Ενέργεια

Ρεκόρ στη ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ καθώς μειώνεται η παραγωγή

Ρεκόρ στη ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ καθώς μειώνεται η παραγωγή
Η ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ρεκόρ, καθώς η έκρηξη της Αρκτικής μειώνει την παραγωγή
Οι προμήθειες φυσικού αερίου των ΗΠΑ υποχώρησαν σχεδόν σε χαμηλό 13 μηνών τη Δευτέρα, καθώς το κρύο στην Αρκτική πάγωσε τα πηγάδια, την ώρα που η ζήτηση για το καύσιμο για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επρόκειτο να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ την Τρίτη.

Στο Τέξας, εν τω μεταξύ, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας, Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), μείωσε την πρόβλεψη αιχμής της ζήτησης για την Τρίτη και τώρα αναμένει να έχει αρκετές προμήθειες παραγωγής για να καλύψει την υπερβολική υψηλή ζήτηση εν μέρει λόγω των προσπαθειών εξοικονόμησης ενέργειας από σπίτια και επιχειρήσεις.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, προτού ο διαχειριστής του δικτύου καλέσει τους πελάτες να εξοικονομήσουν ενέργεια, το ERCOT είχε προβλέψει ότι η ζήτηση για ενέργεια θα μπορούσε να υπερβεί τις προμήθειες κατά τις ώρες αιχμής ζήτησης την Τρίτη.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι μια υπενθύμιση του παγετού του Φεβρουαρίου του 2021 που άφησε εκατομμύρια στο Τέξας και άλλες πολιτείες στις κεντρικές ΗΠΑ χωρίς ρεύμα, νερό και θερμότητα για μέρες και είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 200 θανάτους.
Κατά τη διάρκεια του παγετού τον Φεβρουαρίο, το ERCOT χρησιμοποίησε περιστροφικές διακοπές για να αποτρέψει την κατάρρευση του δικτύου μετά από ένα ασυνήθιστα μεγάλο κλείσιμο παραγωγής λόγω εν μέρει έλλειψης καυσίμου.

Πάγωσαν τα πηγάδια

Η χρηματοοικονομική εταιρεία LSEG εκτιμά ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 14,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) την περασμένη εβδομάδα περίπου στα 92,8 bcfd τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδό της από τον Δεκέμβριο του 2022.
Οι αναλυτές είπαν ότι αυτές οι μειώσεις της παραγωγής οφείλονταν κυρίως στο πάγωμα των πηγαδιών πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλου εξοπλισμού.
Την ίδια στιγμή που οι προμήθειες μειώθηκαν, η ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ βρισκόταν σε καλό δρόμο να εκτιναχθεί στα 170,0 bcfd την Τρίτη από 159,5 bcfd την Δευτέρα ημέρα αργίας του Martin Luther King Jr σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Αυτό θα ξεπεράσει το τρέχον υψηλό όλων των εποχών των 162,5 bcfd που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας χειμερινής καταιγίδας γνωστής ως Elliott, σύμφωνα με ομοσπονδιακά ενεργειακά στοιχεία από την S&P Global Commodities Insights.
Ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου είναι αρκετό για να τροφοδοτήσουν περίπου 5 εκατομμύρια σπίτια στις ΗΠΑ για μια ημέρα.
Στο Τέξας, η ERCOT προέτρεψε τα σπίτια και τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια για δεύτερο συνεχόμενο πρωί την Τρίτη, λόγω των συνεχιζόμενων στενών συνθηκών του δικτύου από τον παγετό, την υψηλή ζήτηση και τις ασυνήθιστα χαμηλές ποσότητες αιολικής ενέργειας.
Η ERCOT είπε ότι το δίκτυο «απέφυγε τις επείγουσες λειτουργίες (τη Δευτέρα) λόγω των προσπαθειών διατήρησης από κατοίκους και επιχειρήσεις του Τέξας, σε συνδυασμό με πρόσθετα εργαλεία αξιοπιστίας δικτύου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης