Τον Μάρτιο η υπουργική απόφαση για την αυτοπαραγωγή ενέργειας σε βιομηχανίες και net billing

Τον Μάρτιο η υπουργική απόφαση για την αυτοπαραγωγή ενέργειας σε βιομηχανίες και net billing
Για τις πολυκατοικίες, οι νέες ρυθμίσεις έχουν προβλέψει ότι τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες
Για τον Μάρτιο έχει μετατεθεί, εκτός νέου απροόπτου, η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης ώστε να μπορέσουν όσοι ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν το νέο καθεστώς για την αυτοπαραγωγή ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε βιομηχανίες, αλλά και για την εφαρμογή του net-billing, που είχε θεσμοθετηθεί τον περασμένο Μάρτιο με τον νόμο 5037/2023. Η εφαρμοστική απόφαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα περιλαμβάνει τα βήματα εφαρμογής για τον ΔΕΔΔΗΕ και για τους προμηθευτές ρεύματος.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) υπό την υφυπουργό κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, με τη συμμετοχή των προμηθευτών ρεύματος προκειμένου να εκφρασουν, στο πλαίσιο της διαβουλευσης, τις οποιες αντιρρήσεις μπορει να έχουν πριν υπογραφει το κείμενο της απόφασης.

Να θυμίσουμε ότι βάσει των διατάξεων του 5037/2023 για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών σε βιομηχανίες και βιοτεχνικές επιχειρήσεις προβλέφθηκε περιορισμός στην ισχύ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος στα 100 kW (κιλοβάτ) από 3 MW που ίσχυε. Έδινε ωστόσο περιθώριο, έως και τις 30 Ιουνίου 2023 ώστε να μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για net-metering με το παλιό καθεστώς (έως 3 MW).

To net billing

Ωστόσο, έκτοτε όλα έχουν «παγώσει» καθώς η υπουργική απόφαση για το νέο καθεστώς αυτοπαραγωγής, δέκα μήνες μετά δεν έχει εκδοθεί. Αυτή θα ενεργοποιήσει και το net-billing. Ο νόμος 5037/2023 δίνει τη δυνατότητα για την παραγόμενη «πράσινη» ενέργεια των αυτοπαραγωγών, η οποία δεν καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο και περισσεύει, να την πωλούν (net-billing), αφενός στο ηλεκτρικό σύστημα, εάν είναι έως 1.500 MWh (μεγαβατώρες) τον χρόνο έναντι 0,065 ευρώ η κιλοβατώρα (kWh) και αφετέρου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μέσω ενός Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΦΟΣΕ, ή μέσω διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος εάν είναι πάνω από 1.500 μεγαβατώρες.

Για τις πολυκατοικίες, οι νέες ρυθμίσεις έχουν προβλέψει ότι τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς τους. Στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το νέο σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, θα μπορούν να ενταχθούν και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.

Πάντως το ενδιαφέρον για την αυτοκατανάλωση ήταν μεγάλο, γεγονός που διαφαίνεται από το γεγονός ότι εντός του 2023, νοικοκυριά και επιχειρήσεις εγκατέστησαν τόσα συστήματα για net-metering, όσα όλα τα προηγούμενα χρόνια συνολικά. Συνολικά, εντός του προηγούμενου έτους διασυνδέθηκαν στο ηλεκτρικό δίκτυο περί τα 260 MW, ενώ συνολικά όλη την προηγούμενη 8ετία τα εγκατεστημένα συστήματα με net metering έφταναν συνολικά τα 222 MW. Ειδικότερα, το 2022 είχαν εγκατασταθεί συνολικά 119,1 MW, το 2021 47,6 MW, το 2020 20,2 MW ενώ από το 2015 έως και το 2019 35,2 MW..

Από τα οικιακά συστήματα που εγκαταστάθηκαν το 2023, τα 8,8 MW συνοδεύονταν και από μπαταρία και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Φωτοβλταϊκά στις στέγες» ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν εμπορικά συστήματα αυτοκατανάλωσης. Σημαντική συνεισφορά στην έκρηξη του net metering το 2023 είχαν τα συστήματα που εγκαταστάθηκαν από επιχειρήσεις καθώς «έτρεξαν» να προλάβουν πριν αλλάξει το καθεστώς της αυτοπαραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης