Η Field απέκτησε εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών 200 MWh στη Σκωτία (Solar Power)

Η Field απέκτησε εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών 200 MWh στη Σκωτία (Solar Power)

Στόχος είναι η κάλυψη του κενού στο δίκτυο πράσινης ενέργειας της βρετανικής χώρας

Η Field (εταιρεία υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) ανακοίνωσε την εξαγορά των χώρων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών της Σκωτίας Holmston και Drum Farm από τις ΑΠΕ.

Βάσει δημοσιεύματος του Solar Power Portal, οι εγκαταστάσεις Holmston και Drum Farm, που βρίσκονται στο Ayr (South Ayrshire) και στο Keith (Moray) αντίστοιχα, έχουν συνδυασμένη ισχύ 100MW/200MWh.

Αυτή η συναλλαγή σηματοδοτεί μια προσθήκη 200MWh στη δυναμικότητα παραγωγής τους.

Η Field σχεδιάζει να φέρει στο διαδίκτυο άλλες 400 MWh δικτύων μπαταριών τα επόμενα 2 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς, που σημαίνει ότι η εταιρεία έχει τώρα πάνω από 4,5 GWh έργων σε ανάπτυξη ή σε αποκλειστικότητα με συνεργάτες.

Με στόχο να λειτουργήσουν πλήρως την επόμενη διετία, αμφότερες οι εγκαταστάσεις θα προσφέρουν μια σειρά υπηρεσιών στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της εξισορρόπησης της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το δίκτυο.

Η Field σκοπεύει να καλύψει το κενό στο σκωτσέζικο δίκτυο πράσινης ενέργειας

Ως χώρα, η Σκωτία δεν διαθέτει επί του παρόντος την υποδομή δικτύου μεταφοράς που είναι απαραίτητη για την παροχή πλεονάζουσας πράσινης ενέργειας σε περιοχές ζήτησης.

Η Field ελπίζει να συμβάλει στην κάλυψη αυτού του κενού στην υποδομή δικτύου με τις 2 τοποθεσίες, αποθηκεύοντας καθαρή ηλεκτρική ενέργεια όταν υπάρχουν πλεονάζουσες προμήθειες και ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για περικοπή.

Η Katie Marsh (επικεφαλής της εταιρικής ανάπτυξης στο Field), δήλωσε: «Η αποθήκευση ενέργειας είναι ένα ουσιαστικό μέρος αυτής της εικόνας, ειδικά στη Σκωτία όπου περιορίζεται κάθε χρόνο η πολύ φθηνότερη και καθαρότερη παραγωγή ενέργειας.

Για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τη διαθέσιμη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές στη Σκωτία έως το 2045, πρέπει να επενδύσουμε στην αποθήκευση μπαταριών ως μέρος του μεγαλύτερου μετασχηματισμού της υποδομής που έχει γίνει ποτέ»

Η έλλειψη υποδομής δικτύων μεταφοράς είναι ένα συνεχές πρόβλημα για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Σκωτίας, με πολλές μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και περιγράφουν λεπτομερώς τα αίτια και τα συμπτώματα.

Για παράδειγμα, η βρετανική «δεξαμενή σκέψης» Policy Exchange δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο Turning Wasted Wind into Clean Hydrogen, η οποία προσδιόριζε τη Σκωτία ως μια πολύ περιορισμένη περιοχή.

Στη συνέχεια, η έκθεση πρότεινε να ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση ηλεκτρόλυσης στην περιοχή για να βοηθήσει στην εκτόπιση των 2/3 των 700.000 τόνων της ετήσιας κατανάλωσης υδρογόνου του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Ανούσιες επενδύσεις στις ΑΠΕ

Πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2024, μια έκθεση που ανέθεσε η Scottish Renewables υποστήριξε ότι η σημαντική αύξηση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία 20 χρόνια, σε συνδυασμό με αυτό που η Scottish Renewables αποκάλεσε «μια δεκαετία υποεπενδύσεων στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου» δημιούργησε σύστημα που «δεν προσφέρει πλέον καλή αξία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης