Τελευταία Νέα

Το GREGY στο επίκεντρο της Σδούκου με El Marqabi στο Κάϊρο - Και το πράσινο υδρογόνο στην ατζέντα

Το GREGY στο επίκεντρο της Σδούκου με El Marqabi στο Κάϊρο - Και το πράσινο υδρογόνο στην ατζέντα

Εκτός από την εκπόνηση των τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, προγραμματίζεται και ειδική μελέτη καταγραφής του βυθού για τον προσδιορισμό της υποθαλάσσιας διαδρομής που θα ακολουθήσουν τα καλώδια

 

Η προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου, αλλά και η διεύρυνση του αντικειμένου του East Med Gas Forum, σε θέματα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στους τομείς του ηλεκτρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, με τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου κ. Μohamed Shaker El Marqabi.


Η κ. Σδούκου επισκέφθηκε το Κάιρο εν όψει της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας του East Med Gas Forum για το 2024 και ενημέρωσε τον Αιγύπτιο υπουργό για το ενδιαφέρον αρκετών χωρών μελών του οργανισμού για συνεργασία σε ζητήματα ΑΠΕ και ηλεκτρισμού, ενώ επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ για τη διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας, ενώ συζήτησε τα επόμενα βήματα προετοιμασίας και ωρίμανσης του έργου.
Όπως είναι γνωστό άλλωστε η συγκεκριμένη διασύνδεση, η οποία στηρίζεται από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου έχει ενταχθεί στην 6η λίστα των ‘Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος/Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Συνεργασία σε ΑΠΕ και πράσινη ενέργεια

Σε ότι αφορά το East Med Gas Forum (EMGF, Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου), της πρωτοβουλίας για την ενεργειακή συνεργασία των χωρών της περιοχής, πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι διεργασίες έχουν παγώσει, καθώς ανάμεσα στα μέλη είναι το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Αρκετές χώρες πάντως, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία στις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες είναι πιθανόν να συζητηθεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αντικειμένου του οργανισμού κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το 2024. Υπενθυμίζεται ότι φόρουμ είχε κατ’ αρχήν σκοπό τη συνεργασία στο φυσικό αέριο και τον τρόπο μεταφοράς τους αερίου της ΝΑ Μεσογείου, κυρίως από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ευρώπη.

Κατά τη συνάντηση της κ. Σδούκου με τον Αιγύπτιο υπουργό συζητήθηκε επίσης η προοπτική ανάπτυξης πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, καθώς και η σχετική επενδυτική ωριμότητα των πρωτοβουλιών για έργα της κατηγορίας αυτής στις δύο χώρες.

Σε ότι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου (GREGY) ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία του ομίλου Κοπελούζου και ήδη περνά στη φάση των μελετών, αφού ο όμιλος βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς μελετητικές εταιρίες για το έργο. Εξάλλου έχει υπογραφεί κατ’ αρχήν συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ και τον αντίστοιχο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου με σκοπό τη σύσταση κοινής εταιρίας, στην οποία οι τρεις εταιρίες θα συμμετέχουν με ίσα μερίδια. Από την πλευρά του ομίλου Κοπελούζου, το έργο προωθείται από την εταιρία ELICA.
Το GRECY, ισχύος 3.000 MW, θα μεταφέρει ρεύμα από ΑΠΕ, απ’ ευθείας από την Αίγυπτο στην Αττική, απ’ όπου θα μπορούν να γίνονται και εξαγωγές μέσω των διεθνών διασυνδέσεων του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού.


Αίτημα χρηματοδότησης

Ήδη ετοιμάζεται ο φάκελος για την υποβολή αιτήματος ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μέσω του Connecting Europe Facility (CEF), καθώς την άνοιξη αναμένεται να δημοσιευτεί η σχετική δημόσια πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο CEF.

Εκτός από την εκπόνηση των τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, προγραμματίζεται και ειδική μελέτη καταγραφής του βυθού για τον προσδιορισμό της υποθαλάσσιας διαδρομής που θα ακολουθήσουν τα καλώδια. Πρόκειται για την πιο κρίσιμη μελέτη, για την κατάρτιση της οποίας θα χρειαστεί ειδικό πλοίο καταγραφής βυθού, προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής όδευση του καλωδίου. Η κατ αρχήν διαδρομή του GREGY, μήκους 954 χλμ, ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Νέα Μάκρη Αττικής.

Το κόστος των μελετών υπολογίζεται σε ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το CEF. Αν όλα προχωρήσουν εντός χρονοδιαγράμματος, οι μελέτες μπορεί να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους. Ο προϋπολογισμός του GRECY ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισ ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης