Ενέργεια

Η Γερμανία «ρίχνει» 40 δισ. ευρώ για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αερίου

Η Γερμανία «ρίχνει» 40 δισ. ευρώ για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αερίου
Η στρατηγική έχει επίσης επικριθεί από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, που θέλουν να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατό

Στην κατασκευή πολλών νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο προσανατολίζεται η Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα για να αποτρέψει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Η τελευταία συνεπάγεται στην έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλείται από τη διακοπή της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το εκτιμώμενο κόστος αυτού του σχεδίου ανέρχεται στα 40 δις. ευρώ και την περασμένη εβδομάδα έγιναν συναντήσεις σε θεσμικό και κορυφαίο επίπεδο.  Μάλιστα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών που ηγείται της προσπάθειας, είπε ότι διεξάγονται εντατικές συνομιλίες για το θέμα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο στόχος της Γερμανίας και οι επικρίσεις

Η Γερμανία θέλει να χρησιμοποιήσει περίπου 24 GW σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση υδρογόνου και αερίου για να καλύψει τα κενά στην παροχή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αλλά ήταν σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες σχετικά με τη διάθεση δημόσιας χρηματοδότησης για αυτούς.

Η στρατηγική έχει επίσης επικριθεί από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, που θέλουν να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατό και δεν πείθονται από τα επιχειρήματα των παραγωγών ενέργειας ότι το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο μεταβατικό καύσιμο καθώς η καύση του παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τον άνθρακα.

Το Βερολίνο χρειάζεται συμφωνία για τα προγραμματισμένα εργοστάσια για να πείσει τμήματα παραγωγής άνθρακα της Γερμανίας να καταργήσουν σταδιακά τους σταθμούς με καύση άνθρακα νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία του 2038 και να βοηθήσουν τη Γερμανία να επιτύχει τους στόχους της για τις εκπομπές θερμοκηπίου γρηγορότερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης