Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Όλο το σχέδιο δράσης με επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στα δίκτυα για το 2024

ΥΠΕΝ: Όλο το σχέδιο δράσης με επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στα δίκτυα για το 2024

 Πέντε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

 

Το ετήσιο σχέδιο δράσης για το 2024 απέστειλε και το ΥΠΕΝ στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, το οποίο περιλαμβάνει τους ετήσιους στόχους και τη σύνδεσή τους με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης.

Από τους συνολικά εννέα στόχους που θέτει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ το μεγαλύτερο τμήμα καταλαμβάνει ο πρώτος που αφορά στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στην ανάπτυξη υποδομών και δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με έργα ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ καθώς και σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ

Από αυτά τα 804 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί για το 4ου τριμήνου του 2024. Σε αυτά τα έργα περιλαμβάνονται:

  • Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής - Κρήτης που υλοποιείται από την Αριάδνη Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.
  • Παρεμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Η επένδυση αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος, αυξάνοντας παράλληλα το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα νησιά και την Πελοπόννησο καθώς και την απανθρακοποίηση των νησιών. Υποέργο: Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής – Κυκλάδων – Δ Φάση.
  • Ηλεκτρική Διασύνδεση Δωδεκανήσων και Νησιών ΒΑ Αιγαίου (έργο ΑΔΜΗΕ) Η επένδυση αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος, αυξάνοντας παράλληλα το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα νησιά καθώς και την απανθρακοποίηση των νησιών.
  • Αναβάθμιση διασυνδέσεων Ιονίων νησιών. Αντικατάσταση των υποβρύχιων καλωδιακών συνδέσεων Λευκάδας - Κεφαλονιάς, Κυλλήνης - Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ζακύνθου. Το έργο θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ηλεκτρικής τροφοδοσίας των φορτίων των νοτίων Ιονίων νήσων
  • Παρεμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η επένδυση αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος, αυξάνοντας παράλληλα το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα νησιά και την Πελοπόννησο. Υποέργο: Επέκταση συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο – Ανατολικός Διάδρομος (Κουμουνδούρου – Κόρινθος) και ανακατασκευή ΚΥΤ Κουμουνδούρου.


Τα έργα του ΔΕΔΔΗΕ

Άλλα 459 εκατ. ευρώ αφορούν έργα του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε υποσταθμούς υψηλής τάσης / μέσης τάσης για σύνδεση νέων ΑΠΕ. Ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για ενίσχυση διείσδυσης ΑΠΕ από τον ΔΕΔΔΗΕ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύων (ΣΑΔ) 2022-2026 για το 2024 προβλέπονται επενδύσεις επέκτασης τηλεμέτρησης προϋπολογισμού 40 εκ. €. Να σημειωθεί ότι η συνολική επένδυση είναι στα 1.163 εκ. € με χρόνο ολοκλήρωσης το έτος 2030.
  • Αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την βελτίωση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. Υπογειοποίηση και αναδρομολόγηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε οικισμούς ιδιαίτερης σημασίας από πολιτιστική ή τουριστική άποψη, καθώς και σε αστικά κέντρα, με προτεραιότητα σε περιοχές όπου η υποδομή είναι ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Αναβάθμιση εναέριου δικτύου ΔΕΔΔΗΕ σε δασικές περιοχές. Αντικατάσταση γυμνών αγωγών εναερίου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με περιβεβλημένους αγωγούς ή συνεστραμμένα καλώδια, εγκατάσταση μονωτικών περιβλημάτων και υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που διέρχεται από δασικές περιοχές.


Αγωγοί αερίου, εξοικονόμησης και ενεργειακής ασφάλειας.


Ακόμη στο ετήσιο σχέδιο δράσης για το 2024 περιλαμβάνονται επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου ύψους 233 εκ. ευρώ κατά το 4ο τρίμηνο 2024 από τη ΔΕΔΑ (στην οποία έχουν συγχωνευθεί οι ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ).
Για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας περιλαμβάνονται έργα όπως η κατασκευή του FSRU Αλεξανδρούπολης, του FSRU στους Αγ. Θεόδωρους και η νέα προβλήτα Small Scale LNG στη Ρεβυθούσα. Για την προώθηση των Διεθνών Ενεργειακών Διασυνδέσεων το ΥΠΕΝ τοποθετεί τη μελετητική και αδειοδοτική ωρίμανση οκτώ έργων διεθνών διασυνδέσεων στο 4ο τρίμηνο 2024.

Πρόκειται για τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας (έργο ΑΔΜΗΕ), με αύξηση της μεταφορικής ικανότητας κατά 1.000 MW, την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου- Κρήτης με 2 υποθαλάσσια καλώδια 1 GW έκαστο, τη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου 3 GW και την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας (έργο ΑΔΜΗΕ). Επίσης, στην κατηγορία της ενεργειακής ασφάλειας προσθέτει και τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, την κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή και του νέου σταθμού συμπίεσης για την τροφοδοσία του TAP στη Ν. Μεσημβρία καθώς και τον διπλασιασμό του κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή – Κομοτηνή.


Ενεργειακή απόδοση

Όσον αφορά στα έργα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης προκρίνει πέντε προγράμματα και ειδικότερα:

  1. Εξοικονομώ για κατοικίες (11.500 ανακαινίσεις),
  2. Εξοικονομώ για μη κατοικίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (280 κτίρια),
  3. Φωτοβολταϊκά στην στέγη (11.580 φωτοβολταικά),
  4. Αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς καθώς προώθηση αντλιών θερμότητας και συστήματα ΑΠΕ (171.700 θερμοσίφωνες),
  5. Ενεργειακή αποδοτικότητα σε 15 ΔΕΥΑ.

Ειδική αναφορά κάνει στην ανάπτυξη πλαισίου στήριξης για το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο, στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου και κανόνων αγοράς για την δέσμευση, αποθήκευση και χρήση CO2, αλλά και στις έρευνες υδρογονανθράκων για το 2024 και ειδικότερα για το Block 10 & Block Ιόνιο (έργο Helleniq Energy), τη Δυτική & Νοτιοδυτική Κρήτη (έργο EXXON/Helleniq Energy) και τη εκτέλεση και αξιολόγηση ερευνητικής γεώτρησης στα Ιωάννινα (έργο Energean).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης