Ενέργεια

Η Γερμανία μείωσε τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά ένα τρίτο το 2023

Η Γερμανία μείωσε τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά ένα τρίτο το 2023

Εισήγαγε 968 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου το 2023

 

Η Γερμανία μείωσε τις εισαγωγές φυσικού αερίου της κατά 32,6% το 2023, κυρίως επειδή εξοικονόμησε ενέργεια και εξήγαγε λιγότερα αφότου η Ρωσία διέκοψε τις αποστολές προς τα δυτικά το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ρυθμιστική αρχή ενέργειας.

Η Γερμανία ήταν παλαιότερα σημαντικός πελάτης του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, από τα τέλη του 2022 άρχισε να κατασκευάζει πλωτούς τερματικούς σταθμούς για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την παγκόσμια αγορά για συμπληρωματικούς αγωγούς.

Το Bundesnetzagentur,χρησιμοποιώντας προκαταρκτικά δεδομένα προμήθειας, ανέφερε ότι η Γερμανία εισήγαγε 968 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου το 2023. Από αυτά, το 43% προήλθε από τη Νορβηγία, το 26% από την Ολλανδία και το 22% από το Βέλγιο.
Το υπόλοιπο ήταν από το εξωτερικό ή από άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Γερμανία προς τους γείτονές της, παλαιότερα μια λογική συνέπεια της άφθονης εισροής ρωσικών εισαγωγών μέσω της Ουκρανίας και της Βαλτικής Θάλασσας και του ρόλου του ως μελλοντικού διανομέα εντός της Ευρώπης, μειώθηκαν κατά 63% πέρυσι.

Οι 187 TWh των καταγεγραμμένων εξαγωγών το 2023, μειωμένες σε σχέση με τις 499 TWh ένα χρόνο νωρίτερα, στάλθηκαν κυρίως στην Τσεχική Δημοκρατία, την Αυστρία και την Ολλανδία.

Μειώθηκε η κατανάλωση

Οι προσπάθειες εξοικονόμησης και ο ήπιος καιρός περιόρισε την εθνική κατανάλωση φυσικού αερίου το 2023 κατά 5% σε 810 TWh. Η βιομηχανία έκανε πιο ενεργή εξοικονόμηση στις διαδικασίες της, ενώ τα νοικοκυριά εξοικονόμησαν λιγότερα, επειδή η μεγαλύτερη κατανάλωση ζεστού νερού και αερίου είναι στατική.

Η παροχή αερίου είναι άνετη αυτή τη στιγμή, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή.

"Τα σπήλαια αποθήκευσης είναι επί του παρόντος γεμάτα 91%. Αυτή είναι μια πολύ καλή βάση για τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες", ανέφερε.

Η πτώση των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας στην Ευρώπη το 2022 προκάλεσε αρχικά απότομα ράλι στις τιμές της ενέργειας, αλλά η εξοικονόμηση και οι εναλλακτικές λύσεις βοήθησαν να περιοριστούν οι τιμές πέρυσι.

Η τιμή αναφοράς για την επόμενη μέρα του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 68% σε ετήσια βάση στα 41 ευρώ (44,90 $) ανά μεγαβατώρα (MWh) το 2023 και επί του παρόντος κυμαίνεται λίγο πάνω από 30 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης