Ενέργεια

Γερμανία: Η SEFE επεκτείνει τις δραστηριότητες φυσικού αερίου και εκτός Ευρώπης

Γερμανία: Η SEFE επεκτείνει τις δραστηριότητες φυσικού αερίου και εκτός Ευρώπης

 Στοχεύει σε μεγάλους μακροπρόθεσμους πελάτες στην Ασία

 

Μετά τη σύναψη συμφωνίας φυσικού αερίου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη Νορβηγία τον περασμένο μήνα, η γερμανική SEFE αναζητά περισσότερους προμηθευτές για να προσφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στους πελάτες της, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της στο Reuters την Πέμπτη.

"Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τις βασικές μας δραστηριότητες. Θα διαφοροποιήσουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο προμηθειών μας", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Egbert Laege στο περιθώριο συνεδρίου της Handelsblatt στο Βερολίνο.

Η SEFE είναι καθοριστική στην ασφάλεια του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς παρέχει 200 τεραβατώρες (TWh) ετησίως φυσικού αερίου στη βιομηχανία και σε διανομείς κυρίως στη Γερμανία, τη Βρετανία και επτά άλλες ευρωπαϊκές αγορές, και διαθέτει μεγάλες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Η συμφωνία με την νορβηγική Equinor καλύπτει το ήμισυ αυτού του ποσού.
Στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει τον πρώην κυρίαρχο ρωσικό προμηθευτή Gazprom, η οποία ανέστειλε τις παραδόσεις το 2022 εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η SEFE εργάστηκε σκληρά για να διατηρήσει άλλες προμήθειες, να βρει νέες πηγές και να κερδίσει εξέχουσα θέση στις αγορές LNG μετά την εθνικοποίηση από τη γερμανική κυβέρνηση.

«Καταφέραμε να επανέλθουμε σε συναλλαγές με όλους τους εμπορικούς μας εταίρους, ορισμένοι από τους οποίους είχαν αναστείλει τη συνεργασία μαζί μας επειδή η ιδιοκτησία ήταν ασαφής», είπε ο Laege.
Αυτό απέδωσε οικονομικά, με αποτέλεσμα ένα «σημαντικό τριψήφιο μικτό περιθώριο εκατομμυρίων ευρώ» το 2023, σημείωσε.

Συναλλαγές σε κόμβους

Στο μέλλον, η εταιρεία θα ασχοληθεί με περισσότερες χονδρικές συναλλαγές σε ευρωπαϊκούς κόμβους.
Μια συμφωνία προμήθειας LNG τον Αύγουστο με το Ομάν άνοιξε τις πόρτες για περαιτέρω συνομιλίες για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας σε εγχειρήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η πρόθεση ήταν επίσης να τοποθετηθούν οι όγκοι σε αγορές του εξωτερικού σε ρόλο προμηθευτή, είπε ο Laege.

Αυτή η προσέγγιση είναι λογική, καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου μετά το 2040 είναι αβέβαιη, ενώ η Ασία χρειάζεται επίσης φυσικό αέριο και οι σχέσεις με τους πελάτες απαιτούν μεγάλους χρόνους προετοιμασίας.
Η SEFE σκοπεύει να προμηθεύσει μεγάλες ασιατικές βιομηχανικές εταιρείες και άλλους αγοραστές μακροπρόθεσμα, στοχεύοντας σε μερίδιο 30% έως 50% του LNG στο χαρτοφυλάκιό της.
Η SEFE θέλει επίσης να καταστεί προμηθευτής καθαρού υδρογόνου, μιας βασικής πηγής ενέργειας που πολλές χώρες ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανθρακούχων βιομηχανιών, και ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως ήδη υπάρχοντα έργα που εμπλέκεται στην παροχή της παραγωγής από την αιολική ενέργεια στη Βρετανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης