Ενέργεια

Μυτιληναίος: Δίκτυα και αγορά προμήθειας οι νέες προτεραιότητες - Ετοιμάζεται είσοδος σε νέα ευρωπαϊκή αγορά

Μυτιληναίος: Δίκτυα και αγορά προμήθειας οι νέες προτεραιότητες - Ετοιμάζεται είσοδος σε νέα ευρωπαϊκή αγορά
Το 2024 οι πρώτοι καρποί από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ - Κέρδη για την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και τις ομιλικές συνέργειες φέρνει η πτώση του φυσικού αερίου
Νέα στρατηγική προτεραιότητα για τον όμιλο Μυτιληναίου αποτελούν τώρα τα ηλεκτρικά δίκτυα και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η κατασκευή των οποίων θα είναι το νέο μεγάλο project, o νέος μεγάλος τομέας που θα αναπτυχθεί μετά τον M Renewables. O δρόμος άνοιξε με την μεγάλη δουλειά  της σύμβασης ύψους 1 δισ. λιρών για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε κοινοπραξία με τη GE Vernona, γνωστής πλέον ως Eastern Green Link 1 (EGL1).

Όπως ο ίδιος ο κ.Ε. Μυτιληναίος ανέφερε στο teleconference για τα αποτελέσματα του 2023 το 40% των ευρωπαϊκών δικτύων είναι πεπαλαιωμένα και χρειάζονται εκσυγχρονισμό, ενώ η ΕΕ θα διαθέσει 584 δισ ευρώ στην κατεύθυνση αυτή. Μόνο η Βρετανία, όπου ο όμιλος έχει ευρεία δραστηριοποίηση, έχει ανάγκη επενδύσεων 26 δισ δολ. "Οι επενδύσεις που θα γίνουν στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, είναι πολύ υψηλότερες από αυτές των ΑΠΕ," ανέφερε ο πρόεδρος. Το δίκτυο γίνεται όλο και πιο "παχύ"  από αυτής της πλευράς και θα είναι το επόμενο success story μετά τις Ανανεώσιμές.

Για τις Ανανεώσιμες σημείωσε, ότι στόχος είναι, εφόσον οι αγορές πορευθούν χωρίς ανατροπές, να υπάρχουν σε σύνδεση με το δίκτυο και σε λειτουργία 2.383 MW τον Δεκέμβριο του 2024. Όλα δείχνουν ότι ο σχεδιασμός ακολουθείται και το 2024 θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο στάδιο εισροών από την ωρίμανση των έργων ΑΠΕ στα οποία επενδύθηκαν τα κεφάλαια το 2022. Κατά τον τρόπο αυτό η επενδυτική επεκτατική δραστηριότητα στον κλάδο καθίσταται αυτοχρηματοδοτούμενη, καλύπτοντας το επενδυθέν κεφάλαιο και αφήνοντας σημαντικά κέρδη.

Παράλληλα αποκάλυψε σε ερώτηση αναλυτή, ότι τον Μάρτιο θα μεταβεί στην Αλμπέρτα του Καναδά, θεωρώντας εξασφαλισμένες τις προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς.
Οι προσδοκίες μου είναι πολύ μεγάλες, σημείωσε προς τους επενδυτές, έχουμε ακόμα ένα μακρύ δρόμο μέχρι οι μπαταρίες να κατορθώσουν να διασφαλίζουν χώρο στα ηλεκτρικά δίκτυα.


Οι επενδύσεις

Το CAPEX
για το 2024 θα είναι της τάξεως των 500 εκατ ευρώ για τον κλάδο, με επιπρόσθετα 100 εκατ για συντήρηση υπαρχουσών υποδομών συνολικά του ομίλου και 50 εκατ για φωτοβολταϊκά και έργα αποθήκευσης με μπαταρίες για το ίδιο χαρτοφυλάκιο.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα των μονάδων φυσικού αερίου από το χαμηλότερο κόστος ηλεκτρισμού που διαμορφώνεται,  λόγω της πτώσης της τιμής του κασυσίμου και την πλήρη για πρώτη φορά ετήσια λειτουργία της μονάδας του Αγίου Νικολάου. Αυτό θα εινσχύσει την κερδοφορία τόσο από την αύξηση συμμετοχής των μονάδων στο ενεργειακό μείγμα λόγω των καλύτερων τιμών όσο και στις συνέργειες για τα προϊόντα εντός ομίλου, όπως η ενεργειακή τροφοδοσία του Αλουμινίου. Σημείωσε πάντως ότι οι συνέργειες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο 100% μεταξύ των επιμέρους τμημάτων του ομίλου.

Αποκάλυψε επίσης ότι η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων συνδυάζεται με τις εξαγωγικές επεκτάσεις σε νέες αγορές, όπου σύντομα θα υπάξει ανακοίνωση για άνοιγμα γραφείων σε μια ακόμα ευρωπαϊκή αγορά.

Η αγορά προμήθειας

Τόνισε ότι η αγορά προμήθειας και λιανικής αποτελεί έναν από τους νέους τομείς ανάπτυξης, όπου στόχος είναι μαζί με την ενεργειακή τροφοδοσία του Αλουμινίου το μερίδιο να φτάσει το 30%, καθιστώντας την Mytilineos το δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη. Εαν η ΔΕΗ ισορροπήσει τελικά στο 45% και οι δυο μαζί θα έχουν το 75% της αγοράς, που σε καμία περίπτωση δεν την καθιστά δυοπώλιο. Η αγορά αυτή θα αποτελέσει πλεονέκτημα για την Mytilineos, καθώς θα δημιουργεί ανταγωνιστικά και ποιοτικά ενεργειακά προϊόντα λόγω της πράσινης και πολύ ανταγωνιστικής τιμής ενέργειας από αέριο στην οποία έχει πρόσβαση.

Η ενεργειακή κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς η Ευρώπη δεν εξαρτάται πλέον από το ρώσικο αέριο αλλά από λίγους και μεγάλους παγκόσμιους παίκτες στον τομέα του LNG.
Είδαμε στο παρλεθόν πόσο γρήγορα μπορεί να ανέβουν οι τιμές αλλά και η τωρινή περίπτωση με το πρόβλημα του Κατάρ στην Ερυθρά Θάλασσα είναι χαρακτηριστική.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι προτεραιότητά του, είναι ο σεβασμός στον μέτοχο και την μερισματική απόδοση και κυρίαρχος στόχος της στρατηγικής του η ανώτατη επενδυτική βαθμίδα αξιολόγησης για την εταιρία, που έχει πια τα νούμερα για να μπει στον FTSE - 100 του Λονδίνου, αλλά αυτό αποτελεί θέμα της τελικής απόφασης.

Όπως ανέφερε στην παρούσα φάση η εταιρία έχει αντίστοιχη θέση στο νούμερο 80 σε σχέση με τις εισηγμένες στον FTSE - 100 του Λονδίνου έχοντας βελτιώσει σημαντικά πλέον τις προϋποθέσεις εισόδου και αντίστοιχα παραμένει περί την θέση 48 - 50 από πλευράς κερδοφορίας.


2024: Συγκρατημένα αισιοδόξοι

Για το 2024
υπογράμμισε ότι είναι χρονιά αβεβαιοτήτων με ρίσκα πολιτικά και γεωπολιτικά με σημαντικότερα γεγονότα κατά σειρά τις Αμερικανικές εκλογές, τις Ευρωεκλογές, όπου μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις και τη κρίση της Κίνας. Υπάρχουν δυο πόλεμοι σε εξέλιξη και το ζήτημα της Ταϊβάν.

Αναφερόμενος στην αβεβαιότητα της πορείας των διεθνών επιτοκίων χαρακτήρισε υπερβολικά επιφυλακτικές τις κεντρικές τράπεζες και μίλησε για νευρική αγορά όσον αφορά τα commodities και το πετρέλαιο.

Σε γενικές γραμμές παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, συνόψισε, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε χτίσει μια ισχυρή θέση.
Βασικό μας μέλημα είναι η ευθύνη στους χιλιάδες σταθερούς επί δεκαετίες μετόχους μας, οι οποίοι αποτελούν την προτεραιότητά μας.
Βρισκόμαστε στα μέσα ενός ευρύτατου επενδυτικού προγράμματος και παρά ταύτα το μέρισμα συνεχίζει να ανεβαίνει.

Παράλληλα ο πρόεδρος σε ερώτηση εκπροσώπου της Morgan Stanley ανέφερε ότι ο στόχος είναι η σχέση Καθαρού Χρέους προς EBITDA να παραμείνει τέτοια που θα εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα που είναι και πρωταρχικός στόχος της ασκούμενης πολιτικής. Το χρέος κορυφώνει βραχυπρόθεσμα για τον τρέχοντα μήνα  και στην συνέχεια αρχίζει η αποκλιμάκωση.

Όσον αφορά το ζήτημα του αλουμινίου και το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις για το ρώσικο αλουμίνιο, σημείωσε ότι αν και αυτό θα ήταν υπέρ των συμφερόντων της μονάδας της Mytilineos, δεν αποτελεί κάτι που εκτιμά ότι πρόκειται να συμβεί αναφορικά με την πληροφόρηση που ο ίδιος έχει ως πρόεδρος της Eurometaux.
Είναι ένα ζήτημα που έχει παρουσιάσει τo WEN, δείτε εδώ:https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=551566

Δείτε εδω το Flash Note

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης