Ενέργεια

Δέκα απίθανες ενεργειακές ιδέες που θα μπορούσαν να συμβούν το 2024 (OilPrice) 

Δέκα απίθανες ενεργειακές ιδέες που θα μπορούσαν να συμβούν το 2024  (OilPrice) 

Η χρονιά που εγκαταλείπονται ανεπίσημα οι κλιματικοί στόχους λόγω της αυξανόμενης αναγνώρισης ότι είναι μη επιτεύξιμοι  - Τρεις παίκτες  θα κυριαρχήσουν στην αγορά πυρηνικών

Πρέπει να προετοιμαστούμε για το απροσδόκητο, για το γεγονός που φαίνεται ελάχιστα εύλογο αλλά συμβαίνει, σύμφωνα με το OilPrice. Όπως ο τρόπος που η Ρωσία δεν κατέκτησε την Ουκρανία σε μια εβδομάδα. Ή πώς η ευρωπαϊκή οικονομία επιβίωσε χωρίς ρωσικό αέριο.Tο OilPrice συγκέντρωσε μια λίστα με δέκα γεγονότα, όλα εύλογα, που θα μπορούσαν να συμβούν στον ενεργειακό τομέα μερικά από τα οποία είναι αρκετά πιθανά.

 

Πυρηνικά: Zήτηση για αντιδραστήρες κλίμακας δικτύου από ξένους προμηθευτές που μπορούν να κάνουν τη δουλειά με χαμηλότερο κόστος. Στην αγορά θα κυριαρχούν τρεις παίκτες: η Rosatom (Ρωσία), η KEPCO και συνδεδεμένες εταιρείες (Νότια Κορέα) και η Westinghouse AP 1000 (καναδική). Ωστόσο, δεν θα προέλθουν νέες παραγγελίες από τις ΗΠΑ — τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο, εκτός εάν αυξηθούν οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις.

Χρήση ορυκτών καυσίμων: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, συνεχίζει να αυξάνεται. Το 2024 είναι η χρονιά που φαίνεται να κερδίζουν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το αέριο θα θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως η καθαρότερη (δηλαδή με χαμηλότερες εκπομπές CO2) εναλλακτική λύση αντί του άνθρακα για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. 

Η ανάπτυξη του LNG είναι ασαφής εν μέρει λόγω των περιορισμών αποθήκευσης και αναπλήρωσης. Μια εταιρεία κοινής ωφέλειας σημείωσε ότι θα χρειαζόταν ένας μήνας για να ξαναγεμίσει την αποθήκευση μετά από μια μόνο ασυνήθιστα κρύα χειμωνιάτικη μέρα.

 

Κανονισμοί: O όρος «ρυθμιστική σύλληψη» γίνεται πιο δημοφιλής για να περιγράψει ρυθμιστικές αρχές που λειτουργούν περισσότερο ως υπάλληλοι των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας που υποτίθεται ότι ρυθμίζουν (βλ. Γεωργία). 

Και αυτό δείχνει έναν σημαντικό και σε μεγάλο βαθμό μη αναγνωρισμένο μελλοντικό κίνδυνο. Σε πολιτείες όπου κυριαρχεί ένα πολιτικό κόμμα, όπως οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γεωργία ή οι Δημοκρατικοί στη Νέα Υόρκη, το ρυθμιστικό καθεστώς που επικρατεί είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά. Αλλά σε πολιτείες όπου τα πολιτικά κόμματα είναι πιο ισορροπημένα, όπως το Ουισκόνσιν, μια αλλαγή κυβερνήτη θα μπορούσε να σημαίνει αλλαγή στο ρυθμιστικό προσωπικό και δραματική αλλαγή στην πολιτική. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που είχαν εξουσιοδοτηθεί να δημιουργήσουν νέα παραγωγή με καύση ορυκτών από υποστηρικτικές ρυθμιστικές αρχές των Ρεπουμπλικανών μπορεί να εκτεθούν σε μεγάλο κίνδυνο λανθάνοντος ενεργητικού από διορισμένους από λιγότερο συμπαθείς Δημοκρατικούς με μια ατζέντα πιο προσαρμοσμένη στο κλίμα.

 

Κλίμα: Αυτή είναι η χρονιά που εγκαταλείπονται ανεπίσημα οι κλιματικοί στόχοι λόγω της αυξανόμενης αναγνώρισης ότι είναι μη επιτεύξιμοι. 

Επίσης, ένα από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι η κλιματική αλλαγή είναι φάρσα με στόχο τη στείρωση των σχετικών διοικητικών υπηρεσιών. Ως δημοφιλής ιδέα, η άρνηση των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα γίνει ισχυρότερη, όχι πιο αδύναμη.

 

Aνανεώσιμες: Δύο εξελίξεις αλλάζουν την έννοια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Εξελίξεις στη γεωθερμική γεώτρηση και επιβεβαίωση εμπορικά βιώσιμων δεξαμενών ανανεώσιμου υδρογόνου. Το drill baby drill θα μπορούσε να είναι το νέο μότο και για το περιβαλλοντικό κίνημα. Η ποσότητα ενέργειας που θα μπορούσε να παραχθεί θα έκανε αυτές τις εξελίξεις να αλλάξουν το παιχνίδι.

 

Μεταφορά: Λόγω των σημείων συμφόρησης  για πρόσβαση στο δίκτυο, σε συνδυασμό με την περιορισμένη νέα κατασκευή μεταφοράς, οι προγραμματιστές πόρων στρέφουν την εστίασή τους σε κατανεμημένους πόρους που εξυπηρετούν τοπικό φορτίο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι SMR ωφελούνται και οι δύο.

 

Υδρογόνο: Το ελαφρύτερο στοιχείο του κόσμου αντικαθιστά τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) ως την πιο πολυδιαφημισμένη ιδέα, αλλά γινόμαστε πιο ρεαλιστές σχετικά με τις κατάλληλες βιομηχανικές χρήσεις του. 

 

Aπαλλοτρίωση εταιριών κοινής ωφέλειας: Το δημόσιο ψηφίζει υπέρ των εξαγορών ιδιωτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών και της κακής εξυπηρέτησης.

 

Υποδομές: Αυτές οι υποδομές κοινής ωφελείας θα αρχίσουν, σε κράτη που αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή, που εξετάζουν την πιθανή άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την πιθανή εγκατάλειψη των ακτών ως παράγοντες για μακροβιότερα περιουσιακά στοιχεία όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Ο ασφαλιστικός κλάδος θα διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο σε αυτές τις αποφάσεις και οι επενδυτές θα αναζητούν όλο και περισσότερο στον ασφαλιστικό κλάδο ενδείξεις σχετικά με τον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το κλίμα.

 

Παροχή υπηρεσιών: Φέτος θα αρχίσει η κατάργηση της παλαιάς υποχρέωσης παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ειδικά σε απελευθερωμένες πολιτείες όπως το Τέξας. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση της εταιρείας κοινής ωφελείας με τον πελάτη της βασίζεται στη βάση "θα την πουλήσουμε μόνο αν την έχουμε"—μετά από αυτό είστε μόνοι σας.

 Τα μήκη διακοπής ρεύματος θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η ευθύνη για την ηλεκτρική αξιοπιστία μετατίθεται ολοένα και περισσότερο στον πελάτη με άμεσες συνέπειες για τις γεννήτριες ντίζελ και προπανίου, για οικιακές και εμπορικές μπαταρίες ηλιακής ενέργειας και  ηλεκτρικά οχήματα μεγάλων μπαταριών.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης