Αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα 

Αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα 

Ενημερωτικές καμπάνιες ετοιμάζει το υπουργείο

 

Στο «κόκκινο» βρίσκονται και πάλι οι τοπικές κοινωνίες, αυτή τη φορά  στις περιοχές προτεραιότητας για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ήδη η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης _ χωρίς να απορρίπτει επί της αρχής τον θεσμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) _  γνωμοδοτεί αρνητικά για το σύνολο των περιοχών που αναφέρονται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία ΥΑΠ στο Λασίθι. 

Απαιτεί δε την ενεργή συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων και των τοπικών Φορέων στους   σχεδιασμούς για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα  και την εξασφάλιση ικανών αντισταθμιστικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες. 

Την αντίθεσή τους έχουν επίσης εκφράσει τουριστικοί, οικονομικοί και παραγωγικοί φορείς της Ελούντας  για το σχεδιαζόμενο υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο, στην περιοχή του Αφορεσμένου Ελούντας.  Αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, πέραν τις Κρήτης, όπως στα Διαπόντια Νησιά, τοπικοί φορείς  έχουν εκφραστεί τις επιφυλάξεις τους. 

Στο πλαίσιο της   διαβούλευσης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων  στην οποία πήραν μέρος πάνω από 100 συμμετέχοντες  τα …μηνύματα  έχουν προβληματίσει τόσο το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) όσο και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). 

Λόγω της μεγάλης ανησυχίας και προκειμένου να προλάβουν σφοδρές αντιδράσεις και δικαστικές εμπλοκές, όπως έχει συμβεί με την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ, έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές καμπάνιες και εκδηλώσεις στις περιοχές όπου αναμένεται να χωροθετηθούν θαλάσσια πάρκα προκειμένου να  εξηγήσουν  στους κατοίκους   ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν αιολικά σε όλες τις περιοχές που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα. Επίσης, θα επικοινωνήσουν ότι πρόκειται για προτεινόμενες περιοχές και ότι οι επενδύσεις θα προχωρήσουν σε ορισμένες από αυτές, λαμβάνοντας περιβαλλοντικές δικλίδες. 

 

Δέλεαρ οι ανταποδοτικότητες

 Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας κ. Θοδωρής Σκυλακάκης, με δηλώσεις του είχε προαναγγείλει ένα νέο πλαίσιο ανταποδοτικών ωφελειών που θα καθιστά όπως είπε, «ελκυστικές τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα τόσο από περιβαλλοντικής πλευράς όσο και από πλευράς τιμών ηλεκτρικού ρεύματος». Προϊδεάζοντας μάλιστα για γενναίες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ο υπουργός συνέστησε σε όσους  σπεύδουν να αντιδράσουν να μην το κάνουν γιατί θα το μετανιώσουν μετά την ανακοίνωση του νέου πλαισίου ανταποδοτικότητες».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου σε διαβιβαστικό έγγραφο προς τη Βουλή, οι απόψεις φορέων και προσώπων που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης, «λαμβάνονται ιδιαίτερα υπ΄ όψιν και αξιολογούνται από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειόδοτησης». 

 

Τρία επίπεδα ελέγχων

Ειδικά για το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας αναφέρει ότι ο νόμος   4964/2022  για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, προβλέπει τρία επίπεδα περιβαλλοντικού ελέγχου και εγκρίσεων για την χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ).

(α) Στο πρώτο επίπεδο (που βρισκόμαστε τώρα) εκπονείται, διαβουλεύεται και υποβάλλεται για έγκριση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο του θαλάσσιου χώρου στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ.

(β) Στο δεύτερο επίπεδο, εκπονείται, διαβουλεύεται και υποβάλλεται για έγκριση λεπτομερέστερη και πιο εξειδικευμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για κάθε συγκεκριμένη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε εκάστη ΠΟΑΥΑΠ.

(γ) Στο τρίτο επίπεδο, και εφόσον  έχουν επιτυχημένα εγκριθεί οι ΣΜΠΕ των δύο προηγούμενων επιπέδων,  και υπό τους όρους και προϋποθέσεις που αυτές θέτουν, προχωράει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του κάθε επιμέρους έργου ΥΑΠ με υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς το σκοπό της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

«Τα έργα ΥΑΠ υπόκεινται στην αυστηρότερη και ενδελεχέστερη αποτίμηση των περιβαλλοντικών συνεπειών από οποιοδήποτε άλλο έργο ή δραστηριότητα. Αυτό δίνει, ή θα έπρεπε να δίνει σε κάθε νηφάλιο και αντικειμενικό παρατηρητή, την βεβαιότητα ότι η πρόοδος αυτών των απαραίτητων έργων πράσινης ενέργειας – αλλά και πράσινης οικονομίας, καθώς θα φέρουν επενδύσεις 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα και στην τοπική οικονομία- θα γίνει με απόλυτο σεβασμό και προσοχή στο φυσικό περιβάλλον αλλά και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες», λέει χαρακτηριστικά η κυρία Σδούκου.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης