Ενέργεια

Σήμα Μητσοτάκη από Νταβός για τα Υπεράκτια - Εξαγωγή πράσινης ενέργειας ο κεντρικός στόχος

Σήμα Μητσοτάκη από Νταβός για τα Υπεράκτια - Εξαγωγή πράσινης ενέργειας ο κεντρικός στόχος
Σύντομα η κατάθεση του νομοσχεδίου για την χρηματοδότηση της ΕΔΕΥΕΠ
«Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια, δήλωσε χθες από το Νταβός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμποντας ευθέως στην πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αφού όπως είπε στο χάρτη της Μεσογείου, η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος είναι η Ελλάδα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αν θέλουμε να έχουμε μια αγορά ΑΠΕ που στέλνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις διασυνδέσεις».

Η διαμόρφωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά προωθείται ήδη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πολύ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση στην ΕΔΕΥΕΠ για να προχωρήσει στις αναγκαίες έρευνες και να ωριμάσει τις πρώτες περιοχές όπου θα εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα μετά από διαγωνισμό.

Αρνητικές προσφορές στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη που το 2024 αναμένεται να δημοπρατηθούν 40 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, επικρατεί προβληματισμός για την υποβολή αρνητικών προσφορών στις σχετικές δημοπρασίες του 2023.
Σύμφωνα με την WindEurope το 70% όλων των δημοπρασιών το 2023 χρησιμοποίησαν αρνητικές προσφορές, ζητώντας από τους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας να πληρώσουν για το δικαίωμα κατασκευής ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου. «Αυτό πρέπει να αλλάξει σημειώνει η WindEurope προσθέτοντας ότι η προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία οι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας πρέπει να καλύψουν το πρόσθετο κόστος των αρνητικών προσφορών, εγκυμονεί κινδύνους όπως πιθανή μετακύλιση στους καταναλωτές ή στην αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας, επηρεάζοντας το κόστος κεφαλαίου και θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίηση έργων.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, «κανένα από τα μεγάλα έργα που ανατέθηκαν στο πλαίσιο των δημοπρασιών αρνητικών προσφορών χωρίς ανώτατο όριο το 2023 δεν έχει λάβει την τελική επενδυτική απόφαση μέχρι στιγμής», ανέφερε η οργάνωση.
Όπως προαναφέρθηκε το 2024 στην Ευρώπη θα δημοπρατηθούν 40 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, τρεις φορές περισσότερο από το 2023 που δημοπρατήθηκαν 13,5 GW.
Οι πέντε κορυφαίες χώρες που συμμετέχουν σε δημοπρασίες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Ανακατανομή πόρων

Πάντως στη χώρα μας συνεχίζεται η προσπάθεια για τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου με τα χρήματα που θα διατεθούν στην ΕΔΕΥΕΠ να προέρχονται από την ανακατανομή των πόρων που προκύπτουν από τις δημοπρασίες ρύπων. Παράλληλα θα προβλεφθεί η δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού που θα διενεργήσει τις απαραίτητες μελέτες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Οι μελέτες θα αφορούν τα ανεμολογικά και βυθομετρικά δεδομένα και σκοπός είναι οι επενδυτές να έχουν διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες πριν την διεξαγωγή των διαγωνισμών. Στο σχήμα, πέρα από την ΕΔΕΥΕΠ, θα συμμετάσχει και ο ΑΔΜΗΕ και ακόμη μία εταιρεία ώστε να μην έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο. Η επιλογή του ανάδοχου για τις μελέτες, θα γίνει μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξαχθεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί για νέες υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις στην ΕΕ και σε ολόκληρη την Ευρώπη συνολικά. Η ήπειρος εγκατέστησε 4,2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2023, 1,7 GW περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Η Ευρώπη πρόκειται να κατασκευάσει περίπου 5 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια, ανέφερε η ένωση αιολικής ενέργειας WindEurope

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης