Ενέργεια

Oilprice: Πώς το ανεκμετάλλευτο δυναμικό φυσικού του Ιράκ «μπερδεύει» τον παγκόσμιο χάρτη

Oilprice: Πώς το ανεκμετάλλευτο δυναμικό φυσικού του Ιράκ «μπερδεύει» τον παγκόσμιο χάρτη
Το Ιράκ έχει πραγματικά τη δυνατότητα να γίνει ένας παίκτης παγκόσμιου βεληνεκούς στον τομέα του φυσικού αερίου

To Ιράκ και τα αποθέματα φυσικού αερίου εξετάζει σε μακροσκελή του ανάλυση το Oilprice, καθώς η χώρα δεν έχει τα έχει αναπτύξει σωστά, με συνέπεια τρία βασικά προβλήματα για το ίδιο και τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Πιθανή όμως αναβάθμιση του εν λόγω τομέα, αναμένεται να ταράξει τα νερά του ενεργειακού χάρτη παγκοσμίως. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλά ανεκμετάλλευτα αποθέματα, ενώ η συνεργασία με ξένες εταιρείες θα μπορούσαν να προσθέσουν ουσιαστικά την παραγωγή φυσικού αερίου του Ιράκ, μειώνοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Αρχικά, η χώρα είναι εξαρτημένη από το Ιράν για έως και 40% των ενεργειακών αναγκών της. Δεύτερον, οι εισαγωγές από το Ιράν παρέμειναν μια σημαντική πηγή τριβών μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ για χρόνια, αποτρέποντας πολλές επιδιωκόμενες επενδύσεις στη χώρα. Τρίτον, το Ιράκ βιώνει συχνά καταστροφικές δημοσιονομικές κρίσεις, παρά τους τεράστιους και ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτους πόρους του πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και όλα αυτά, ενώ την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Πετρελαίου Hayan Abdel-Ghani είπε ότι πολλά μεγάλα έργα που ανατέθηκαν πρόσφατα σε ξένες εταιρείες θα πρόσθεταν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcf/d) - περίπου 517.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα - στην παραγωγή φυσικού αερίου του Ιράκ και θα να ανοίξει ο δρόμος για την ανάληψη νέων έργων.

Η επισφαλής συμφωνία

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο ίδιος πρωθυπουργός Mohammed Al-Sudani ανακοίνωσε ότι το Ιράκ σκόπευε να πληρώσει με τις δικές του προμήθειες πετρελαίου για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια που εισήγαγε από το Ιράν. Το Ιράκ δεν είχε άλλη επιλογή από το να προβεί σε αυτήν την τεράστια γεωπολιτικά μη ευαίσθητη ενέργεια γιατί – πρόσθεσε, χωρίς καμία προφανή αίσθηση ειρωνείας – οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν είχαν δυσκολέψει το Ιράκ να πραγματοποιήσει πληρωμές μέσω παραδοσιακών τραπεζικών οδών. Κατά συνέπεια, και με τα τρία άλλα στοιχεία της τετραμερούς συμφωνίας να υπόκεινται εξίσου στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ιδιοτροπίες της ιρακινής κυβέρνησης, είναι σωστός ο ισχυρισμός περί επισφαλούς συμφωνίας των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα πραγματικά potentials του Ιράκ

Όπως αναφέρεται, το Ιράκ έχει πραγματικά τη δυνατότητα να γίνει ένας παίκτης παγκόσμιου βεληνεκούς στον τομέα του φυσικού αερίου. Τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου του Ιράκ ανέρχονται συνολικά σε περίπου 131 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf), το 12ο μεγαλύτερο στον κόσμο, και μπορεί να υπάρχουν πολλά περισσότερα, καθώς ο ρυθμός εξερεύνησης για αποθέματα φυσικού αερίου δεν ταιριάζει με αυτόν του πετρελαίου.

Επιπλέον, οι πρόσθετοι πόροι φυσικού αερίου που μπορεί να έχει και που συνδέονται με την περαιτέρω ανάπτυξη πετρελαίου, ενδέχεται να είναι τεράστιοι. Περαιτέρω εξερεύνηση είναι πολύ πιθανό να προσθέσει ουσιαστικά τον αριθμό των αποδεδειγμένων αποθεμάτων τις επόμενες δεκαετίες, ιδιαίτερα δεδομένου του υψηλού ποσοστού επιτυχίας των προοπτικών γεωτρήσεων στο Ιράκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης