Ενέργεια

Πέντε προβλέψεις για τον ενεργειακό τομέα για το 2024 (Oilprice.com)

Πέντε προβλέψεις για τον ενεργειακό τομέα για το 2024 (Oilprice.com)
Η ενέργεια ήταν ένας από τους τρεις μόνο τομείς του S&P 500 που υποχώρησαν το 2023, αλλά υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι για το 2024

 

Η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι όλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας. H συζήτηση πίσω από τις προβλέψεις είναι πιο σημαντική από τις ίδιες τις προβλέψεις σύμφωνα με άρθρο του Robert Rapier στο oilprice.com, δίνοντας πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα γεγονότα σε διαφορετική κατεύθυνση από την αναμενόμενη.


1.Η συνολική παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ θα σημειώσει και πάλι νέο ετήσιο ρεκόρ

Μια ισχυρή αύξηση της παραγωγής το δεύτερο εξάμηνο του έτους πέρυσι επέτρεψε στους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ να σημειώσουν νέο ρεκόρ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου περίπου.

Το 2023 ξεκίνησε με μηνιαία παραγωγή πετρελαίου στα 12,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (BPD), η οποία ήταν μικρότερη από το μηνιαίο ρεκόρ όλων των εποχών των 13,0 εκατομμυρίων BPD. Η τρέχουσα παραγωγή είναι 13,25 εκατομμύρια BPD, που είναι περίπου 9,5% υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Έτσι, η παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί κάπως από εδώ και να σημειώσει ένα ετήσιο ρεκόρ.

Το μόνο που αμφισβητεί ένα νέο ρεκόρ είναι ότι ο αριθμός των εξέδρων γεωτρήσεων για πετρέλαιο έχει πλέον μειωθεί σχεδόν κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το 2023, σημειώθηκε αύξηση 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η πτώση του αριθμού των εξέδρων θα επηρεάσει τελικά την παραγωγή, αλλά λόγω των γεωτρήσεων που είχαν προηγουμένως γίνει αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί (DUC), μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ο αριθμός των γεωτρήσεων.
Η παραγωγή δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά το 2024 και βλέπουμε ένα νέο ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

2. Η ημερήσια μέση τιμή του WTI το 2024 θα είναι μεταξύ 70 και 75 δολ./βαρέλι.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών, η μέση ημερήσια τιμή του West Texas Intermediate για το 2023 ήταν 77,58 δολ/βαρέλι, λίγο χαμηλότερη από ό,τι περίμενα πριν από ένα χρόνο.

Η τιμή του WTI κινείται 72,68 δολ/βαρέλι. Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου φέτος τείνουν ελαφρώς πτωτικά και επί του παρόντος βρίσκονται στα 71,09 δολ/βαρέλι για τον Δεκέμβριο του 2024. Έτσι, η αγορά δεν αναμένει επί του παρόντος σημαντικές διαταραχές φέτος.

Όμως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα στις αγορές πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν μειώσει την παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές. Νομίζω ότι και οι δύο χώρες θα ήθελαν να δουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο και ένας τρόπος για να τον βοηθήσουν θα ήταν οι καταναλωτές να νιώσουν τον πόνο από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε να ξαναγεμίσει το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου, το οποίο εξάντλησε σε μεγάλο βαθμό το 2022 για να τιθασεύσει τις τιμές του πετρελαίου. Αυτό θα ασκούσε ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου, και γι' αυτό δεν προβλέπεται ότι θα υπάρξει σημαντική προσπάθεια να ξαναγεμίσει φέτος (επόμενη πρόβλεψη). Ωστόσο, το χαμηλό επίπεδο του SPR είναι ένας ανοδικός δείκτης και αυξάνει τον ανοδικό κίνδυνο στις αγορές πετρελαίου.

Αντιμετώπιση της ανοδικής πίεσης θα είναι η συνεχιζόμενη επέκταση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που εμπόδισε τη Σαουδική Αραβία και τους εταίρους της να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου.Με όλα όσα γνωρίζουμε, νομίζω ότι οι πιθανότητες είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα αλλάξουν πολύ το 2024, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Εκτιμάται ότι ο ετήσιος μέσος όρος θα είναι λίγο υψηλότερος από την τρέχουσα τιμή.

3.Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα αντικαταστήσει περισσότερο από το 10% του πετρελαίου που αφαιρέθηκε από το SPR

Το σημερινό επίπεδο του SPR είναι 287 εκατομμύρια βαρέλια χαμηλότερο από ό,τι όταν ορκίστηκε ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Το SPR χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό το 2022 σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι τιμές του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν και υπήρξαν μερικές μικρές αγορές για να αντικαταστήσουν μέρος του πετρελαίου που αφαιρέθηκε, ιστορικά οι πρόεδροι είχαν την τάση να αποχωρούν από το SPR κατά τα προεκλογικά χρόνια σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης πριν από τις εκλογές.

Επομένως, δεν προβλέπεται η κυβέρνηση Μπάιντεν να αντικαθιστά περισσότερο από ένα συμβολικό ποσό στο SPR φέτος. Επί του παρόντος, ο όγκος του SPR είναι περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια υψηλότερος από ό,τι ήταν τον Ιούλιο του 2023, επομένως έχει τοποθετηθεί ξανά κάποιο πετρέλαιο προς αντικατάσταση.
Αυτό σημαίνει ότι το 2024, άλλα ~20 εκατομμύρια βαρέλια θα πρέπει να αντικατασταθούν αλλά δεν προβλέπεται να συμβεί. Μέχρι να φτάσει η καλοκαιρινή περίοδος οδήγησης και η αλλαγή στα καλοκαιρινά μείγματα βενζίνης τον Μάιο, οι αγορές SPR θα ανασταλούν.

4. Η μέση τιμή του φυσικού αερίου θα είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν το 2023

Πέρυσι η μέση τιμή spot του φυσικού αερίου Henry Hub μειώθηκε στα 2,53 δολ./MMBtu, που ήταν λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου του 2022. Αυτό ήταν κατά κύριο λόγο συνέπεια της συνεχιζόμενης έκρηξης στην παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ μετριάζουν πλέον ουσιαστικά τις παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου.
Μόνο δύο φορές τα τελευταία 20 χρόνια η τιμή ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο του περασμένου έτους, επομένως αυτό συνηγορεί για υψηλότερη τιμή φέτος. Οι ΗΠΑ περνούν από ένα τσουχτερό κρύο και αυτό συνηγορεί επίσης για υψηλότερες τιμές.

Αλλά το φυσικό αέριο στην αποθήκευση είναι σημαντικό. Τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος 15% υψηλότερα από ένα χρόνο πριν και 12% υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας. Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν χαμηλότερες τιμές.

Όπως και με τις τιμές του πετρελαίου, το φυσικό αέριο δεν θα δει απότομη απόκλιση από τις τιμές του 2023. Η ιστορία υποστηρίζει ότι οι τιμές πιθανότατα θα είναι υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι απότομα υψηλότερες.

5.Ο ενεργειακός τομέας θα επιστρέψει τουλάχιστον 10%

Ο κόσμος θα σημειώσει άλλο ένα ρεκόρ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και οι καθαρές εξαγωγές ενέργειας από τις ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξηθούν ξανά. Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα σημειώσουν άλλο ένα ρεκόρ παραγωγής φυσικού αερίου. Αλλά δεν θα έχουμε τις απαντήσεις σε αυτές τις προβλέψεις όταν τελειώσει η χρονιά.

Η ενέργεια ήταν ένας από τους τρεις μόνο τομείς του S&P 500 που υποχώρησαν το 2023. Όμως, με βάση τις προσδοκίες για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι ο ενεργειακός τομέας θα έχει μια μέτρια, αλλά ίσως όχι μια εξαιρετική χρονιά.

Το Energy Select Sector SPDR ETF (XLE) παρακολουθεί έναν δείκτη ενεργειακών εταιρειών στον S&P 500 και αντιπροσωπεύει τις μετοχές μεγάλων ενεργειακών εταιρειών από διαφορετικούς υποτομείς (π.χ. ολοκληρωμένη, παραγωγή πετρελαίου, υπηρεσίες εξοπλισμού). Είναι, επομένως, ένα καλό σημείο αναφοράς για το συνολικό ενεργειακό τομέα. Μερικές από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του XLE είναι οι ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, EOG Resources και Schlumberger.
Το XLE έχει ήδη μειωθεί κατά 4% από την έναρξη του έτους, επομένως θα πρέπει να κερδίσει περίπου 15% ή περισσότερο πριν από το τέλος του έτους για να πραγματοποιηθεί αυτή η πρόβλεψη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης