Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Θεσμικό πλάσιο ετοιμάζει η ΕΕ για την γεωθερμική ενέργεια

Θεσμικό πλάσιο ετοιμάζει η ΕΕ για την γεωθερμική ενέργεια
Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας που λειτουργεί συνεχώς, με σταθερό κόστος - Euractiv

Εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις της γεωθερμικής ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το Euractiv, η έκθεση του Πολωνού νομοθέτη Zdzisław Krasnodębski για την εθνικιστική ομάδα ECR ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (531 ψήφοι υπέρ και 2 κατά) στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις 18 Ιανουαρίου.

Η εν λόγω έκθεση ζητά την έναρξη μιας βιομηχανικής συμμαχίας για τη γεωθερμική ενέργεια και τη θέσπιση ενός εναρμονισμένου ασφαλιστικού συστήματος για τον μετριασμό του οικονομικού κινδύνου για τον τομέα.

«Αυτοί οι κίνδυνοι των πόρων του υπεδάφους και το σχετικό οικονομικό κόστος αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τους φορείς ανάπτυξης γεωθερμικών έργων», δήλωσε ο Krasnodębski σε επεξηγηματικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε με την έκθεσή του.«Οι κυβερνητικές πολιτικές που μειώνουν τους κινδύνους είναι επομένως ζωτικής σημασίας για την παροχή κινήτρων στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η έκθεση ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για τη γεωθερμία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ιρλανδίας, οι οποίες έχουν καταρτίσει ειδικά μέτρα πολιτικής για τη στήριξη αυτής της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Τέλος, το ψήφισμα ζητά πρόσθετη στήριξη για τις περιοχές που εξαρτώνται οικονομικά από τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τη μετάβαση στη γεωθερμία.

Γεωθερμία, ένα εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση

Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας που λειτουργεί συνεχώς, με σταθερό κόστος, υπογραμμίζει η έκθεση. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις δεν απαιτούν κρίσιμες πρώτες ύλες όπως οι σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι σε έλλειψη στην Ευρώπη.

Η γεωθερμική ενέργεια περιλαμβάνεται επίσης στις στρατηγικές καθαρές τεχνολογίες στο πλαίσιο του νόμου για την καθαρή μηδενική βιομηχανία, μαζί με τους ηλιακούς συλλέκτες, τις ανεμογεννήτριες ή τις αντλίες θερμότητας.

Η δανική εταιρεία Innargi είναι μεταξύ εκείνων που ειδικεύονται στη χρηματοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία γεωθερμικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας για δίκτυα τηλεθέρμανσης.

«Η γεωθερμική τηλεθέρμανση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των βασικών στρατηγικών στόχων της ΕΕ: Επίτευξη των κλιματικών στόχων, ενίσχυση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και εξάλειψη των εξαρτήσεων από ορυκτά καύσιμα σε αναξιόπιστες τρίτες χώρες», δήλωσε ο Asbjørn Haugstrup, επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων της Innargi.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης