Ενέργεια

Πάνω από 200 δισ. δολ. θα κατευθυνθούν σε υπεράκτιες επνδύσεις πετρελαίου

Πάνω από 200 δισ. δολ. θα κατευθυνθούν σε υπεράκτιες επνδύσεις πετρελαίου

Μετατόπιση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές

Μια σημαντική μετατόπιση κεφαλαίου από τη Βόρεια Αμερική στις διεθνείς αγορές βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με το Offshore Rig Market του Evercore ISI. Αυτή η τάση είναι ταυτόχρονη με τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, γεγονός που ώθησε μια σειρά από εξέδρες να βγουν στις διεθνείς αγορές.

Σε συνδυασμό με τις ελκυστικές υπεράκτιες αποδόσεις και τη βελτίωση των οικονομικών, η μακροχρόνια φύση των υπεράκτιων συνεχίζει να οδηγεί τη ζήτηση για υπεράκτιες δαπάνες E&P, σύμφωνα με το Evercore.

Σύμφωνα με την Rystad Energy (όπως αναφέρεται από το Evercore), η οικονομία των υπεράκτιων βαθέων υδάτων έχει βελτιωθεί ουσιαστικά, με μέση τιμή μπρεντ 40$/βαρέλι, η οποία είναι πιο οικονομική από άλλες πετρελαιοπαραγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων, του πετρελαίου, της πετρελαιοάμμου και άλλων χερσαίων εκτός ΟΠΕΚ. Ο μέσος εσωτερικός ρυθμός απόδοσης για υπεράκτια βαθιά νερά στα 70 $/βαρέλι είναι 30% συν, λέει η εταιρεία.

Το υπεράκτιο κεφάλαιο E&P αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και να φτάσει τα 234 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2027, λέει ο Evercore. «Πιστεύουμε ότι η εξαιρετικά ελκυστική οικονομία βαθέων υδάτων θα είναι ένας σημαντικός καταλύτης για την ευρύτερη ομάδα εταιρειών παροχής υπηρεσιών πετρελαιοειδών που θα μεταφερθούν στις υπεράκτιες περιοχές», έγραψε η εταιρεία στην έκθεση.

Σύμφωνα με την Spears & Associates (όπως αναφέρεται από το Evercore), η υπεράκτια συμβατική γεώτρηση θα αυξηθεί κατά 14% σε ετήσια βάση, ενώ τα αεροπορικά καύσιμα, οι υπηρεσίες υπεράκτιων κατασκευών και ο υποθαλάσσιος εξοπλισμός αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 12%, 10% και 9%, αντίστοιχα.

«Ο αυξανόμενος ρυθμός των ανακοινώσεων της FID μας δίνει εμπιστοσύνη στη μεγάλη διάρκεια αυτού του ανοδικού κύκλου», έγραψε ο Evercore. Μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Νοεμβρίου 2023, σημείωσε ότι έχουν ανακοινωθεί 14 έργα με αποθέματα μεγαλύτερα από 50 MMboe, συνολικού ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, ανακοινώθηκαν πέντε FID στην Αφρική, τρία FID στην Ευρώπη, τρία FID στη Βόρεια Αμερική, δύο FID στη Λατινική Αμερική και ένα FID στην Ασία. Αυτά τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή μεταξύ 2024 και 2028.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης