Ενέργεια

Bloomberg: Οι 5 κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου για το 2023 - Χωρίς… αντίπαλο οι ΗΠΑ

Bloomberg: Οι 5 κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου για το 2023 - Χωρίς… αντίπαλο οι ΗΠΑ

Ρεκόρ για τις Ηνωμένες Πολιτείες - Τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα

Παρά τις προηγούμενες προσδοκίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε φέτος διευρύνοντας το προβάδισμά τους στην κορυφή της κατάταξης των μεγαλύτερων παραγωγών του εν λόγω καυσίμου στον κόσμο.

Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγή πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε αύξηση - ρεκόρ για κάθε μήνα (13 εκατομμύρια βαρέλια) στην ιστορία και οι προβλέψεις είναι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Αυτή η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ επηρεάζει τη δυναμική του «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως, με χώρες του ΟΠΕΚ+ όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διαχείριση των τιμών της αγοράς.

Οι παραγωγοί πετρελαίου των ΗΠΑ πρόκειται να μειώσουν τις δαπάνες τους για το 2024 κατά 1%, με τους ιδιωτικούς γεωτρύπανους να μειώνουν τους προϋπολογισμούς κατά 4% (Μ.Ο.), σύμφωνα με έρευνα δαπανών της Barclays που επικαλείται το Bloomberg.

 

Παρόλα αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία χάρη στα κέρδη αποδοτικότητας, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Η πρόσφατη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τοποθετεί τις ΗΠΑ σταθερά στην πρώτη θέση μεταξύ των 5 πιο μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών της υφηλίου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ (Σαουδική Αραβία, Ρωσία και Ιράκ) και έναν άλλο παραγωγό της Βόρειας Αμερικής (Καναδάς).

Αναλυτικά:

1) ΗΠΑ: Παραμένει στην κορυφή - Η αύξηση της παραγωγής οδηγεί σε αύξηση των εξαγωγών

Η Αμερική παράγει περισσότερα από 13 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου σε ημερήσια βάση (περισσότερα από κάθε άλλη χώρα) και οδεύει σε συνεχή αύξηση βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ σημείωσε νέο μηνιαίο ρεκόρ 13,236 εκατομμυρίων bpd τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Φέτος, η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο στα 12,93 εκατομμύρια bpd και το επόμενο έτος να αυξηθεί περαιτέρω στα 13,11 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την EIA στη Βραχυπρόθεσμη Ενεργειακή Προοπτική (STEO) του Δεκεμβρίου.

Η ραγδαία αύξηση της παραγωγής οδηγεί επίσης σε αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου των ΗΠΑ.

«Όχι μόνο οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία, αλλά η ποσότητα πετρελαίου (αργό πετρέλαιο, διυλισμένα προϊόντα και υγρά φυσικού αερίου) που εξάγουν είναι κοντά στη συνολική παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ή της Ρωσίας», δήλωσε ο Jim Burkhard (Αντιπρόεδρος και επικεφαλής της έρευνας για τις αγορές πετρελαίου, την ενέργεια και την κινητικότητα, στην S&P Global Commodity Insights).  


2) Σαουδική Αραβία: Μείωση παραγωγής με στόχο τη σταθερότητα της αγοράς

Η Σαουδική Αραβία (ηγέτης του ΟΠΕΚ και του OPEC+), κατέλαβε φέτος τη 2η θέση στον κόσμο στην παραγωγή του «μαύρου χρυσού».

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ήταν κατά μέσο όρο περίπου 10,2 εκατομμύρια bpd το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά από τον Ιούλιο, το Βασίλειο εφαρμόζει μια επιπλέον εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd και η παραγωγή του ήταν κατά μέσο όρο 9 εκατομμύρια bpd το δεύτερο εξάμηνο του έτους .

Η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο τη σταθερότητα της αγοράς, έχει εν μέρει αντισταθμιστεί από την αύξηση της παραγωγής από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ+, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γουιάνα και τη Νορβηγία.

 

3) Ρωσία: Θα μειώσει τις εξαγωγές σε 500.000 bpd το 1ο 3μηνο του 2024

Η Ρωσία (ο βασικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας στη συμμαχία OPEC+), παράγει περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια (bpd) αργού πετρελαίου.

 Η Ρωσία ταξινόμησε τα στοιχεία παραγωγής και εξαγωγών πετρελαίου της μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν θα παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες για τον πετρελαϊκό τομέα της, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Δύση για να εντοπίσει και να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας ή τα έσοδα από πετρέλαιο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, προέκυψαν αναφορές ότι η Ρωσία είχε υποσχεθεί σε εταιρείες παρακολούθησης ροής πετρελαίου και πρακτορεία αναφοράς τιμών να παράσχουν δεδομένα σχετικά με την παραγωγή, τα αποθέματα και την παραγωγή καυσίμων, αφού ο ΟΠΕΚ+ ζήτησε από τη Μόσχα περισσότερη διαφάνεια στην παρακολούθηση της συμμόρφωσής της με τις περικοπές.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, η Ρωσία δήλωσε ότι θα εμβαθύνει τη μείωση των εξαγωγών σε 500.000 bpd το πρώτο τρίμηνο του 2024.


4) Καναδάς: Αναμένεται νέα αύξηση της παραγωγής για την επόμενη 2ετία

Ενώ η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν μειώσει την προσφορά στην αγορά, η Βόρεια Αμερική αυξάνει την παραγωγή της, όχι μόνο μέσω των ΗΠΑ, αλλά και μέσω του Καναδά.

Πέρυσι, η καναδική παραγωγή πετρελαίου έφτασε το ρεκόρ των 4,86 εκατομμυρίων bpd, ανά δεδομένα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του Καναδά.

Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι η παραγωγή θα αυξηθεί το 2023, το 2024 και το 2025, καθώς οι εταιρείες ενισχύουν την παραγωγή σε νέες και δεσμευτικές τοποθεσίες στις πετρελαιοπηγές της Αλμπέρτα. Η παραγωγή αργού πετρελαίου στον Καναδά αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% έως το 2025, λένε οι αναλυτές.

 

5) Ιράκ: Παράγει 4,3 εκατομμύρια βαρέλια

Το Ιράκ που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, κατέχει φέτος την 5η θέση διεθνώς στις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου, με μέσο όρο παραγωγής περίπου 4,3 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με δευτερογενείς πηγές του ΟΠΕΚ στις μηνιαίες εκθέσεις του.


Εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ

Στην τελευταία έκθεση για τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ αναγνώρισε ότι ενώ η παραγωγή αργού πετρελαίου του καρτέλ μειώθηκε τον Νοέμβριο (για πρώτη φορά μετά από μήνες), η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ συνέχισε να φτάνει σε νέα υψηλά.

Ο ΟΠΕΚ σημείωσε στην έκθεσή του ότι «η παραγωγή αργού και συμπυκνώματος των ΗΠΑ καθώς και η παραγωγή NGL συνεχίζουν να φθάνουν σε νέα υψηλά. Η συνολική παραγωγή υγρών στις ΗΠΑ έφτασε σε ρεκόρ 21,6 mb/d τον Σεπτέμβριο λόγω της επίμονης υπεραπόδοσης της χερσαίας και υπεράκτιας παραγωγής».

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η προσφορά υγρών των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια bpd το 2023.

Η πρόβλεψη για την αύξηση της προσφοράς υγρών εκτός ΟΠΕΚ παραμένει αμετάβλητη στα 1,8 εκατομμύρια bpd για το 2023, λόγω των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, του Καζακστάν, της Νορβηγίας, της Γουιάνας, του Μεξικού και της Κίνας, ανέφερε το καρτέλ.

Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ+ καθιστά το έργο του ομίλου για τη διαχείριση των τιμών του πετρελαίου το επόμενο έτος πιο δύσκολο από ό,τι πιστεύαμε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης