Ενέργεια

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 143% (CleanTechnica)

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 143% (CleanTechnica)

Οι 14 μεγαλύτερες ιστορίες των τελευταίων 2 εβδομάδων για φθηνά ηλεκτρικά οχήματα

Η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων αρχίζει να αναπτύσσεται σε παγκόσμια κλίμακα και κυρίως στις ΗΠΑ όπου οι πωλήσεις τέτοιου είδους αυτοκινήτων σημείωσαν αύξηση 143%.

Η ιστοσελίδα CleanTechnica δημοσίευσε μια λίστα με τις 14 πιο μεγάλες ιστορίες των τελευταίων 2 εβδομάδων που αφορούν φθηνά ηλεκτρικά οχήματα.

 

Συνοπτικά αυτές είναι οι ακόλουθες:

1.  Πρώτα απ’ όλα, οι πωλήσεις πλήρους ηλεκτρικού οχήματος (BEV) στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 143% το 3ο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2021.

Το Tesla Model Y και το Model 3 εξακολουθούν να κυριαρχούν στις πωλήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 50% των πωλήσεων BEV στις ΗΠΑ, αλλά υπήρξαν επίσης αξιοσημείωτες επιδόσεις από το Chevy Bolt, τα EV της Rivian, το Ford Mustang Mach-E, το Hyundai IONIQ 5 και το Volkswagen ID .4.

2. Η Audi, η Volkswagen, η Mercedes και η Porsche ήταν οι μόνες μάρκες που ήταν πάνω από το δείκτη του 10% στις ΗΠΑ.

H Volkswagen Group (12,1%) και η Mercedes (11,6%) είναι οι μόνες εταιρείες που έχουν ποσοστό άνω του 10%.

3. Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ανέβει πολύ και μειώνει την αύξηση των πωλήσεων BEV, αλλά στην πραγματικότητα η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά 8% σε σύγκριση με το 2019 και είναι μόλις 16% σε σύγκριση με πέρυσι.

4. Ενώ η Tesla είναι αρκετά κυρίαρχη στην αγορά BEV των ΗΠΑ και σε πολλές άλλες αγορές, οι δρόμοι της για μαζική αύξηση των πωλήσεων οχημάτων είναι στενοί... Ωστόσο το ρομπότ Tesla Optimus μπορεί να ανοίξει ξανά το ανώτατο όριο ανάπτυξης για την Tesla.

5. Ένας αναγνώστης του CleanTechnica τόνισε 2 τεράστια ορόσημα στον κόσμο των ηλεκτρικών οχημάτων: Η Tesla μόλις πρόσφατα ξεπέρασε τις σωρευτικές πωλήσεις των 5 εκατομμυρίων και η Κίνα ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια αθροιστικές πωλήσεις EV.

6. Συνολικά, μια πρόσφατη έκθεση του BloombergNEF για τα ηλεκτρικά οχήματα διαπίστωσε για άλλη μια φορά ότι οι πωλήσεις EV αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι BloombergNEF, Exxon, BP, OPEC και άλλοι.

7. Μέρος αυτής της ισχυρής αύξησης των πωλήσεων EV οφείλεται στο ότι οι τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν πλησιάσει πολύ περισσότερο τις τιμές των συμβατικών οχημάτων. Το «EV premium» μειώθηκε πάνω από 30% σε λιγότερο από 10% τον περασμένο χρόνο!

8 και 9. Ως δύο παραδείγματα για το πόσο ανταγωνιστικά γίνονται τα EV, το CleanTechnica δημοσίευσε πρόσφατα ιστορίες για το πώς θα μπορούσε να αποκτηθεί ένα Ford F-150 Lightning για μόλις 37.000 $ στο Κολοράντο και ένα Tesla Model 3 για μόλις 20.000 $ στο Νιου Τζέρσεϊ. Οι δύο αυτές ιστορίες συνοδεύονται από κάποιες υποσημειώσεις, αλλά αυτές οι χαμηλές τιμές είναι ενθαρρυντικές.

10. Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι μόλις 10 μοντέλα BEV θα πληρούν τις προϋποθέσεις για την πλήρη πίστωση φόρου EV των ΗΠΑ (7.500 $) από τον Ιανουάριο του 2024. Αυτό θα βλάψει λίγο την ανταγωνιστικότητα και τη ζήτηση των EV το πρώτο εξάμηνο του 2024.

11. Η νέα «χρυσή μπαταρία» που θα χρησιμοποιήσει το Zeekr 007 και η υπερταχεία φόρτισή του που μπορεί να προσθέσει 500 km (311 μίλια) αυτονομία οδήγησης σε 15 λεπτά, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στις μπαταρίες EV.

12. Μια πρόσφατη έκθεση του BloombergNEF για τα ηλεκτρικά οχήματα διαπίστωσε ότι τα BEV μειώνουν ήδη τη ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια μοντέλα την ημέρα.

13. Μιλώντας για ηλεκτρικά δίτροχα, μου αρέσει αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο φορτίου 248 μιλίων!

14. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Walmart υιοθέτησε τα 3 πρώτα ηλεκτρικά ημι-ρυμουλκούμενα φορτηγών. Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου σχεδιάζει να αποκτήσει 100% ηλεκτρικό στόλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης