Χρηματιστήριο & Αγορές

Δυνατή χρονιά το 2024 - Πού οδηγεί το ράλι στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Δυνατή χρονιά το 2024 - Πού οδηγεί το ράλι στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
Παραμένει με χαμηλό δείκτη P/BV η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ - Οι ομοειδείς με σημαντικά χαμηλό δείκτη
Η χρονιά της φαίνεται πως είναι το 2024, καθώς η άνοδος της μετοχής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ προσεγγίζει το 30% μέσα μόλις στον πρώτο μήνα του έτους.
Και μπορεί όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές να αναφωνούν «επιτέλους», ωστόσο, κάποιες πληροφορίες που διακινούνται στα χρηματιστηριακά γραφεία, αναφέρουν πως ίσως να είμαστε ακόμα στην αρχή.
Μετά το ράλι της Cenergy, η σκυτάλη πέρασε στην άλλη θυγατρική του ομίλου Viohalco, η οποία δεν είχε δει «άσπρη μέρα» από το 2021.
Η μετοχή όπως λένε οι «κακές γλώσσες» δεν είχε δει άσπρη μέρα μετά το placement που είχε κάνει στα 2 ευρώ και όπως είχε φανεί η ποιότητα των επενδυτών, δεν ήταν και η καλύτερη.
Και αυτό γιατί μόλις πήραν τις μετοχές με κάποιο discount, αμέσως έσπευσαν να ρευστοποιήσουν προκειμένου να κερδίσουν τη διαφορά. Έκτοτε η μετοχή κάθε που πλησίαζε τα 2 ευρώ έβρισκε μπροστά της εκατομμύρια κομμάτια προς πώληση.
Η αλήθεια από την άλλη είναι πως η μετοχή από τις αρχές του 2018 μέχρι και σήμερα συσσωρεύει μεταξύ 2,20 ευρώ και 1,30 ευρώ.

Για πρώτη φορά ίσως μπαίνουν οι βάσεις για διάσπαση της συσσώρευση.
Η αποτίμηση του ομίλου θεωρείται αρκετά χαμηλή και μάλιστα οι υποστηρικτές του τίτλου αναφέρουν πως η τωρινή άνοδος έχει σοβαρά πατήματα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο όμιλος εισέρχεται σε μία πολύ καλή περίοδο και στις επόμενες χρήσεις θα βελτιώσει σημαντικά τα μεγέθη του.
Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγεί τώρα τη μετοχή υψηλότερα.
Υπενθυμίζεται πως στο εννεάμηνο του 2023 εμφάνισε εξαιρετικές λειτουργικές ταμειακές ροές οι οποίες μείωσαν τον καθαρό δανεισμό κατά 225,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA παρά τη μείωση της ζήτησης παρέμειναν υψηλά και στα 190 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω αποτίμησης αποθεμάτων, τα δημοσιευμένα υποχώρησαν στα 145 εκατ. ευρώ.
Το χρηματοοικονομικό κόστος ήταν αυξημένο λόγω των επιτοκίων.
Σημειώνεται πως τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 953 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως παρά την άνοδο της μετοχής φέτος ο δείκτης p/bv παραμένει κάτω από τη μία φορά (0,93x).

Θα υπάρξει διάχυση στις άλλες μετοχές του κλάδου;

Η βελτίωση του κλίματος, η σταθεροποίηση των τιμών των μετάλλων, μετά τις μεγάλες αυξομειώσεις που έγιναν στο παρελθόν τα μεγάλα έργα και η πιθανή μείωση των επιτοκίων προς το τέλος του έτους, ίσως δώσουν ανάσες στις άλλες εταιρείες του κλάδου.
Η Κορδέλλου με αποτίμηση 13 εκατ. ευρώ, είχε μεγάλη μείωση κερδών αλλά έχει ίδια κεφάλαια 23,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή P/BV 0,57x μόλις.
Η Έλαστρον με αποτίμηση 46 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 89,3 εκατ. ευρώ έχει p/bv 0,51 φορές.
Η Τζιρακιάν έχει αποτίμηση 5,3 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ έχει p/bv 0,53 φορές.
Σε μία περίοδο που θεωρείται bull market, η διαπραγμάτευση εταιρειών, από το χώρο της βιομηχανίας, στο μισό των ιδίων κεφαλαίων ίσως να αποτελεί υπερβολική στρέβλωση.
Αν πλησίαζαν το P/BV της Ελβάλχαλκορ, η άνοδος των τιμών των μετοχών θα ήταν πάνω από 50%

Πηγή: bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης