Ember: Απόλυτη κυριαρχία της αιολικής ενέργειας το δ΄τρίμηνο του 2023

Ember: Απόλυτη κυριαρχία της αιολικής ενέργειας το δ΄τρίμηνο του 2023
Οι τρεις μεγαλύτεροι καταναλωτές άνθρακα της Ευρώπης περιόρισαν τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά πολλών ετών το πρώτο εξάμηνο του 2023

Σημαντική επιτυχία κατέγραψαν τα αιολικά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης «Ember», η ηλεκτροπαραγωγή με αιολικά ξεπέρασε για πρώτη φορά στα χρονικά την αντίστοιχη με άνθρακα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, έφτασαν τις 193 TWh, έναντι των 184 μονάδων άνθρακα. Μάλιστα, το 2024 προβλέπεται να αυξηθεί το προβάδισμα της αιολικής ενέργειας έναντι του άνθρακα.

Ερωτηματικό ο άνθρακας

Ενώ αναμένεται ευρέως πρόσθετη δυναμικότητα αιολικής παραγωγής σε όλη την Ευρώπη το 2024 και μετά, οι προοπτικές για ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα είναι μετέωρες.

Αυτό γιατί, η παραγωγή άνθρακα στη Γερμανία, την Πολωνία και την Τουρκία - που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της συνολικής παραγωγής άνθρακα της Ευρώπης - θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Οι τρεις μεγαλύτεροι καταναλωτές άνθρακα της Ευρώπης περιόρισαν τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά πολλών ετών το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς η αδύναμη περιφερειακή βιομηχανική δραστηριότητα περιόρισε τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, ανεξάρτητα από την κατάσταση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κατανάλωσης και δραστηριότητας το 2024, η κατασκευή έργων αιολικής ενέργειας αναμένεται να ενταθεί, με τις Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία και Δανία να είναι οι βασικοί εκπρόσωποι αυτής της τάσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης