ΗΠΑ: Νέος νόμος μπορεί να εξισώσει τη γεωθερμία με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (Oilprice)

ΗΠΑ: Νέος νόμος μπορεί να εξισώσει τη γεωθερμία με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (Oilprice)
θα βοηθήσει στην απελευθέρωση της αμερικάνικης ενεργειακής ανεξαρτησίας
Στις 17/1/2023, η Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των ΗΠΑ ενέκρινε ένα δικομματικό νομοσχέδιο που θα μπορούσε ουσιαστικά να φέρει τη γεωθερμία σε ίση βάση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το Oilprice.com, η νέα νομοθεσία θα βοηθήσει να απελευθερωθεί η αμερικανική ενεργειακή ανεξαρτησία διασφαλίζοντας ότι στις ΗΠΑ μπορεί να αναπτυχθεί ευκολότερα μια πιο βιώσιμη, καθαρή, αξιόπιστη πηγή ενέργειας.

 

Συνέχεια του νόμου Μπους;

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι σχεδόν πριν από 3 δεκαετίες, η κυβέρνηση του Προέδρου Τζορτζ Μπους ψήφισε τον Νόμο για την Ενεργειακή Πολιτική του 2005 που παρέχει εξαιρέσεις από τις αναθεωρήσεις του Νόμου για την Εθνική Περιβαλλοντική Πολιτική για την αδειοδότηση για γεώτρηση σε δημόσια γη όπου έγιναν γεωτρήσεις τα τελευταία 5 χρόνια ή όπου μια εγκεκριμένη περιβαλλοντική αξιολόγηση ολοκληρώθηκε τo συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το ειδικό προνόμιο ισχύει μόνο για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά όχι για τη γεωθερμική ενέργεια, παρά το γεγονός ότι η τελευταία είναι μια πολύ καθαρότερη πηγή ενέργειας.


Χρήση της γεωθερμικής ενέργειας σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της γεωθερμικής ενέργειας των ΗΠΑ, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των γεωθερμικών έργων της χώρας είναι σε δημόσια γη και, ως εκ τούτου, υπόκεινται σε NEPA.

Παρά τα πολλά προφανή οφέλη της, η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται ελάχιστα και εγκληματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), το 2022, μόνο 7 Πολιτείες παρήγαγαν γεωθερμική ενέργεια της τάξης των 17 δισεκατομμυρίων κιλοβατώρες, που αντιστοιχεί μόλις στο 0,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Η Ευρώπη δεν είναι πολύ καλύτερη, με μόλις 1,5 GW από την ηλεκτρική ισχύ των 209 GW της ηπείρου να είναι γεωθερμική. Περίπου 800 γεωθερμικές γεωτρήσεις γίνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, ασύγκριτα με περισσότερες από 100.000 γεωτρήσεις πετρελαίου.

Η γεωθερμία είναι πολύ πιο καθαρή από οποιοδήποτε ορυκτό καύσιμο, παρά το γεγονός ότι σχετίζεται με τοξικά βαρέα μέταλλα, όπως το αρσενικό, ο υδράργυρος και το βόριο, καθώς και οι εκπομπές διοξειδίου του θείου και πυριτίου.

Η EIA λέει ότι οι γεωθερμικοί σταθμοί εκπέμπουν περίπου 99% λιγότερο CO2 και 97% λιγότερες ενώσεις θείου που προκαλούν όξινη βροχή από ό,τι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας ορυκτών καυσίμων με παρόμοια απόδοση ισχύος.


Τα πλεονεκτήματα της γεωθερμίας

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις διακοπτόμενες πηγές καθαρής ενέργειας όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, η γεωθερμία είναι μια εξαιρετικά αξιόπιστη πηγή ενέργειας βασικού φορτίου ικανή να παράγει ενέργεια 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και με την ευελιξία να ανταποκρίνεται στη ζήτηση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α., η χώρα έχει τεράστιο γεωθερμικό δυναμικό.


Μειώθηκε το κόστος στη γεωθερμία

Όπως συμβαίνει συχνά με πολλές υποσχόμενες πηγές καθαρής ενέργειας, όπως το υδρογόνο, το υψηλό κόστος παραγωγής σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα έχει εμποδίσει την ανάπτυξη του κλάδου.

Όμως σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κάτι ενθαρρυντικό. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) ανέφερε ότι μεταξύ 2021 και 2022, το παγκόσμιο σταθμισμένο μέσο ισοπεδωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) της γεωθερμικής ενέργειας μειώθηκε στα 56 $/MWh.

Ενώ ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από 36,60 $/MWh για ηλιακή κλίμακας κοινής ωφέλειας και 40,90 $/MWh για χερσαία αιολικά έργα, αντιπροσωπεύει τεράστια μείωση κόστους 22% σε διάστημα ενός έτους.


Ενέργειες κυβέρνηση Μπάιντεν σε σχέση με το EGS

Η τεχνολογία EGS δημιουργεί ένα σύστημα υποεπιφανειακής θραύσης που αυξάνει σημαντικά τη διαπερατότητα του πετρώματος που στη συνέχεια εγχέεται με ρευστό μεταφοράς θερμότητας (συνήθως νερό).

Το θερμαινόμενο νερό στη συνέχεια αντλείται πίσω στην επιφάνεια όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να μειώσει το κόστος της γεωθερμικής ενέργειας στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν EGS.

Το DoE ξεκίνησε το Enhanced Geothermal Shot, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στοχεύει να επενδύσει 165 εκατομμύρια δολάρια σε EGS σε μια προσπάθεια να μειώσει δραματικά το κόστος της τεχνολογίας κατά 90%, σε 45 δολάρια ανά μεγαβατώρα έως το 2035. Επιπλέον, ο δικομματικός νόμος για τις υποδομές του 2021 έχει διαθέσει 84 εκατομμύρια για την έρευνα σε έργα EGS.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης