Διεθνή

Οι παραγωγοί μεταφέρουν προϊόντα αεροπορικώς λόγω των κινδύνων στην Ερυθρά Θάλασσα (Oilprice)

Οι παραγωγοί μεταφέρουν προϊόντα αεροπορικώς λόγω των κινδύνων στην Ερυθρά Θάλασσα (Oilprice)

Ενδεχόμενο αύξησης της ζήτησης στα καύσιμα αεροσκαφών

Ο φόβος που επικρατεί από το περασμένο Νοέμβριο στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω σειράς επιθέσεων των Χούθι σε πλοία, έχει αναγκάσει τις περισσότερες εταιρείες που εξάγουν αγαθά από την Ασία στην Ευρώπη να τα στέλνουν αεροπορικώς, σύμφωνα με αποκαλυπτικό άρθρο του Oilprice.com.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ναυτικού των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ερυθρά Θάλασσα και των Χούθι της Υεμένης, με τους πρώτους να χτυπούν χερσαίους στόχους στην αραβική χώρα.

Μετά από εκείνο το πολεμικό επεισόδιο, η ισλαμική οργάνωση ανακοίνωσε ότι εφεξής όλα τα καράβια που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελούν στόχους.

Πολλά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν ήδη εκτραπεί από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διαδρομή της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά πολλά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοφόρων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron δήλωσε στις 16/1/2024 ότι ο κίνδυνος στην Ερυθρά Θάλασσα είναι πολύ σοβαρός και «φαίνεται να επιδεινώνεται».

Ακόμα κι έτσι, η Chevron δεν έχει ξαναδρομολογήσει τα δεξαμενόπλοιά της μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, είπε ο Mike Wirth καθώς η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τον πέμπτο στόλο των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τη Chevron, η Shell έχει σταματήσει να στέλνει αργό πετρέλαιο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με αναφορές που επικαλούνται άτομα που γνωρίζουν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η μετάβαση στις αεροπορικές μεταφορές από τη ναυτιλία είναι πιθανό να ωθήσει τη ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών υψηλότερη κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

«Μιλάμε ήδη με πολλούς πελάτες για αυξημένη εναέρια χωρητικότητα. Έχουμε πιθανώς 20-30% περισσότερες συζητήσεις και προτάσεις από ό,τι συνήθως τον Ιανουάριο», δήλωσε στο Reuters ο Yngve Ruud (επικεφαλής της Air Logistics στην παγκόσμια εταιρεία logistics Kühne+Nagel).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης