Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Διάχυτη αισιοδοξία για επενδύσεις στο υδρογόνο το 2024

Διάχυτη αισιοδοξία για επενδύσεις στο υδρογόνο το 2024
Σε εξέλιξη μεγάλες επιχορηγήσεις για έργα H2 και παραγώγων του
Για πολλούς το 2023 ήταν η χρονιά κατά την οποία το πράσινο υδρογόνο πέρασε από τη θεωρία στην πράξη, με ένα κύμα κυβερνητικών επιδοτήσεων για έργα ανανεώσιμων πηγών H2 που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ ως εγγύηση κερδοφορίας.

Όμως οι καθυστερήσεις των επιδοτήσεων οδήγησαν σε μικρότερη ανάπτυξη από ό,τι αναμενόταν, αλλά μια νέα αίσθηση ρεαλισμού έχει αναδυθεί, με το 2024 να θεωρείται έτος ξεσπάσματος, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα hydrogeninsight.com σε εκτενές αφιέρωμα που κάνει για τα έργα που σχετίζονται με το αμέταλλο χημικό στοιχείο και τα παράγωγά του.

Πιο κάτω θα διαβάσετε για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ κλπ στα έργα υδρογόνου, τους στόχους που έχουν, τις αντιδράσεις, τις επιφυλάξεις, αλλά και την αισιοδοξία που τείνει να επικρατήσει.

Τα πιο σημαντικά προγράμματα επιδοτήσεων στον κόσμο (η πίστωση φόρου παραγωγής καθαρού υδρογόνου στις ΗΠΑ, οι πράσινες δημοπρασίες H2 της ΕΕ, το πρόγραμμα H2Global υπό τη Γερμανία, οι συμβάσεις για τη διαφορά του Ηνωμένου Βασιλείου, η National Green Hydrogen Mission της Ινδίας και η Hydrogen Headstart της Αυστραλίας), έχουν όλα περισσότερο από το αναμενόμενο, καθυστερήσει τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FID) από τους κατασκευαστές, με αρνητικές επιπτώσεις για τους επενδυτές και τους κατασκευαστές ηλεκτρολύτη.

Ο στόχος των ΗΠΑ για παραγωγή πράσινου υδρογόνου για 1 δολάριο ανά κιλό έως το 2031 μοιάζει τώρα περισσότερο με ευσεβείς πόθους παρά ως εφικτός στόχος.

Το μπλε υδρογόνο φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό η δεύτερη καλύτερη επιλογή που διατυμπανίζεται μόνο από εκείνους που έχουν κεκτημένα συμφέροντα στα ορυκτά καύσιμα, ενώ το φυσικό H2 που εξάγεται από το έδαφος έχει αναδειχθεί απροσδόκητα από την αφάνεια για να γίνει ψηλά στην πολιτική ατζέντα πολλών χωρών.


Κορυφαία αγορά H2 οι ΗΠΑ (μετά την Κίνα)

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πιο ελκυστική αγορά για τους κατασκευαστές πράσινου υδρογόνου εκτός Κίνας, παρά τις απροσδόκητες καθυστερήσεις στο κύριο πρόγραμμα επιδοτήσεων, λόγω του γεγονότος ότι όλοι οι παραγωγοί θα είναι επιλέξιμοι για πιστώσεις φόρου παραγωγής έως και $3/kg (και όχι μόνο αυτοί που υποβάλλουν χαμηλότερες προσφορές σε δημοπρασίες).

Ωστόσο, παρά το γεγονός τον Αύγουστο του 2022 θεσπίστηκε νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, οι κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πληρούν τις προϋποθέσεις για τις πιστώσεις δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αφήνοντας πολλούς κατασκευαστές έργων ανίκανους να λάβουν τελικές επενδυτικές αποφάσεις.

Οι κανόνες αναμενόταν να ανακοινωθούν τον Αύγουστο του 2023, αλλά χρειάστηκε μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2023 για να αποκαλυφθούν οι κανονισμοί — και μόνο σε προσχέδιο.

Οι ανακοινωθέντες κανόνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους αμφιλεγόμενους «3 πυλώνες» της προσθετικότητας, της ωριαίας αντιστοίχισης και της γεωγραφικής συσχέτισης, υπόκεινται πλέον σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2024 και δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα οριστικοποιηθούν, προκαλώντας περαιτέρω καθυστερήσεις στους παραγωγούς τελικές επενδυτικές αποφάσεις.

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο τον Οκτώβριο όταν αποκάλυψε ότι οι 7 περιφερειακοί κόμβοι υδρογόνου θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ένα σχέδιο που ορίζεται στον Δικομματικό Νόμο για τις Υποδομές του 2021, αυτά τα βραβεία εξακολουθούν να υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις και μπορεί να χρειαστεί ένα έτος ή περισσότερο για να γίνουν οι πρώτες πληρωμές στους προγραμματιστές.

 

Δημοπρασία 800 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας H2 ύψους

Η ΕΕ οριστικοποίησε τον δικό της ορισμό για το πράσινο υδρογόνο και τα παράγωγά του (τα λεγόμενα Ανανεώσιμα Καύσιμα Μη Βιολογικής Προέλευσης ή RFNBO) τον Ιούνιο, ο οποίος περιελάμβανε τους αρχικούς τρεις πυλώνες.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίξει την πιλοτική δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ αυτόν τον Νοέμβριο για έως και 4,50 ευρώ σταθερών πληρωμών ανά κιλό παραγόμενου H2 από ανανεώσιμες πηγές, με τους χαμηλότερους πλειοδότες ανά κιλό να κερδίζουν χρηματοδότηση. Η Γερμανία πρόσθεσε επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ στον διαγωνισμό μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος μόνο σε παραγωγούς εντός των πλειοδόχων της χώρας ως μέρος ενός μοντέλου «δημοπρασίες ως υπηρεσία». Οι νικητές είναι πιθανό να ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2024, με μια δεύτερη δημοπρασία 2,2 δισ. ευρώ που θα ανοίξει την άνοιξη.

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η 1η εθνική δημοπρασία επιδότησης καθαρού H2  

Το Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε την πρώτη εθνική δημοπρασία επιδότησης καθαρού υδρογόνου στον κόσμο τον Ιούλιο του 2022, αλλά χρειάστηκε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2023 για να ανακοινωθούν οι νικητές.

Η κατανομή περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων λιρών (2,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων) επιδοτήσεων σε 11 έργα συνολικής ισχύος 125 MW σε ολόκληρη τη Βρετανία ήταν μια σημαντική εξέλιξη, καθορίζοντας μια αποτελεσματική τιμή απεργίας των 9,49 £ (12 δολ.) ανά κιλό Η2. Έτσι, ενώ το ποσό της επιδότησης σε αυτό το σύστημα Συμβάσεων για Διαφορά (CfD) θα κυμαίνεται ανάλογα με την τιμή του φυσικού αερίου, οι νικητές προγραμματιστές θα έχουν εγγυημένο αυτό το επίπεδο εισοδήματος για 15 χρόνια.

 

Προγράμματα επιδοτήσεων στα κράτη του κόσμου

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε τους νικητές ενός προγράμματος επιδότησης παραγωγής πράσινης υδρογόνου (αυτή η τιμή πήγε στη Δανία στα τέλη Οκτωβρίου), όταν αποκάλυψε τα 6 νικητήρια έργα στη δημοπρασία για το πράσινο υδρογόνο (και παράγωγα) 1,25 δις DKr (177 εκατομμύρια δολάρια).

Άλλα προγράμματα επιδοτήσεων παρουσίασαν κίνηση φέτος, με την Αυστραλία να αποκαλύπτει τα 6 έργα πράσινου υδρογόνου στην τελική λίστα του προγράμματος Hydrogen Headstart των 2 δισ. $ (1,35 δισ. $) μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Η Ινδία ανακοίνωσε τη λίστα με τους πλειοδότες στην υπερεγγραφή της πρώτης δημοπρασίας πράσινου υδρογόνου λίγες μέρες νωρίτερα.

Ο πρώτος διαγωνισμός για το σύστημα H2Global της Γερμανίας για εισαγωγές υδρογόνου (και παραγώγων) άνοιξε τον Νοέμβριο του 2022, αλλά οι νικητές δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Ένας εκπρόσωπος του Ιδρύματος H2Global είπε στο Hydrogen Insight τον Οκτώβριο ότι ελπίζει να αποκαλύψει τους νικητές των τριών πρώτων δημοπρασιών μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2024.

Η Γερμανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν εν τω μεταξύ μια κοινή δημοπρασία H2Global ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, ένα πιθανό προοίμιο για την ανάπτυξη του προγράμματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και όπως αποκάλυψε αποκλειστικά η Hydrogen Insight την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ο δανειστικός βραχίονας της ΕΕ) - πρόκειται επίσης να παράσχει επενδυτικές επιχορηγήσεις για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών H2 σε αναπτυσσόμενες χώρες αφού η Γερμανία της παρείχε εισφορά μετρητών 434 εκατ. ευρώ (475 εκατ. δολάρια).

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία αποκάλυψαν αυτόν τον μήνα ότι θα εισαγάγουν επίσης τις δικές τους επιδοτήσεις το επόμενο έτος.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 3 τρισεκατομμύρια ¥ (20,86 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα πρόγραμμα τύπου CfD, ενώ ο Πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Han Duck-soo είπε ότι η χώρα θα «επεκτείνει τη φορολογική υποστήριξη» για καθαρό υδρογόνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εισαγάγει φορολογικές εκπτώσεις στην παραγωγή σύμφωνα με το πρότυπο αυτές στις ΗΠΑ.

Εν ολίγοις, επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων συγκεντρώνονται σε όλο τον κόσμο για καθαρό υδρογόνο το οποίο θα καταστήσει πολλά έργα μεγάλης κλίμακας τραπεζικά. Ως εκ τούτου, οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν το 2024, με δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης να εισρέουν στα ταμεία της εταιρείας.

 

Καθυστέρησαν οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις

Χωρίς ολοκληρωμένες σημαντικές επιδοτήσεις, σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι προγραμματιστές καθυστέρησαν τις FID για έργα.
Υπήρχαν όμως αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.

Τον Μάιο, επιτεύχθηκε η FID για το έργο πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας Neom 2,2 GW στη Σαουδική Αραβία, με τους κατασκευαστές (η αμερικάνικη εταιρεία βιομηχανικών αερίων Air Products, η κρατική εταιρεία Neom Green Hydrogen Company της Σαουδικής Αραβίας και η εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ACWA Power) να υπογράφουν χρηματοδοτικές συμφωνίες αξίας $8,4 δις με τοπικούς, περιφερειακούς και διεθνείς δανειστές.

Η Air Products ανέλαβε τη σύμβαση μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής (EPC) 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έργο, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2026 — και η αμερικανική εταιρεία θα αγοράσει επίσης όλο το H2 που παράγεται για 30 χρόνια.

Το Neom FID ήταν επίσης μια τεράστια νίκη για τη γερμανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρολύσεων Thyssenkrupp Nucera, η οποία προμηθεύει όλες τις συσκευές ηλεκτρόλυσης για το έργο.

Παρότι δεν ήταν στην ίδια κλίμακα, στα τέλη Νοεμβρίου η Αυστραλιανή Fortescue με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο σιδηρομεταλλεύματος Andrew Forrest, πήρε το FID στα 2 πρώτα έργα πράσινου υδρογόνου (το 80MW Phoenix Hydrogen Hub στις ΗΠΑ και ένα έργο 50MW στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας).

Θετικό ήταν επίσης για τους υποστηρικτές του μπλε υδρογόνου, το ότι το τελευταίο δίμηνο 2 έργα FID ανακοινώθηκαν στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ.

 

Πεσμένες οι μετοχές των κατασκευαστών ηλεκτρολύσεων

Καθώς οι καθυστερήσεις επιδοτήσεων πάνε πίσω την υλοποίηση των έργων, η προβλεπόμενη αύξηση των παραγγελιών ηλεκτρόλυσης δεν πραγματοποιήθηκε, με σχεδόν όλους τους εισηγμένους στο χρηματιστήριο κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων να βλέπουν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα και επακόλουθες πτώσεις στις τιμές των μετοχών τους.

ΠΡΑΣΙΝΟ_ΥΔΡΟΓΟΝΟ_ΠΑΡΑΓΩΓΗ.png

Ο γαλλικός κατασκευαστής McPhy έχει δει την τιμή της μετοχής του να πέφτει περισσότερο από 73% φέτος.

Η Plug Power που εδρεύει στις ΗΠΑ είδε επίσης τις μετοχές της να πέφτουν περισσότερο από 60%.

Οι μετοχές υποχώρησαν για τη Nel της Νορβηγίας (πτώση περίπου 53%), την Enapter με έδρα την Ιταλία (περίπου 48%), την ITM (πτώση περίπου 40%) και την Bloom Energy (πτώση περίπου 20%).

Η Nel έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει μια εγκατάσταση 4 GW στην πολιτεία του Μίσιγκαν, ενώ ο Βέλγος John Cockerill έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ενός εργοστασίου 1GW στο Τέξας, με στόχο την έναρξη παραγωγής το επόμενο καλοκαίρι.


Οι κανόνες που η ΕΕ θέλει να θεσπίσει για να πλήξει την αγορά κινέζικων ηλεκτρολυτών

Το φάσμα των φτηνών κινεζικών κατασκευαστών ηλεκτρολύτη που κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά έχει στοιχειώσει τόσο τους δυτικούς κατασκευαστές όσο και ορισμένες κυβερνήσεις φέτος, με το Hydrogen Insight να μαθαίνει τον περασμένο μήνα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να εισαγάγει κανόνες που θα αποτρέψουν τη χρήση των επιδοτήσεων της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο για την αγορά κινέζικων ηλεκτρολυτών, για την προστασία των ευρωπαίων κατασκευαστών.

Μια τέτοια κίνηση είχε ζητηθεί από 21 ευρωπαϊκές εταιρείες υδρογόνου τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά η Γερμανία προφανώς εμποδίζει το μέτρο.

Ενώ τα πρόσφατα αποτελέσματα δημοπρασιών στην Κίνα έδειξαν εντυπωσιακά χαμηλό κόστος για ηλεκτρόλυση, το Hydrogen Insight έμαθε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το εμβληματικό έργο πράσινου υδρογόνου της χώρας (εγκατάσταση 260 MW Kuqa που είναι και η μεγαλύτερη) δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η λειτουργία της.

Διακοπή έργων στις ΗΠΑ λόγω τεχνικών προβλημάτων

Αν και αυτό μπορεί να αποτρέψει τους δυτικούς κατασκευαστές από το να αγοράσουν κινεζικό εξοπλισμό, ορισμένοι ηλεκτρολύτες παραγωγής ΗΠΑ και Ευρώπης έχουν επίσης δει τεχνικά προβλήματα.

Η Hydrogen Insight αποκάλυψε τον Αύγουστο ότι η Cummins με έδρα τις ΗΠΑ είχε διατάξει τη διακοπή λειτουργίας πολλαπλών συσκευών ηλεκτρολύτη HyLyzer 500 PEM που ήταν εγκατεστημένες σε όλη την Ευρώπη για επισκευές λόγω ανάμειξης αερίου μέσα στη μονάδα.

Και η ITM Power είχε δει το 15-40% των ηλεκτρολυτικών της που κατασκευάζει να αποτυγχάνουν στις δοκιμές πριν από την αποστολή μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους.


Αυξήθηκε το κόστος
παραγωγής υδρογόνου

Πέρυσι, τόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όσο και οι αναλυτές ήταν θετικοί στο να μειώσουν το κόστος παραγωγής υδρογόνου κάτω από $2/kg, με τις ΗΠΑ να θέτουν τον στόχο «Hydrogen Shot» για $1/kg έως το 2031.

Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης κόστους αναμενόταν να προέλθει από τις οικονομίες κλίμακας τόσο για τα έργα H2 όσο και για τα εργοστάσια ηλεκτρολύσεων που τα προμηθεύουν, καθώς και πιο αποδοτικό εξοπλισμό.

Ωστόσο, το 2023, οι  κατασκευαστές παραδέχτηκαν ότι όχι μόνο το αναμενόμενο κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο έως το 2031, αλλά το κόστος του πράσινου υδρογόνου στην πραγματικότητα αυξάνεται σήμερα, λόγω του πληθωρισμού στο κόστος όχι μόνο των ηλεκτρολύσεων, αλλά και των ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε έργα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 60-75% του ισοπεδωμένου κόστους του H2.

Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, η απαίτηση της ΕΕ (και σύντομα των ΗΠΑ) για ωριαία συσχέτιση αναμένεται να αυξήσει το κόστος παραγωγής υδρογόνου κατά 27,5% σε σύγκριση με πιο επιεική αντιστοίχιση σε ετήσια βάση .


Αποφεύγουν όσο μπορούν το μπλε υδρογόνο

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση που υποδηλώνει ότι με βάση αυτές τις εκπομπές, οι παραγωγοί μπλε υδρογόνου μπορεί να μην είναι επιλέξιμοι για ακόμη και τον χαμηλότερο συντελεστή της έκπτωσης φόρου παραγωγής.

Σημειώνεται ότι περιβαλλοντικές ομάδες και ερευνητές να υποστηρίζουν ότι θα ενθάρρυνε τη συνεχή χρήση ορυκτών καυσίμων και θα αυξήσει τον κίνδυνο εκπομπών μεθανίου που καταστρέφουν τον πλανήτη.

ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ_ΓΙΑ_ΤΟ_ΚΛΙΜΑ_1.jpg

Αυτό έγινε παρά τα 4 από τα 7 νικητήρια Hub Hydrogen των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μπλε H2.

Φαίνεται επίσης ότι υπάρχουν λίγοι πιθανοί αγοραστές μπλε υδρογόνου εκτός του τομέα των ορυκτών καυσίμων, ο οποίος χρησιμοποιεί το H2 για τη διύλιση πετρελαίου. Πολύ απλά, οι περισσότεροι πιθανοί χρήστες θα προτιμούσαν να έχουν πράσινο υδρογόνο.

Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο Saudi Aramco αποκάλυψε τον Μάιο ότι δυσκολευόταν να βρει Ευρωπαίους αγοραστές για την προγραμματισμένη παραγωγή μπλε υδρογόνου.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιδοτήσεις στην ΕΕ για παραγωγούς ή εισαγωγείς μπλε υδρογόνου και 4 οδηγίες που υπογράφηκαν φέτος (οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κανονισμός για την υποδομή εναλλακτικών καυσίμων, η FuelEU και η ReFuelEU Aviation) επιβάλλουν τη χρήση πράσινου υδρογόνου και όχι μπλε δημιουργώντας έτσι τεράστια ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές H2 και καθόλου για μπλε.

Ωστόσο, ενώ το μπλε H2 στις ΗΠΑ ενδέχεται να μην πληροί τις προϋποθέσεις για τις εκπτώσεις φόρου παραγωγής λόγω εκπομπών μεθανίου, οι κατασκευαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την επιλογή να υποβάλουν αίτηση για πίστωση φόρου 45 Q για τη δέσμευση άνθρακα.

Επενδύσεις μπλε υδρογόνου στον Καναδά

Ο Καναδάς μοιράζει σημαντικά ποσά από τα χρήματα των φορολογουμένων σε παραγωγούς μπλε υδρογόνου, με την Air Products να συμψηφίζει τον περασμένο μήνα 475 εκατομμύρια C$ (351 εκατομμύρια $) ομοσπονδιακής και επαρχιακής χρηματοδότησης για το προγραμματισμένο σύμπλεγμα μπλε υδρογόνου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων «καθαρό μηδέν» στα ορυκτά καύσιμα περιοχή παραγωγής της Αλμπέρτα.

ΠΡΑΣΙΝΟ_ΥΔΡΟΓΟΝΟ_ΕΡΓΟ.jpg

Χρηματοδοτήσεις ανά την υφήλιο για το «χρυσό» υδρογόνο

Πριν από ένα χρόνο, λίγοι άνθρωποι είχαν ακούσει ακόμη και για το φυσικό υδρογόνο (γνωστό ως «λευκό» ή «χρυσό» υδρογόνο).

Ωστόσο, φέτος σημειώθηκε έκρηξη… στο ενδιαφέρον για εξερεύνηση για το φυσικό H2 το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής και εκπομπές του κύκλου ζωής.

Αυτόν τον μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε «μαζική χρηματοδότηση» για την εξερεύνηση των δυνατοτήτων του φυσικού υδρογόνου, αμέσως μετά τη συμφωνία της Γαλλίας για την πρώτη άδεια εξερεύνησης αυτής της «ενέργειας του μέλλοντος».

Τον Απρίλιο, η αγγλο-ισπανική εταιρεία Helios Aragón είπε ότι ανακάλυψε μια γιγάντια υπόγεια δεξαμενή υδρογόνου στους πρόποδες των Πυρηναίων και ένα μήνα αργότερα, «σημαντικές συγκεντρώσεις» φυσικού H2 βρέθηκαν στη βορειοανατολική Γαλλία σε ένα πηγάδι που είχε προηγουμένως διανοιχτεί.

Ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανοίξει μια πρόσκληση χρηματοδότησης ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για τεχνολογίες μέτρησης και εξαγωγής φυσικού υδρογόνου.

Αλλά οι πιο σημαντικές εξελίξεις στο φυσικό υδρογόνο έχουν έρθει στη Νότια Αυστραλία, όπου η νεοφυής εταιρεία Gold Hydrogen βρήκε «σημαντικές συγκεντρώσεις» Η2 κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στα ερευνητικά πηγάδια Ramsay 1 και 2.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης