Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην Αθήνα με Simson και Joergensen η υπουργική διάσκεψη για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης

Στην Αθήνα με Simson και Joergensen η υπουργική διάσκεψη για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης

Ο σχεδιασμός των μελλοντικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων αερίων και την ολοκλήρωση αγορών στην ατζέντα της συνάντησης

 

Στην Αθήνα θα βρίσκονται στις 19 και 20 του μηνός η Επίτροπος Ενέργειας κ. Kadri Simson και η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης ΕΝER της ΕΕ κ. Ditte Juul Joergensen για να συμμετάσχουν στην υπουργική συνάντηση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ενεργειακή Συνδεσιμότητα Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, CESEC.

H oμάδα εργασίας CESEC αποτελεί ένα από τα τέσσερα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας της ΕΕ για την ενέργεια και συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, τη Σερβία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σλοβενία.

Η πρωτοβουλία CESEC

Το έργο της CESEC αποσκοπεί στο συντονισμό των προσπαθειών για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών και διευρωπαϊκών έργων που διαφοροποιούν την προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και για την εφαρμογή εναρμονισμένων κανόνων. Η προηγούμενη υπουργική συνάντηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CESEC είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Βουκουρέστι, ενώ δύο ακόμη συναντήσεις είχαν προηγηθεί η πρώτη στη Σόφια το 2015 και η δεύτερη στη Βουδαπέστη το 2016.

Στην υπουργική διάσκεψη της Αθήνας στις 18-19 του μηνός οι συμμετέχοντες υπουργοί θα συζητήσουν το σχεδιασμό των μελλοντικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων αερίων και την ολοκλήρωση αγορών, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας για τις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την αποθήκευση για ένα πιο πράσινο, έξυπνο και αποδοτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, θα οριοθετήσουν τα βασικά βήματα για τη μετουσίωση του οράματος αναφορικά με τις προοπτικές της μελλοντικής συνεργασίας για την ανάπτυξη των υποδομών υδρογόνου και ανανεώσιμων καυσίμων, αλλά και τις προοπτικές παραγωγής ανανεώσιμων αερίων και αερίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην περιοχή CESEC. Η Υπουργική Συνάντηση της Αθήνας αναμένεται να υιοθετήσει τα Σχέδια Δράσης ηλεκτρικής ενέργειας και αερίων.

Διασύνδεση δικτύων

Επί τάπητος θα τεθούν όλα τα μεγάλα έργα διασύνδεσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που θα συμβάλλουν στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της περιοχής και την ασφάλεια εφοδιασμού. Εμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω της δημιουργίας του Κάθετου Διαδρόμου για την μεταφορά αερίου από το Νότο στο Βορρά.
Το έργο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης και τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη σε συνάντηση εργασίας που έγινε με πρωτοβουλία των διαχειριστών αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, εκπρίσωποι των εταιριών Gastrade, ICGB, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ και EUSTREAM παρουσίασαν τα αποτελέσματα των μη δεσμευτικών market tests, τα οποία φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά.

Οι Διαχειριστές συμφώνησαν στην Θεσσαλονίκη να προχωρήσουν από κοινού διεξαγωγή δεσμευτικών φάσεων με ορίζοντα ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας τον Ιούλιο του 2024. Η πλήρης ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου θα αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν, για την ασφάλεια εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ, επιτρέποντας την πρόσβαση σε διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας μέσα από Ευρωπαϊκά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG. Μελλοντικά οι εν λόγω υποδομές θα αξιοποιηθούν για τη μεταφορά ανανεώσιμων αερίων και υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης