EDP Renewables: Συνδέει στο δίκτυο το πρώτο αιολικό-ηλιακό υβριδικό έργο της Ισπανίας

EDP Renewables: Συνδέει στο δίκτυο το πρώτο αιολικό-ηλιακό υβριδικό έργο της Ισπανίας

Πρόκειται για το πρώτο υβριδικό πάρκο στη χώρα που συνδυάζει αιολική και ηλιακή ενέργεια σε ένα σημείο σύνδεσης

Η EDP Renewables, η 4η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, ανακοινώνει την επιτυχή σύνδεση του πρώτου αιολικού-ηλιακού υβριδικού πάρκου της Ισπανίας στο δίκτυο της χώρας.

Το αιολικό πάρκο «Cruz de Hierro», που βρίσκεται στη Santa María del Cubillo (Ávila), βορειοδυτικά της Μαδρίτης, διαθέτει 22 ανεμογεννήτριες, εγκατεστημένη ισχύ 14,5 MW και λειτουργεί από το 2000.

Τώρα, με την εγκατάσταση περισσότερων από 25.000 διφασικών φωτοβολταϊκών πάνελ στον ίδιο χώρο, το συγκρότημα πρόκειται να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 28,75 MW.

Μαζί, τα δύο έργα θα παράγουν περισσότερες από 58 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει το ισοδύναμο περισσότερων από 17.000 κατοικιών στην περιοχή ετησίως.

Η EDPR ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ισπανία που έλαβε άδεια για τη σύνδεση του εν λόγω εργοστασίου, που δόθηκε από το IDAE (ισπανικό ακρωνύμιο για το Ινστιτούτο για τη Διαφοροποίηση και την Εξοικονόμηση Ενέργειας).

Προσθέτοντας την ηλιακή τεχνολογία σε ένα εν λειτουργία αιολικό έργο, η EDPR επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής, ενώ παράλληλα αποτρέπει την παραγωγή περισσότερων από 24.000 τόνων CO2 σε ετήσια βάση με την παραγωγή αυτής της ενέργειας, που ισοδυναμεί με τη δέσμευση άνθρακα που παρέχουν περισσότερα από 40.000 ενήλικα δέντρα.

Η σύνδεση του πρώτου υβριδικού πάρκου της Ισπανίας στο δίκτυο της χώρας αποτελεί τομή στον τομέα της καθαρής ενέργειας της χώρας, καθώς μεγιστοποιεί την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στο ίδιο σημείο και επιτρέπει την ταχύτερη επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης. Επιπλέον, προωθεί τη συμπληρωματικότητα των πηγών ενέργειας με αποτέλεσμα, όταν η μία πηγή είναι ανενεργή λόγω πιθανής έλλειψης φυσικών πόρων, η άλλη να μπορεί να εγγυηθεί την ισχύ και να συμβάλει στη σταθερότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται στο δίκτυο, ένα από τα κύρια ζητήματα του τομέα.

«Με την έναρξη λειτουργίας του πρώτου υβριδικού έργου στην Ισπανία ενισχύεται η δέσμευσή μας να αναπτύσσουμε πρωτοποριακά έργα καθαρής ενέργειας με αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο σε μια αγορά-κλειδί για την EDPR.  Αφού υλοποιήσαμε παρόμοια έργα στην Πορτογαλία και την Πολωνία, είμαστε ευτυχείς που θα μπορέσουμε να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις στην ισπανική ενεργειακή μετάβαση», λέει ο Miguel Stilwell d'Andrade (Διευθύνων Σύμβουλος της EDP Renewables).

 

Έργα σε Ιβηρική χερσόνησο και Πολωνία

Με το έργο αυτό, η EDP Renewables γίνεται η πρώτη εταιρεία που δρομολογεί έργα με υβριδικές τεχνολογίες στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Πολωνία.

Η EDPR αναμένει να θέσει σε λειτουργία 2 άλλα υβριδικά πάρκα στην Ισπανία εντός των προσεχών μηνών και διαθέτει περισσότερα από 15 έργα υβριδισμού αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τα οποία αναμένεται να προσθέσουν περισσότερα από 230 MW ανανεώσιμης ισχύος στην Ισπανία τα επόμενα χρόνια.


Σχέδια της
EDPR για την επόμενη διετία

Μέχρι το 2026, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη και εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, εκ των οποίων το 40% προορίζεται για την αιολική ενέργεια στην ξηρά και άλλο 40% για την ηλιακή ενέργεια μεγάλης κλίμακας.

Η Ισπανία συνεχίζει να αποτελεί στρατηγική χώρα για την EDP, με εγκατεστημένη ισχύ σχεδόν 2 GW μεταξύ ηλιακής και αιολικής ενέργειας, 444 MW στην υδροηλεκτρική ενέργεια και όπου αναπτύσσονται έργα πράσινου υδρογόνου.


Σχετικά με την
EDP Renewables (EDPR)

Η EDP Renewables είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με παρουσία σε 28 περιοχές στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό.

Με έδρα τη Μαδρίτη και κορυφαία περιφερειακά γραφεία στο Χιούστον, το Σάο Πάολο και τη Σιγκαπούρη, η EDPR διαθέτει ένα υγιές χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης κορυφαίων περιουσιακών στοιχείων και ηγετική επιχειρησιακή ικανότητα στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι η χερσαία αιολική ενέργεια, η κατανεμημένη και μεγάλης κλίμακας ηλιακή ενέργεια, η υπεράκτια αιολική ενέργεια (OW - μέσω κοινοπραξίας 50/50), καθώς και τεχνολογίες που συμπληρώνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αποθήκευση και το πράσινο υδρογόνο.

Οι πολιτικές της EDPR με επίκεντρο τον εργαζόμενο έχουν λάβει αναγνώριση, όπως Top Workplace 2023 στις ΗΠΑ, Top Employer 2023 στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Πολωνία) Κολομβία και Βραζιλία και περιλαμβάνονται επίσης στον δείκτη Bloomberg Gender-Equality Index.

Η EDPR είναι τμήμα της EDP, ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση με έμφαση στην απαλλαγή από τον άνθρακα.

Εκτός από την ισχυρή παρουσία της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (με την EDPR και τις υδροηλεκτρικές δραστηριότητες), η EDP έχει μια ολοκληρωμένη παρουσία σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, των λύσεων για τους πελάτες και της διαχείρισης ενέργειας.

Η EDP (κύριος μέτοχος της EDPR) είναι εισηγμένη στον δείκτη Dow Jones επί 16 συναπτά έτη, ενώ πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως η πιο βιώσιμη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στον δείκτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης