Ενέργεια

Montel: Tι «παίζει» με Ισπανία και Γαλλία στις εισαγωγές ρωσικού LNG

Montel: Tι «παίζει» με Ισπανία και Γαλλία στις εισαγωγές ρωσικού LNG
Η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Teresa Ribera δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές παραδόσεις LNG

Δύο από τις τρεις χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό LNG - η Ισπανία και η Γαλλία - είναι απίθανο να απαγορεύσουν τις ρωσικές εισαγωγές παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες ανοίγουν το δρόμο για εθνικούς περιορισμούς, δήλωσε στο Montel ανώνυμος trader.

Η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Teresa Ribera δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές παραδόσεις LNG καθώς η προσωρινή συμφωνία της ΕΕ δεν έχει ακόμη καταστεί δεσμευτική.

Αναφερόταν στον περασμένο μήνα όταν οι νομοθέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια προσωρινή συμφωνία για να δοθεί στις χώρες της ΕΕ η νομική εξουσία να εμποδίζουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Ωστόσο, ενώ η Ribera είπε ότι λιγότερες ρωσικές εισαγωγές «θα ήταν επιθυμητές» και συμβούλευσε τις εταιρείες να αποφύγουν την υπογραφή νέων συμφωνιών προμήθειας με τη Μόσχα, δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι ενδέχεται να υπάρχει απαγόρευση.

H στάση της Γαλλίας

Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, «αξιολογούσε εάν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή [απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού LNG], κάτι που δεν φαινόταν να ισχύει σε αυτή τη φάση», είπε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Ενέργειας στο Montel, τονίζοντας την ανάγκη να προστασία της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης.

Ένα εμπάργκο θα επηρέαζε μόνο την κράτηση νέων δυνατοτήτων επαναεριοποίησης σε τερματικά, ενώ η «πλειονότητα» αυτών των χρονοθυρίδων ήταν επί του παρόντος δεσμευμένα βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων, πρόσθεσε.

Αύξηση των εισαγωγών της Ισπανίας

Από το σύνολο, η Ισπανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, με τις παραδόσεις να αυξάνονται κατά περισσότερο από το 1/3 στα 6,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ το Βέλγιο επίσης αύξησε τις εισαγωγές κατά 41% στα 6,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στη Γαλλία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα, οι αποστολές μειώθηκαν κατά 35% από το σύνολο του προηγούμενου έτους σε 4,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να εξετάσουν «πιο περιοριστικά» μέτρα κατά των ρωσικών εισαγωγών LNG εν μέσω βελτιωμένων θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς, σχετικά πλήρους αποθήκευσης και κανονικών έως ήπιων θερμοκρασιών, δήλωσε στο Montel η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο κέντρο παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής του Πανεπιστημίου Columbia.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης