Χρηματιστήριο & Αγορές

Πειραιώς: Άνοδος 2,3% στην οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας

Πειραιώς: Άνοδος 2,3% στην οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας
Το 2023 ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 108,0 μονάδες έναντι 105,5 μονάδων το 2022

Αυξημένη κατά 2,3% το 2023 και κατά 2,1% αναμένεται να είναι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων στην Ελλάδα και τον Κόσμο της Τράπεζας Πειραιώς, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία αξιολόγηση της χώρας να αναφέρει ότι οι οικονομικές προοπτικές της έχουν βελτιωθεί σημαντικά, χαρακτηρίζοντας ανθεκτικό το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων στην Ελλάδα και τον Κόσμο που δημοσίευσε η Τράπεζα Πειραιώς για τον Ιανουάριο 2024, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, την ιδιωτική κατανάλωση θα στηρίξει η αύξηση των πραγματικών μισθών, ενώ οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται με την εφαρμογή του Εθνικού Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποστηρίζεται από κονδύλια της Ε.Ε. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει το 2% έως το τέλος του 2025. Οι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι για την ανάπτυξη αλλά με ανοδική τάση για τον πληθωρισμό, επισημαίνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ. Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες αντιδράσεις της αγοράς στην πρόσφατη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.

Το 2023 ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 108,0 μονάδες έναντι 105,5 μονάδων το 2022. Το 2023, ο πληθωρισμός περιορίστηκε στο 3,5% από 9,6% το 2022, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας. Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. ευρώ, κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το 2023, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 6,65 δισ. το 2022, σύμφωνα με στοιχεία σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού το 2023 κατέγραψε έλλειμμα ύψους €3,8 δισ. έναντι ελλείμματος 11,7 δισ. ευρώ το 2022.

Στις ΗΠΑ, η οικονομία κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023 εξελίχθηκε καλύτερα των εκτιμήσεων με τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3,3% (σε τριμ. ετησιοποιημένη βάση) και συνολικά το 2023 στο 2,5%. Ταυτόχρονα, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν ιδιαίτερα καλές και ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει βαθμιαία να υποχωρεί. Συνεπώς, η Fed δεν πιέζεται άμεσα να προχωρήσει νωρίτερα από ό,τι θα επιθυμούσε σε χαλάρωση της πολιτικής της. Στην Ευρωζώνη, αντίθετα, οι προκλήσεις παραμένουν καθώς, βάσει της εκτίμησης της ΕΚΤ, η οικονομική δραστηριότητα κατά το δ΄ τρίμηνο παρέμεινε πιθανότατα στάσιμη και η εικόνα αυτή δεν αναμένει να αλλάξει σημαντικά κατά το πρώτο διάστημα του 2024. Θετικός παράγοντας, ωστόσο, παραμένει η επιστροφή του ποσοστού ανεργίας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού. Στην Κίνα, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το δ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 5,2%, όσο και συνολικά για το 2023. Ωστόσο, οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα διατήρησης ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα παραμένουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης