Έρευνα: Θετικά και αρνητικά από τα μεγάλης κλίμακας ηλιακά έργα στις ΗΠΑ

Έρευνα: Θετικά και αρνητικά από τα μεγάλης κλίμακας ηλιακά έργα στις ΗΠΑ

Αιτίες καθυστέρησης και ακύρωσης έργων σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους

Ένα νέο άρθρο σε περιοδικό αντλεί πληροφορίες από 54 συνεντεύξεις κατοίκων, κατασκευαστών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής γύρω από 7 μεγάλης κλίμακας ηλιακά έργα στις Η.Π.Α.

Παρά τις εθνικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ευρεία υποστήριξη για μεγάλης κλίμακας ηλιακή ενέργεια (LSS, ορίζεται εδώ ως επίγεια φωτοβολταϊκά έργα ≥1 MWDC) μεταξύ των αγροτών Αμερικανών, η αντίθεση από τους κατοίκους της περιοχής και τους εκλεγμένους αξιωματούχους γύρω από τα προτεινόμενα έργα LSS αυξάνεται.

Οι κατασκευαστές LSS αναφέρουν τώρα ότι η αντίθεση της κοινότητας και οι περιοριστικές διατάξεις για την τοποθέτηση είναι οι κύριες αιτίες καθυστερήσεων και ακυρώσεων έργων.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη δεδομένων και ανάλυσης σχετικά με τις αντιλήψεις της κοινότητας για τα έργα LSS και τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται τις διαδικασίες σχεδιασμού που οδήγησαν σε αυτά.

Αυτό το κενό πληροφοριών εμποδίζει την ανάπτυξη και την υιοθέτηση στρατηγικών για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της κοινότητας και την κατάλληλη ευθυγράμμιση των προτεινόμενων έργων ώστε να ταιριάζουν καλύτερα και να ωφελούν τις τοπικές κοινότητες.

 

Στόχοι της έρευνας

Σε μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Energy Research and Social Science, ερευνητές από το Berkeley Lab, το Michigan State University και το University of Michigan εξετάζουν τα αντιληπτά οφέλη και τα βάρη της πρόσφατης ανάπτυξης LSS στις ΗΠΑ μέσω συνεντεύξεων με ένα ευρύ σύνολο ενδιαφερομένων, όπως κατοίκους, τοπικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και προγραμματιστές σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες LSS.

Αυτή η εργασία διεξήχθη στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου της Berkeley Lab με επίκεντρο την ηλιακή ανάπτυξη.

Η έρευνα στόχευε να απαντήσει σε 2 κύρια ερευνητικά ερωτήματα (RQs):

1) Ποιες είναι οι πιο κοινές ανησυχίες των κατοίκων σχετικά με τα έργα LSS σε όλες τις Πολιτείες, τους τύπους τοποθεσιών, τα τοπία και τις δομές ιδιοκτησίας;

2) Ποιες στρατηγικές έχουν χρησιμοποιήσει ή θα μπορούσαν οι κατασκευαστές και οι υπάλληλοι να βελτιώσουν τις αντιλήψεις και τα αποτελέσματα του έργου και να ευθυγραμμίσουν καλύτερα την ανάπτυξη LSS με τα τοπικά σχέδια χρήσης γης, τις ανάγκες και τις αξίες της κοινότητας;

Μερικά από τα βασικά ευρήματα της εργασίας συνοψίζονται παρακάτω.

Οι συντάκτες θα φιλοξενήσουν ένα δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στις 12:00 μ.μ. για να περιγράψουν την εργασία και τα ευρήματα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Η διαδικασία σχεδιασμού του LSS και οι τοπικές επιπτώσεις του έργου ήταν βασικές ανησυχίες των ενδιαφερομένων.

 

7 τοποθεσίες για τα μεγάλης κλίμακας ηλιακά έργα των ΗΠΑ

Στη συγκεκριμένη μελέτη συμπεριλήφθηκαν οι 7 τοποθεσίες LSS που διέφεραν ανάλογα με τις περιοχές, τις δομές ιδιοκτησίας, τους τύπους έργων (π.χ. αγροβολταϊκά), τα οικοσυστήματα και τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτές τις τοποθεσίες, οι πιο κοινές ανησυχίες των τοπικών ενδιαφερομένων σχετικά με το τοπικό έργο επικεντρώθηκαν στις αντιλήψεις για τη διαδικασία ανάπτυξης LSS και τις επιπτώσεις της ανάπτυξης.

Για παράδειγμα, οι κάτοικοι και οι τοπικοί αξιωματούχοι παρατήρησαν πώς και πόσες πληροφορίες παρασχέθηκαν, την έλλειψη επιρροής της κοινότητας στον σχεδιασμό του έργου και εάν ή πώς προχώρησαν οι προσπάθειες συνδρομής της κοινότητας.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη εντόπισαν επίσης με συνέπεια τη σημασία της ουσιαστικής εξέτασης των οικονομικών, περιβαλλοντικών, οπτικών και τοπικών επιπτώσεων.

 

Στρατηγικές για την ανάπτυξη LSS

Οι ερωτηθέντες και η προηγούμενη έρευνα προσφέρουν στρατηγικές που θα μπορούσαν να εξεταστούν για την αντιμετώπιση των ανησυχιών.

Οι συνεντεύξεις, σε συνδυασμό με τα ευρήματα και τις γνώσεις από την προηγούμενη βιβλιογραφία, υποδεικνύουν μια σειρά από πιθανές στρατηγικές που στοχεύουν στην καλύτερη ευθυγράμμιση της ανάπτυξης LSS με τα σχέδια χρήσης γης, τις αξίες και τους στόχους των τοπικών κοινοτήτων.

Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, αύξηση της προσωπικής δέσμευσης, πιο διαφανή και σαφή συζήτηση των πιθανών τοπικών οφελών και επιβαρύνσεων των έργων, ενδιάμεσους τρίτους που ενεργούν ως σύνδεσμοι της κοινότητας και ενίσχυση της παροχής τοπικών οικονομικών οφελών.

Μια πιο «κεντρική» αναπτυξιακή προσέγγιση θα μπορούσε να βελτιώσει τις αντιλήψεις και τα αποτελέσματα.

Τελικά, οι απαντήσεις των ενδιαφερομένων υποδηλώνουν ότι χρειάζεται μια άλλη (ίσως κεντρική) προσέγγιση για την ανάπτυξη LSS προκειμένου τα προτεινόμενα έργα να κερδίσουν και να διατηρήσουν υποστήριξη από τις κοινότητες υποδοχής.

Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη τις τοπικές ανησυχίες και αξίες, με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και των αντιλήψεων για τις κοινότητες που φιλοξενούν LSS.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης