Ενέργεια

Από το Λονδίνο ξεκινά η διεθνοποίηση της ΔΕΗ - Στην Αθήνα το συνέδριο της  Eurelectric 

Από το Λονδίνο ξεκινά η διεθνοποίηση της ΔΕΗ - Στην Αθήνα το συνέδριο της  Eurelectric 

Το «Power Summit» α πραγματοποιηθεί Lagonisi Resort στις 22 και 23 Μαΐου

 

Νέος άνεμος πνέει για τη ΔΕΗ με την έναρξη του 2024. Το Capital Markets Day του Λονδίνου στις 23 Ιανουαρίου, όπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάσει το νέο business plan για την περίοδο 2023-2027, με επενδύσεις άνω των 9 δισ ευρώ, θα είναι το έναυσμα μιας σημαντικής χρονιάς που θα σηματοδοτήσει τη διεθνοποίηση της μεγάλης ελληνικής εταιρίας.

Η εξαγορά της Enel Romania είναι το πρώτο βήμα του ανοίγματος της ΔΕΗ στο εξωτερικό που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και με άλλες κινήσεις σε νέους τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες αλλά και η πράσινη ενέργεια. Η στροφή της ΔΕΗ προς το εξωτερικό υπογραμμίζεται εξάλλου από την ανάδειξη του Γιώργου Στάσση σε αντιπρόεδρο της Eurelectric δηλαδή του συνδέσμου στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες της Ευρώπης. 

Και όπως φαίνεται η συμμετοχή του κ. Στάσση στην ηγεσία της Eurelectric δεν έχει μόνο τυπικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα αφού το Μάιο η ΔΕΗ θα φιλοξενήσει στην Αθήνα την κορυφαία εκδήλωση της Eurelectric για το 2024. 

Τρεις προκλήσεις

Ο λόγος για το «Power Summit»  που διοργανώνει ο ευρωπαϊκός φορέας  και θα πραγματοποιηθεί Lagonisi Resort στις 22 και 23 Μαΐου. Το συνέδριο στοχεύει να δώσει απαντήσεις στις  τρεις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής στον ηλεκτρισμό, το λεγόμενο «energy trilemma» που αφορά τη διασφάλιση προσιτής, επαρκούς και καθαρής ενέργειας. 

Στο συνέδριο, που θα συμμετέχουν κορυφαία στελέχη όλων των μεγάλων εταιριών της Ευρώπης η  Eurelectric θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τρεις μελέτες, οι οποίες  καταρτίζονται την περίοδο αυτή με κεντρική την ειδική μελέτη  για τα δίκτυα «Grids 4 Speed». Σκοπός της είναι να καταδείξει την ανάγκη προτεραιοποίησης της ανάπτυξης των υποδομών στα δίκτυα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της καθημερινότητας του πολίτη, μπορούν να επιτευχθούν μόνον με την ταχεία αναβάθμιση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν στοιχεία για τα δίκτυα διανομής της Ευρώπης, αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, καθώς η κοινωνία εξελίσσεται, οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται και συνεχίζεται η απανθρακοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας. 

 

Ψηφιοποίηση των δικτύων

 Η δεύτερη μεγάλη μελέτη της Eurelectric θα αφορά στην ψηφιοποίηση των δικτύων. Πρόκειται για μία μελέτη που καταρτίζεται σε συνεργασία με την Accenture και θα παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τη ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής  μαζί με έναν οδικό χάρτη για όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ψηφιοποίηση του τομέα. Τα συμπεράσματα θα δώσουν το πλαίσιο για τα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε η ψηφιοποίηση να επιτύχει τους υψηλούς στόχους που θέτει η ΕΕ, όπως για παράδειγμα την ενεργοποίηση των καταναλωτών, την ενσωμάτωση μεγάλου μεριδίου ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα  κλπ. 

H τρίτη μελέτη, την οποία καταρτίζει η WSP για λογαριασμό της Eurelectric, η Power Plant 2.O, επικεντρώνεται στις προκλήσεις όσον αφορά στη χρήση της γης και το περιβάλλον από τη μεγάλη και ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, των οποίων το δυναμικό αναμένεται να τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 6 χρόνια ως το τέλος της δεκαετίας. 

Το συνέδριο θα πλαισιωθεί με πάνελ  συζητήσεων για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού κλπ. 

Εν τω μεταξύ στο Λονδίνο ο Γιώργος Στάσσης θα έχει παρουσιάσει τις νέες δραστηριότητες της ΔΕΗ όπως η είσοδος στις οπτικές ίνες, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, την ανάπτυξη του ενεργειακού retail μετά την απόκτηση της Κωτσόβολος, καινούργιες δραστηριότητες στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και το real estate. 

Κατά τη συνάντηση με τους αναλυτές ο Γιώργος Στάσσης αναμένεται να μιλήσει για τις επόμενες κινήσεις μετά την διεθνοποίηση του ομίλου, δηλαδή μετά την αύξηση των μεγεθών του κατά 50%, με 9 εκατ πλέον πελάτες, 14 GW πράσινα έργα και 340.000 χλμ δικτύων, ποιες θα είναι οι επόμενες «μεγάλες» αποφάσεις στα Βαλκάνια, πώς θα προχωρήσει στη λιανική αγορά μέσω της Κωτσόβολος, αλλά και σε τομείς όπως οι οπτικές ίνες, απορρίμματα μέσω ΣΔΙΤ, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας. Δραστηριότητες που περιελήφθησαν στο νέο καταστατικό της ΔΕΗ μαζί με την παροχή ακόμη και επενδυτικών υπηρεσιών. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης