Ενέργεια

Kemp: Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνεται - Ήρθε η ώρα για αύξηση της κατανάλωσης

Kemp: Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνεται - Ήρθε η ώρα για αύξηση της κατανάλωσης

Προβλέψεις για αποθέματα ρεκόρ στο τέλος του χειμώνα

 

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης πρόκειται να τελειώσουν τον χειμώνα του 2023/24 σε ή κοντά σε ρεκόρ, καθώς οι ήπιες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την περιοχή δεν καταφέρνουν να"διαβρώσουν" το τεράστιο πλεόνασμα που κληρονόμησε από τον χειμώνα του 2022/23 σύμφωνα με τον John Kemp στο Reuters.

Τα αποθέματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 996 τεραβατώρες (TWh) στις 31 Δεκεμβρίου, ένα εποχιακό ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Gas Infrastructure Europe (GIE).
Τα αποθέματα ήταν 229 TWh (+30% ή +1,97 τυπικές αποκλίσεις) πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας και το πλεόνασμα είχε διογκωθεί από 167 TWh (+18% ή +1,70 τυπικές αποκλίσεις) από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης την 1η Οκτωβρίου.

Η Βορειοδυτική Ευρώπη, η κύρια περιοχή κατανάλωσης, παρουσίασε πολύ υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, μειώνοντας τη ζήτηση θέρμανσης και τη χρήση αερίου.
Οι θερμοκρασίες στη Φρανκφούρτη στη Γερμανία ήταν 2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου (υπερβαίνοντας τον μέσο όρο σε 67 από τις 92 ημέρες).
Οι θερμοκρασίες στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ήταν 1,1 βαθμούς πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 (υπερβαίνοντας τον μέσο όρο σε 61 από τις 92 ημέρες).

Σε όλη την περιοχή, οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα ήπιες τον Δεκέμβριο, προκαλώντας πολύ μικρή εξάντληση των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ευρώπη.JPG

Αποθέματα και τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ως αποτέλεσμα, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου εξακολουθούσαν να είναι γεμάτοι κατά 86,5% στα τέλη Δεκεμβρίου, από το ανώτατο 99,6% τον Νοέμβριο, το δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία και 15% υψηλότερες από τον εποχιακό μέσο όρο της δεκαετίας.

Με βάση τα καιρικά μοτίβα και τα ποσοστά εξάντλησης τα τελευταία δέκα χρόνια, τα αποθέματα προβλέπεται να τελειώσουν το χειμώνα στις 616 TWh, με πιθανό εύρος 481-792 TWh.

Η κεντρική προβολή θα είναι η δεύτερη υψηλότερη εκτέλεση που έχει καταγραφεί και σχεδόν τόσο υψηλή όσο στο τέλος του χειμώνα 2022/23.

Δεν υπάρχουν πλέον σενάρια σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα της Ευρώπης θα μειωθούν δυσάρεστα πριν από το τέλος του χειμώνα 2023/24.

Στην πραγματικότητα, οι χώροι αποθήκευσης της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να τελειώσουν τον χειμώνα σχεδόν κατά 54% γεμάτο, με πιθανό εύρος από 42% έως 69%.

Οι τιμές παραμένουν πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και η βιομηχανική κατανάλωση αερίου εξακολουθεί να είναι μειωμένη, επομένως η αποθήκευση είναι πιο πιθανό να καταλήξει στο ανώτερο μισό της σειράς.
Η εξαιρετικά υψηλή αποθήκευση θα άφηνε λίγα περιθώρια για απορρόφηση περισσότερων κατά την καλοκαιρινή περίοδο αναπλήρωσης του 2024, όταν η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου θα είναι πλεονασματική.

Ευρώπη2.JPG

Αποκατάσταση της ζήτησης

Μετά από δεκαοκτώ μήνες υψηλών τιμών μεταξύ των μέσων του 2021 και του τέλους του 2022, που προκλήθηκε από τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ευρώπη βρίσκεται στην ασυνήθιστη θέση να χρειάζεται να ενθαρρύνει περισσότερη κατανάλωση φυσικού αερίου.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν απότομα και επίμονα για να δώσουν κίνητρα για περισσότερη κατανάλωση και να εκκαθαρίσουν ορισμένα από τα πλεονάζοντα αποθέματα.

Οι τιμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2024 μειώθηκαν κατά μέσο όρο σε μόλις 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο από 52 ευρώ κατά μέσο όρο τον Οκτώβριο.

Οι προσαρμοσμένες με τον πληθωρισμό τιμές για τον πλησιέστερο μήνα παράδοσης έχουν υποχωρήσει σε λιγότερο από 32 ευρώ μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο τον Ιανουάριο από σχεδόν 47 ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι πραγματικές τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές (68ο εκατοστημόριο για όλους τους μήνες από το 2010) αλλά δεν είναι πλέον κατ' εξαίρεση - όπως ήταν τον Οκτώβριο (88ο εκατοστημόριο).


Ευρώπη3.JPG


Πως θα κινηθούν οι τιμές

Οι πραγματικές τιμές εξακολουθούν να είναι πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας των 21 ευρώ μεταξύ 2015 και 2019, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και την πανδημία του κορωνοϊού το 2020.
Αλλά δεν σηματοδοτούν πλέον την ανάγκη για ακραία εξοικονόμηση από τα νοικοκυριά, τους εμπορικούς χρήστες, τη βιομηχανία και τις γεννήτριες ενέργειας.

Η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί, με την ημερολογιακή λωρίδα των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τους βιομηχανικούς χρήστες και τους παραγωγούς να κλειδώσουν τις τιμές για το επόμενο έτος στα 34 ευρώ, από 52 ευρώ το 2023 και 117 ευρώ το 2022.

Ωστόσο, οι τιμές θα συνεχίσουν να κατεβαίνουν έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ενεργοβόρων βιομηχανικών χρηστών που θα επανεκκινήσουν μέρος της παραγωγικής ικανότητας που βρισκόταν σε αδράνεια κατά το 2022/23.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η ενεργοβόρα μεταποιητική παραγωγή ήταν ακόμα 18% χαμηλότερη τον Οκτώβριο του 2023 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.

Μέρος αυτής της ζήτησης θα πρέπει να ανακτηθεί προκειμένου οι τιμές να βρουν ένα σταθερό επίπεδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης