Ενέργεια

ΗΠΑ: Μόνο 13 μοντέλα EV είναι κατάλληλα για έκπτωση φόρου (Bloomberg)

ΗΠΑ: Μόνο 13 μοντέλα EV είναι κατάλληλα για έκπτωση φόρου (Bloomberg)

Οι νέοι κανόνες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στοχεύουν σε αυτά που είναι κινέζικης κατασκευής

Συνεχίζουν οι ΗΠΑ να «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» στη διαμάχη τους με την Κίνα, με αφορμή αυτή τη φορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από εταιρείες της ασιατικής χώρας.


Παρότι η ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων φαινόταν να πλησιάζει στον υπερκορεσμό, τα κίνητρα για την αγορά οχημάτων EV αρχίζουν πλέον να μειώνονται.

Βάσει δημοσιεύματος του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, υπάρχουν τώρα μόνο 13 τέτοια μοντέλα που είναι επιλέξιμα για έκπτωση φόρου καταναλωτή έως και 7.500 $, χάρη στους νέους κανόνες της κυβέρνησης Μπάιντεν που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Προηγουμένως, ο αριθμός είχε πλησιάσει τα 24 μοντέλα, αλλά για το νέο έτος η έκπτωση φόρου εξαιρεί τα οχήματα που χρησιμοποιούν εξαρτήματα μπαταριών που κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες, αναφέρει η έκθεση.

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσαρμόζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να εξασφαλίσουν ότι οι αγοραστές θα συνεχίσουν να είναι επιλέξιμοι για τη νέα πίστωση καθαρών οχημάτων, συνεργαζόμενοι με συμμάχους και φέρνοντας θέσεις εργασίας και επενδύσεις πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Ashley Schapitl (εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών).

Σχολίασε επίσης ότι ορισμένες εταιρείες ήταν ακόμη στη διαδικασία υποβολής στοιχείων για να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για την πίστωση.

Κανόνες που βάζουν στο στόχαστρο την Κίνα

Σύμφωνα με την έκθεση, τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κανόνες που στοχεύουν εξαρτήματα μπαταριών που κατασκευάζονται από εταιρείες υπό την κινέζικη δικαιοδοσία ή με τουλάχιστον 25% ιδιοκτησία της κυβέρνησης της Κίνας.

Αυτοί οι κανονισμοί, που επεκτείνονται το 2025 για να περιλαμβάνουν προμηθευτές βασικών υλικών μπαταριών όπως το νικέλιο και το λίθιο, αποτελούν μέρος του νόμου για το κλίμα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, επηρεασμένος από τον γερουσιαστή Τζο Μάντσιν.

Ο Manchin, καθοριστικός για την ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, είχε στόχο να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τα χρήματα των φορολογουμένων των ΗΠΑ που επιδοτούν μπαταρίες κινεζικής κατασκευής.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ανάλογα με την τοποθεσία κατασκευής των εξαρτημάτων και των ανταλλακτικών της μπαταρίας, τα οχήματα ενδέχεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για πίστωση 7.500 $ ή 3.750 $.

 

Τα EV που πληρούν τις προϋποθέσεις

Τα επιλέξιμα μοντέλα για την πλήρη ή μερική πίστωση περιλαμβάνουν το Model Y της Tesla, το R1T της Rivian, το Jeep Wrangler 4xe του Stellantis και το F-150 Lightning της Ford.

Ωστόσο, το Cybertruck της Tesla, ορισμένες εκδόσεις Model 3, το Leaf της Nissan, το φορτηγό E-Transit της Ford και το ηλεκτρικό Blazer και το Silverado της GM έχασαν την πρόσβαση στην πίστωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης