Ενέργεια

HEPI: Στα 24,33 λεπτά/KWh οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στα 8,51 λεπτά/KWh το φυσικό αέριο

HEPI: Στα 24,33 λεπτά/KWh οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στα 8,51 λεπτά/KWh το φυσικό αέριο

Στο Άμστερνταμ η μεγαλύτερη μείωση

 

Κατά 20% και 27% αντίστοιχα, μειώθηκαν οι τελικές τιμές καταναλωτή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου το Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ενεργειακή κρίση αποκλιμακώνεται ο καιρός είναι σχετικά ήπιος, ενώ οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα HEPI, στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα αφού σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τιμολόγια ρεύματος στην Ελλάδα είναι ενιαία για όλη τη χώρα, η τιμή τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στα 24,33 λεπτά/KWh συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ (25 λεπτά/KWh) και ελαφρώς υψηλότερη από το μέσο όρο των 33 εξεταζόμενων χωρών (23,79 λεπτά/KWh).

Ακριβές και φθηνές πόλεις


Σύμφωνα με την μελέτη HEPI το Δουβλίνο και το Λονδίνο είναι οι πιο ακριβές πόλεις για οικιακούς πελάτες στην Ευρώπη, με τιμές 42,74 λεπτά/KWh και 40,33 λεπτά/KWh αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν το Βερολίνο (38,09 λεπτά/KWh), η Κοπεγχάγη (37,05 λεπτά/KWh) και η Πράγα (36,5 λεπτά/KWh). Στη Λευκωσία όπου σημειώθηκε οριακή μείωση 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η τιμή διαμορφώθηκε στα 31,5 λεπτά/KWh.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στο Όσλο (37%), στην Στοκχόλμη (14%.) και το Ελσίνκι (7%) μετά από παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, Ringhal 4 και Oikiluoto 34 αντίστοιχα, που προκάλεσαν έξαρση τιμές χονδρικής στην περιοχή. Η Σουηδία έπρεπε να εισάγει ενέργεια για να καλύψει την υψηλή ζήτηση, η οποία ήταν ενισχυμένη λόγω του ψυχρού καιρού.

Πάντως η μέση τιμή τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας διατήρησε τη συνολική της σταθερότητα στο τέλος του 2023, με τις τιμές Δεκεμβρίου να παρουσιάζουν αμελητέα άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η μεγαλύτερη μείωση τιμής καταγράφεται στο Άμστερνταμ (4%) και οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, την επάρκεια του φυσικού αερίου και τη μείωση του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών CO₂.
Τέλος, μικρότερες μειώσεις, κάτω του 3%, που παρατηρήθηκαν στο Βερολίνο και τη Ρώμη και συνδέονται με τον ήπιο καιρό, την υψηλή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη σχεδόν πλήρη δυναμικότητα αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια

Ειδική αναφορά κάνει η μελέτη στην Αθήνα και στο γεγονός ότι πριν από την κρίση τα σταθερά και τα κυμαινόμενα τιμολόγια ήταν παρόμοια με τους καταναλωτές να τείνουν προς τα σταθερά συμβόλαια. Μετά την κρίση, η εικόνα έχει ως επί το πλείστων αντιστραφεί. Τα σταθερά τιμολόγια, όπου είναι διαθέσιμα (σε ορισμένες αγορές όπως η ελληνική δεν ήταν διαθέσιμα από τις αρχές ή τα μέσα της κρίσης), τώρα τείνουν να είναι υψηλότερα από τα κυμαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή των σταθερών τιμολογίων στις 15 χώρες της Ευρωζώνης είναι στα 32,26 λεπτά/kwh.
Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι στα 8,51 λεπτά/KWh με τη μέση τιμή στις 27 χώρες της ΕΕ να είναι στα 10,97 λεπτά/KWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης