Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Στα 17 ευρώ/MWh παραμένει το ΕΤΜΕΑΡ το 2024 - Ανησυχία για την βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ

ΡΑΑΕΥ: Στα 17 ευρώ/MWh παραμένει το ΕΤΜΕΑΡ το 2024 - Ανησυχία για την βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ

Στα 196,74 εκ. ευρώ εκτιμάται το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

 

Σταθερή στα 17 ευρώ/MWh διατηρεί και για το 2024 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του ειδικού τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που καταβάλει το σύνολο των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Η ΡΑΑΕΥ κρίνει ότι στην παρούσα μεταβατική περίοδο πρέπει να αποφευχθεί επιπλέον επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς εκφράζει επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ.
Μάλιστα η ΡΑΑΕΥ σχεδιάζει σειρά παρεμβάσεων αρχής γενομένης από την αύξηση στο 10% του ποσοστού των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων, την οποία θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Ενέργειας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό σήμερα είναι στο 3,8%, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων (78%), κατευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών του ρεύματος των τελικών καταναλωτών.

Πρόταση για αναθεώρηση χρέωσης τον Ιούνιο

Πέραν αυτού, η ΡΑΑΕΥ προτίθεται να εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ την επαναφορά παλαιότερης πρόβλεψης για δυνατότητα αναθεώρησης της χρέωσης τον Ιούνιο, ώστε να εφαρμόζεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αυξημένο ΕΤΜΕΑΡ εφόσον απαιτείται με βάση την εξέλιξη των εσόδων και εξόδων του ΕΛΑΠΕ.

Πάντως το κυριότερο από τα έσοδα τα οποία εκτιμάται ότι θα εξισορροπήσουν τον ελλειμματικό ΕΛΑΠΕ είναι η εκκαθάριση του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τις επιχειρήσεις η οποία εκκρεμεί από το 2019.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που ο ΔΑΠΕΕΠ παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις από την πλευρά της ΡΑΑΕΥ έχει καθυστερήσει να υλοποιήσει κατ΄αρχήν λόγω της αδυναμίας λειτουργίας του σχετικού πληροφοριακού συστήματος.

Ο ΔΑΠΕΕΠ στην τελευταία σχετική επιστολή του προς την Ρυθμιστική Αρχή αναφέρει ότι για τα έτη 2019, 2020 και 2021 αναμένονται ότι οι επιστροφές από μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ που κατέβαλαν επιχειρήσεις οι οποίες δεν το δικαιούνταν, θα φέρει πρόσθετα έσοδα στον ΕΛΑΠΕ ύψους 216,82 εκ. ευρώ.
Για την είσπραξη των χρημάτων αυτών από επιχειρήσεις κυρίως του εμπορίου και του τουρισμού πετάει το μπαλάκι στον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ σημειώνοντας ότι θα τους κοινοποιήσει τα αναλυτικά αποτελέσματα υπαγωγής σε μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2019 και 2020 ώστε αυτοί σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής Υπουργικής Απόφασης να διενεργήσουν την τελική εκκαθάριση για κάθε καταναλωτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς του ΔΑΠΕΕΠ το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του έτους 2023 προβλεπόταν να ανέλθει σε 222,22 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το απόθεμα ασφαλείας των 70 εκ. ευρώ, ενώ και η επόμενη εκτίμηση του Διαχειριστή που ζητήθηκε από τη ΡΑΑΕΥ, με βάση τα στοιχεία Απριλίου-Αυγούστου 2023 έδειχνε τον ΕΛΑΠΕ ελλειμματικό κατά 203,84 εκ. ευρώ.
Η τελική εκτίμηση του ΔΑΠΕΕΠ για το 2023 είναι ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα ανέλθει σε 196,74 εκ. ευρώ ενώ με την εισροή των εσόδων από το πράσινο τέλος στο ντίζελ ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ, το έλλειμμα θα περιοριστεί σε -96,74 εκ. €.

Τα τρία σενάρια του ΔΑΠΕΕΠ

Για το 2024, ο ΔΑΠΕΕΠ παρουσίασε στη ΡΑΑΕΥ τρία σενάρια. Το σενάριο που κάνει δεκτό η Αρχή για να λάβει την απόφαση της για διατήρηση του ΕΤΜΕΑΡ στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια προβλέπει ότι η μέση ΤΕΑ για το 2024 θα ανέλθει σε 111 ευρώ/MWh οπότε το υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ θα είναι οριακά θετικό κατά 6,55 εκ. ευρώ.
Αν όμως η μέση τιμή της ΤΕΑ ανέλθει σε 105,35 ευρώ/MWh, τιμή η οποία έχει διαμορφωθεί στην Αγορά Επόμενης Ημέρας κατά την περίοδο Ιουλίου 2023-Νοεμβρίου 2023, ο ΕΛΑΠΕ προβλέπεται να εμφανίσει έλλειμμα της τάξεως των 74,41 εκ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης