Το 2023 ήταν έτος ανάπτυξης στην αποθήκευση ενέργειας μπαταρίας

Το 2023 ήταν έτος ανάπτυξης στην αποθήκευση ενέργειας μπαταρίας
Εκτιμήσεις στελεχών 3 εταιρειών ΑΠΕ για τις σημαντικές τάσεις της τεχνολογίας του κλάδου στο Energy-Storage.news
Τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη στοιχείων αποθήκευσης μπαταριών στην Ευρώπη (Aquila, BayWa και Kyon), εξέφρασαν μέσω υψηλόβαθμων στελεχών τους, απόψεις για τα γεγονότα που σημειώθηκαν το περασμένο έτος και για τις προοπτικές ενόψει του 2024 στο συγκεκριμένο κλάδο.

Τη συγκεκριμένη αποκλειστικότητα έχει η ιστοσελίδα Energy-Storage.news η οποία εξειδικεύεται σε τέτοια θέματα.

Σχετικά με τις εταιρείες:

Η Aquila ήταν μία από τις πρώτες κινητήριες δυνάμεις στη βελγική αγορά BESS και ξεκίνησε το πρώτο της επιχειρησιακό έργο στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, ένα ηλιακό σύστημα αποθήκευσης στην Κάτω Σαξονία με 6,9 MWh BESS, ενώ στοχεύει ενεργά την Ιταλία, την Πολωνία και την Αυστραλία.  

Η Kyon δραστηριοποιείται κυρίως στη Γερμανία, όπου έχει φέρει σχεδόν 700 MW έργων συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) σε έτοιμο προς κατασκευή στάδιο, συμπεριλαμβανομένων 195 MW που πωλήθηκαν στον επενδυτή Obton πέρυσι.

Για την BayWa r.e., τα πρόσφατα έργα που έχει προχωρήσει περιλαμβάνουν ένα τρίωρο έργο BESS 171 MWh στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα έργο ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης και υδρογόνου στη Γαλλία.


Αναλυτικά οι δηλώσεις των στελεχών των προαναφερόμενων εταιρειών:

 

Kilian Leykam (Διευθυντής αποθήκευσης ενέργειας Aquila Clean Energy EMEA)

- Τι σήμαινε το 2023 για τη βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας, τόσο από τη σκοπιά της εταιρείας σας όσο και από την άποψη της ευρύτερης εικόνας;

«Όπως αναμέναμε στις αρχές του τρέχοντος έτους, το 2023 ήταν μια κομβική χρονιά για το BESS στην Ηπειρωτική Ευρώπη. Είδαμε μεγάλα βήματα προόδου σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε με μεγάλες ανακοινώσεις έργων στη Γερμανία, την Ιταλία και τις δημοπρασίες BESS στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Για εμάς, στην Aquila Clean Energy, το 2023 σηματοδότησε επίσης μια χρονιά κλειδί όσον αφορά το BESS. Την ίδια περίοδο, επεκτείναμε τον αγωγό ανάπτυξης του έργου BESS σε όλη την EMEA σε περίπου 4 GW και αναθέσαμε δύο έργα BESS στο Βέλγιο και τη Γερμανία».

- Πώς εξελίσσονται τα έργα αποθήκευσης ενέργειας και οι διαφορετικές ευκαιρίες της αγοράς, καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες και η κατανόηση των ενδιαφερομένων;

«Βλέπουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς σε όλη την Ευρώπη αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η BESS για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ρυθμιστικές αρχές και οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων είναι το κλειδί για τον καθορισμό του σωστού πλαισίου για την ανάπτυξη της χωρητικότητας BESS. Υπό αυτή την έννοια, για παράδειγμα, οι συνδέσεις δικτύου, οι άδειες και τα τέλη δικτύου εξακολουθούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του BESS σε πολλές χώρες.

Ωστόσο, βλέπουμε ότι στις περισσότερες χώρες τα ενδιαφερόμενα μέρη επιδιώκουν τώρα ενεργά στρατηγικές για τη μείωση των εμποδίων και την ενεργοποίηση της δημιουργίας BESS. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στην Aquila Clean Energy να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις επενδυτικές, αναπτυξιακές και κατασκευαστικές μας δραστηριότητες σε αυτόν τον χώρο. Χαιρετίζουμε επίσης την προσέγγιση χωρών όπως η Ελλάδα και η Ισπανία να δημιουργήσουν ειδικά συστήματα κινήτρων για έργα μπαταριών.

Τα τελευταία 2 χρόνια είδαμε σημαντικές προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού για τη βιομηχανία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μπαταρίες λιθίου και τα υλικά μπαταριών. Έχουν χαλαρώσει αυτοί οι περιορισμοί και τι είδους δυναμική της εφοδιαστικής αλυσίδας βλέπετε στον κλάδο στο μέλλον;

Το 2023, είδαμε τις τιμές του λιθίου να πέφτουν πάνω από 80% από τα υψηλά του 2022. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η προσφορά λιθίου επεκτάθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο και σε συνδυασμό με σημαντική αύξηση της ικανότητας παραγωγής κυψελών μπαταρίας, τα σημεία συμφόρησης στη συνολική αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών μειώθηκαν σημαντικά. Βλέπουμε μια συνεχή άνοδο στην παραγωγή κυψελών μπαταρίας και αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2024».

- Ποιες πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες του κλάδου το 2024;

«Το έτος 2024 θα είναι το έτος εκτέλεσης ιδίως σε αγορές όπως η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Πολλά έργα μεγαλύτερης κλίμακας που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια θα εισέλθουν τώρα στη φάση κατασκευής που θα απαιτήσει από όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν για να επιτύχουν αυτά τα έργα».

 
ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ_ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.jpeg

 Florian Antwerpen (Διευθύνων Σύμβουλος Kyon Energy)

- Τι σήμαινε το 2023 για τη βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας, τόσο από τη σκοπιά της εταιρείας σας όσο και από την άποψη της ευρύτερης εικόνας;

«Το 2023, η Kyon Energy γνώρισε εντυπωσιακή ανάπτυξη στον κλάδο. Με πολυάριθμες ανακοινώσεις έργων για νέο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας (BESS), αυξήσαμε σημαντικά την υπάρχουσα χωρητικότητα του έργου μας των 120 MW. Η Kyon κατάφερε να φέρει άλλα 689 MW έργων BESS σε κατάσταση «έτοιμης κατασκευής» φέτος, ενώ σχεδόν τριπλασίασε τον συνολικό αγωγό του έργου μας σε περισσότερα από 7 GW. Ένα μεγάλο βήμα προς μεγαλύτερη ευελιξία, αποτελεσματικότητα και ανθεκτικότητα στο γερμανικό ενεργειακό σύστημα.

Συνολικά, το 2023 ήταν μια κομβική χρονιά για τη βιομηχανία αποθήκευσης και την Ευρώπη συνολικά.

Μετά τα σοκ της αγοράς στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ηρεμήσει σημαντικά φέτος. Ωστόσο, έχει γίνει ολοένα και πιο σαφές κατά τη διάρκεια του έτους ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά μακροπρόθεσμα λόγω της εξάλειψης της πλεονάζουσας ορυκτής ικανότητας, της μαζικής αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αυξανόμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό έχει κάνει το επιχειρηματικό μοντέλο για εγκαταστάσεις αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας πολύ πιο ισχυρό, γεγονός που αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια τεράστια αύξηση των επενδύσεων. Στη Γερμανία, οι συνθήκες πολιτικού πλαισίου για τα συστήματα αποθήκευσης έχουν επίσης βελτιωθεί σε ορισμένους τομείς. Ήταν λοιπόν μια καλή χρονιά για τον κλάδο, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος».

- Πώς εξελίσσονται τα έργα αποθήκευσης ενέργειας και οι διαφορετικές ευκαιρίες της αγοράς, καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες και η κατανόηση των ενδιαφερομένων;

«Τα έργα αποθήκευσης ενέργειας και οι ευκαιρίες της αγοράς υφίστανται σημαντική εξέλιξη καθώς οι τεχνολογίες προχωρούν και οι ενδιαφερόμενοι εμβαθύνουν την κατανόησή τους για τον τομέα. Με τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας γίνονται πιο αποτελεσματικές, οικονομικά αποδοτικές και επεκτάσιμες.

Τα μεγέθη των έργων γίνονται μεγαλύτερα. Στη Γερμανία μετακινούμαστε από έργα 10-20 MW σε 100 MW και περισσότερα. Η ποικιλία των διαθέσιμων προσεγγίσεων ανοίγει τη δυνατότητα αλλά και την πρόκληση να βρεθεί η πιο οικονομική λύση.

Οι επενδυτές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι εταιρείες ενέργειας αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την αξία της αποθήκευσης ενέργειας για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του δικτύου, την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παροχή υπηρεσιών δικτύου, όπως ρύθμιση συχνότητας και ανταπόκριση στη ζήτηση. Ως εκ τούτου, τα ρυθμιστικά πλαίσια βελτιώνονται αργά σε ορισμένους τομείς για να προσαρμόσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της αποθήκευσης ενέργειας, διευκολύνοντας την ενσωμάτωσή της στις υπάρχουσες αγορές ενέργειας. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες αλλαγές.

Τα τελευταία 2 χρόνια είδαμε σημαντικές προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού για τη βιομηχανία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μπαταρίες λιθίου και τα υλικά μπαταριών. Έχουν χαλαρώσει αυτοί οι περιορισμοί και τι είδους δυναμική της εφοδιαστικής αλυσίδας βλέπετε στον κλάδο στο μέλλον;

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθούν να είναι ποικίλες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάμε στα έργα αποθήκευσης μπαταριών είναι ακόμα οι μεγάλοι χρόνοι παράδοσης για εξαρτήματα υψηλής τάσης, ειδικά μετασχηματιστές HV. Αυτή η συμφόρηση επηρεάζει έργα σε ολόκληρο τον κλάδο και έχει αυξηθεί περαιτέρω λόγω της ισχυρής δυναμικής επέκτασης.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι η αγορά εξαρτημάτων μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων, των κοντέινερ, των μετατροπέων και των συσκευών διανομής, χαλαρώνει. Οι χρόνοι παράδοσης για αυτά τα κρίσιμα στοιχεία έχουν ομαλοποιηθεί ξανά σε λιγότερο από 12 μήνες, ανάλογα με το μέγεθος του έργου. Αυτή η χαλάρωση της αγοράς υπόσχεται μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων μας.

Υπάρχει επίσης μια θετική τάση στις τιμές των πρώτων υλών. Υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση, ειδικά για κύτταρα που απαιτούν λιγότερο κρίσιμα υλικά όπως το κοβάλτιο και το νικέλιο. Οι μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) είναι ειδικότερα υπέρ των μειωμένων τιμών άνθρακα λιθίου.

Όσον αφορά την ποικιλία των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται, η ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου παραμένει υψηλή και κυρίαρχη στην αγορά, καθώς δεν έχουν ακόμη καθιερωθεί εναλλακτικές τεχνολογίες για την αντικατάστασή τους σε μεγάλη κλίμακα.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η αγορά προμηθευτών για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) αντιμετωπίζει σημαντική και ευρεία ανάπτυξη. Οι νέοι κατασκευαστές και προμηθευτές εισέρχονται συνεχώς στην αγορά. Αυτή η επέκταση αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι λύσεις αποθήκευσης μπαταριών στη μετάβαση ενέργειας».

- Ποιες πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες του κλάδου το 2024;

«Το έτος 2024 σηματοδοτεί ακόμη ένα πολύ σημαντικό έτος για τη βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας, ειδικά στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Είναι η χρονιά της κλιμάκωσης, όπου ολόκληρη η βιομηχανία βρίσκεται στα πρόθυρα της ωριμότητας. Δίπλα στην ανάπτυξη νέων έργων του πράσινου πεδίου, η εστίαση είναι τώρα στην πραγματική εφαρμογή και παράδοση. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει την ωριμότητα της βιομηχανίας, η οποία μετακινείται από θεωρητικές έννοιες σε πρακτικές λύσεις.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την αγορά αποθήκευσης ενέργειας θα είναι η δημιουργία πραγματικών ίσων όρων ανταγωνισμού για την αποθήκευση σε σύγκριση με τους συμβατικούς παραγωγούς ενέργειας. Μόλις δημιουργηθεί αυτό το σημείο εκκίνησης, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας θα πρέπει να διεκδικήσουν την αγορά. Η αλληλεπίδραση μεταξύ αγοράς και δικτύου παίζει καθοριστικό ρόλο εδώ. Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικά βιώσιμα, αλλά και τεχνικά και διαδικαστικά ικανά να ενσωματωθούν απρόσκοπτα στην υπάρχουσα και μελλοντική ενεργειακή υποδομή. Αυτό απαιτεί στενή συνεργασία και συνεχή ανταλλαγή μεταξύ των διαφόρων παραγόντων του ενεργειακού συστήματος προκειμένου να αρθούν τα υπάρχοντα εμπόδια όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να αναπτυχθούν αποτελεσματικές λύσεις.

Συγκεκριμένα, μία από τις κύριες προτεραιότητες της Kyon το επόμενο έτος θα είναι να συνεργαστεί με πολιτικούς, την εθνική ρυθμιστική αρχή και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για από κοινού βελτιστοποίηση της χρήσης συστημάτων αποθήκευσης στην αγορά και τοπικά στο δίκτυο. Αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο τα έργα αποθήκευσης, αλλά και ολόκληρη την οικονομία και ειδικότερα τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2024 θα είναι επίσης εξαιρετικά συναρπαστικό από τεχνική άποψη. Ενώ οι νέες τεχνολογίες αποθήκευσης εισέρχονται στην αγορά, βιώνουμε μια απότομη πτώση του κόστους για τα καθιερωμένα συστήματα ιόντων λιθίου. Η πρόκληση θα είναι να βρεθεί η πιο οικονομική εγκατάσταση συστήματος σε αυτήν την ολοένα και πιο ποικιλόμορφη αγορά.


chinchilla-battery.jpg


Julian Gerstner (Επικεφαλής της αποθήκευσης BayWa r.e.)

- Τι σήμαινε το 2023 για τη βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας, τόσο από τη σκοπιά της εταιρείας σας και σε μεγαλύτερη εικόνα;

«Το 2023 ήταν μια δυνατή χρονιά για τις προσπάθειές μας για την αποθήκευση ενέργειας. Μεταξύ άλλων, εξασφαλίσαμε την έγκριση σχεδιασμού για το πρώτο μας αυτόνομο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας (BESS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα αυτόνομα συστήματα μας στην Ευρώπη. Το Meadow Farm Project θα κατασκευαστεί στο Stockton-on-Tees και η χωρητικότητά του έως και 171 MWh θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του τοπικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι ένα τεράστιο ορόσημο που οδηγεί τις εργασίες αποθήκευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο στο επόμενο επίπεδο, καθώς προσπαθούμε να συμβάλουμε σημαντικά στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε αυτήν τη χώρα και πέρα από αυτήν.

Μιλώντας πιο γενικά, το 2023 παρατηρήθηκε αύξηση του θετικού κλίματος σχετικά με τις λύσεις αποθήκευσης καθώς η ανάπτυξή τους σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται το 2024 και μετά.

Αυτή η ταχεία επιτάχυνση που ξεκίνησε κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ περίπου το 2017, μπορεί να εξηγηθεί από την ικανότητα των συστημάτων αποθήκευσης να προσφέρουν ευελιξία και σταθερότητα σε μια ευμετάβλητη αγορά ενέργειας και συμφορημένα δίκτυα.

Όμως, το 2023 συνεχίστηκε επίσης η συμφόρηση για τα συστήματα αποθήκευσης για τη σύνδεση στο δίκτυο, με πολλές κολλημένες ουρές - ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η συμφόρηση του δικτύου πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου η αποθήκευση να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.

- Πώς εξελίσσονται τα έργα αποθήκευσης ενέργειας και οι διαφορετικές ευκαιρίες της αγοράς, καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες και η κατανόηση των ενδιαφερομένων;

«Καθώς οι χώρες συνεχίζουν να απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα χρειαστούμε ένα σύγχρονο, καθαρό, φθηνό και ευέλικτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και υποδομή δικτύου. Έτσι τα έργα αποθήκευσης ενέργειας θα γίνονται όλο και πιο ελκυστικά ως πολύτιμο πλεονέκτημα για τη λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων λόγω της σταθερότητας και της ευελιξίας που προσφέρουν. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τώρα πώς τα συστήματα αποθήκευσης ωφελούν το δίκτυο και τη χονδρική αγορά ενέργειας, καθώς αποσυμφορούν συνεχώς το δίκτυο και βελτιώνουν την ποιότητα του εφοδιασμού.

Για παράδειγμα, τα συστήματα αποθήκευσης μπορούν να γεμίσουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και στη συνέχεια να εκφορτιστούν όταν η ζήτηση είναι υψηλή, φέρνοντας κάποια αναγκαία ευελιξία στην αγορά και βοηθώντας στην ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ στο σύστημα. Αυτό σημαίνει τελικά ότι οι τελικοί καταναλωτές επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές, και γι' αυτό μια προσιτή και επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση εξαρτάται από τη δημιουργία του BESS.

Καθώς οι χώρες μεταβαίνουν στην πράσινη ενέργεια, αυτό θα ανοίξει νέες ευκαιρίες στην αγορά για αποθήκευση μπαταριών από τη χώρα αλλά και την προοπτική εφαρμογής».

- Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκαν σημαντικές προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού για τη βιομηχανία, ιδιαίτερα σχετικά με τις μπαταρίες λιθίου και τα υλικά μπαταριών. Έχουν χαλαρώσει αυτοί οι περιορισμοί και τι είδους δυναμική της εφοδιαστικής αλυσίδας βλέπετε στον κλάδο στο μέλλον;

«Όσον αφορά τον τύπο του συστήματος μπαταριών σε εφαρμογές δικτύου, η τεχνολογία που βασίζεται στο λίθιο είναι το ξεκάθαρο φαβορί και είμαι βέβαιος ότι η παραγωγή μπαταριών λιθίου θα ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση, παρόλο που εξακολουθεί να είναι μια συγκρίσιμη νέα τεχνολογία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μπαταρίες λιθίου είναι αυτές που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα, γεγονός που τους προσφέρει ένα τεράστιο όφελος οικονομίας κλίμακας, ενώ η έρευνα και η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι πολύ ισχυρή και εξοπλισμένη με πολλά χρήματα. Αναμένω ότι η τεχνολογία λιθίου θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των μελλοντικών συστημάτων μπαταριών, καθώς θα είναι πολύ πιο προηγμένα από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία αποθήκευσης και η προσφορά θα αυξηθεί τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

Αυτές τις μέρες, οι μπαταρίες Li-ion είναι η τεχνολογία επιλογής ακόμη και για διάρκεια αποθήκευσης τεσσάρων έως 8 ωρών. Πριν από μερικά χρόνια, θεωρήθηκε ότι άλλες τεχνολογίες όπως η ροή οξειδοαναγωγής θα προτιμώνται εδώ. Ωστόσο, καθώς οι μπαταρίες Li-ion είναι πλέον ασφαλείς στη λειτουργία, η αποδεδειγμένη τεχνολογία και το κόστος είναι χαμηλό, πιστεύω ότι θα καθιερωθούν και σε αυτόν τον τομέα».

- Ποιες πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες του κλάδου το 2024;

«Για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τα συστήματα αποθήκευσης ευκαιριών που υπάρχουν, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το επόμενο έτος. Πρώτον, χρειαζόμαστε επειγόντως μια αλλαγή παραδείγματος στην πολιτική και ρυθμιστική κοινότητα σε κάθε επίπεδο για να αναγνωρίσουμε τη σημασία της αποθήκευσης. Βασικό στοιχείο σε αυτό είναι η αύξηση του αριθμού των μελετών που τονίζουν τα οφέλη κόστους και τα πλεονεκτήματα ευελιξίας των συστημάτων αποθήκευσης, ειδικά για τους υπεύθυνους λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Χρειαζόμαστε επίσης πολιτικές ρυθμίσεις για να παραχωρήσουμε στα συστήματα αποθήκευσης προτεραιότητα πρόσβασης στο δίκτυο και τη δημιουργία περιβαλλόντων αγοράς που προσφέρουν πολλές διαφορετικές εφαρμογές όπως το χονδρικό εμπόριο, οι δευτερεύουσες υπηρεσίες συχνότητας και μη συχνότητας και οι αγορές χωρητικότητας, έτσι ώστε να γίνει μια πιο ελκυστική από οικονομική άποψη επιχείρηση αποθήκευσης προγραμματιστές.

Οι ρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED III), καθώς και η προγραμματισμένη έγκριση του νέου Σχεδιασμού της Ενεργειακής Αγοράς, είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρέπει επίσης να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για να ενσωματωθούν οι κοινότητες με συστήματα αποθήκευσης. Η κοινοτική αποδοχή αποτελεί βασικό μέρος της επιτυχίας οποιασδήποτε λύσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν και οι ανησυχίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αυτές μπορούν να μετριαστούν με το σχεδιασμό, την εκτέλεση και τη λειτουργία έργων σύμφωνα με τα υψηλότερα κοινωνικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

Η επιτυχής μετάβαση της ενέργειας εξαρτάται από την αποθήκευση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να σημειωθεί απτή πρόοδος το 2024, από ρυθμιστικές αρχές σε κοινότητες και φορείς εκμετάλλευσης αποθήκευσης, ώστε όλοι μαζί να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη που προσφέρει η αποθήκευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης