Ενέργεια

Στο 55% το μερίδιο των ΑΠΕ στα γερμανικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας το 2023

Στο 55% το μερίδιο των ΑΠΕ στα γερμανικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας το 2023

Το συνολικό φορτίο στα δημόσια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 μειώθηκε κατά 5,3% στις 456,8 τεραβατώρες (TWh) πέρυσι

 

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 6,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 55% του συνόλου πέρυσι, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή του κλάδου την Τετάρτη, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο της για το 2030.

Η Γερμανία θέλει η πράσινη ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 80% του ενεργειακού της μείγματος έως το 2030. Έχει εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και στοχεύει να εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής άνθρακα και να χρησιμοποιήσει τις υπόλοιπες μονάδες φυσικού αερίου της κυρίως για την υποστήριξη του δικτύου.

Στο πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η υπεράκτια αιολική ενέργεια συνεισέφερε μερίδιο 31,1%, η ηλιακή 12,1% και η βιομάζα 8,4%, ενώ το υπόλοιπο 3,4% προήλθε από υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε σε ανακοίνωση της η ρυθμιστική αρχή Bundesnetzagentur.

Η άνοδος του 2023 βοηθήθηκε από την επέκταση της χωρητικότητας καθώς και από τις καιρικές συνθήκες.


Έσπασε το όριο

«Έχουμε σπάσει το όριο του 50% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πρώτη φορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Τα μέτρα μας για την απλοποίηση του σχεδιασμού και των εγκρίσεων αρχίζουν να ισχύουν».

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία χρηματοδοτούνται από τους καταναλωτές και εποπτεύονται από τη ρυθμιστική αρχή, πρέπει να διευκολύνουν τη συνεχή μετάβαση από την κεντρική παραγωγή ορυκτών καυσίμων σε εκατομμύρια αποκεντρωμένες μονάδες παραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα που βασίζονται κυρίως στον άνεμο και τον ήλιο.

Το συνολικό φορτίο στα δημόσια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 μειώθηκε κατά 5,3% στις 456,8 τεραβατώρες (TWh) πέρυσι, αντανακλώντας την ασθενέστερη ζήτηση και την πράσινη ενέργεια που έχει προτεραιότητα έναντι της παραγωγής με χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η Γερμανία εξακολουθεί να υποφέρει από συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την επακόλουθη ύφεση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας να πυροδοτεί απότομα ράλι στις τιμές της ενέργειας το 2022.

Πέρυσι, η τιμή αναφοράς για την επόμενη ημέρα μειώθηκε κατά 60% στα 95,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης