργα. Όπως σημειώνουν πηγές της βιομηχανίες «πάμε αναγκαστικά για έναρξη το 2027, αλλά οι τιμές που προσφέρονται πλέον για δεκαετή ΡΡΑs είναι πολύ υψηλές». 

 
Τιμές ηλεκτρισμού

 
Η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου έχει φέρει χαμηλότερες τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, ενώ οι τιμές για ΡΡΑ που συζητούνται την περίοδο αυτή στην αγορά παραμένουν μεταξύ 55-65 ευρώ/MWh, που μπορεί τελικά να καταλήξουν και υψηλότερες για τον αγοραστή, αν λάβουμε υπόψη το κόστος προσαρμογής στην καμπύλη παραγωγής.   

Όπως είναι γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε κατ’ αρχήν το αίτημα  της Ελλάδας, που αφορούσε στην  έγκριση μηχανισμού επιδότησης της βιομηχανίας για  μέρος του κόστους,  που προκύπτει από την προσαρμογή της  καμπύλης παραγωγής ενός Φ/Β στην καμπύλη λειτουργίας μιας βιομηχανίας. Πρόκειται για το μηχανισμό  Green Pool, χωρίς τον οποίο η βιομηχανία εκτιμά  ότι η λύση των μακροχρόνιων πράσινων ΡΡΑs με Φ/Β εμπεριέχει μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο.

Στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες απορρίψουν οριστικά  το Green Pool ή έστω κάποια παραλλαγή του, τότε οι  βιομηχανίες εξετάζουν το ενδεχόμενο  σύναψης ΡΡΑ με την κατηγορία εκείνων των παραγωγών ΑΠΕ, που  ενώ έχουν συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ, δύνανται να συμμετέχουν στην αγορά  χωρίς να λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση για χρονικό διάστημα που ξεκινάει με  τη λήψη της άδειας λειτουργίας και δεν υπερβαίνει τα δύο έτη. Πρόκειται για μία δυνατότητα που παρέχεται βάσει του Ν 5037/28-3-2023  (άρθρο 112, Παρ 3Α) η οποία πάντως δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Εξίσου σημαντική θεωρεί η βιομηχανία τη θεσμοθέτηση μίας υποχρέωσης των παραγωγών ΑΠΕ να συνάπτουν ΡΡΑs με βιομηχανικούς πελάτες για ένα τμήμα της παραγωγής τους , διαφορετικά οι  βιομηχανίες δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν με ίσους όρους τους μεγάλους καθετοποιημένους παίκτες.

 

Ανησυχία για τις αυξομειώσεις τιμών

 Από την άλλη πλευρά έντονος είναι ο προβληματισμός της ΕΒΙΚΕΝ και για τις μεγάλες αυξομειώσεις τιμών στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή της προς τον υπουργό επισημαίνει τον κίνδυνο “κανιβαλισμού των τιμών”,  λόγω της αθρόας διείσδυσης των Φ/Β, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από την αντίστοιχη αύξηση φορτίου στο σύστημα. 

Όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή,   το 2023 το έσοδο ενός ΦΒ ήταν κατά 25 ευρώ/MWH (shaping cost) μικρότερο ως προς τη μέση τιμή της αγοράς και  αντίστοιχα το έσοδο ενός αιολικού ήταν κατά 8 ευρώ/MWH μικρότερο. 

Όπως αναφέρει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς τον κ. Σκυλακάκη «το υπό αναθεώρηση κανονιστικό πλαίσιο λήψης όρων σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων και των διαγωνισμών ΑΠΕ για λήψη σταθερής τιμής θα πρέπει να θεσμοθετεί την υποχρέωση των παραγωγών ΑΠΕ να συνάψουν για ένα μέρος της δυναμικότητας τους π.χ 50%, ΡΡΑ με επιλέξιμες βιομηχανίες, όπως προβλέπει και ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης