BNEF: Νέο ρεκόρ στις επενδύσεις καθαρής ενέργειας - Έφτασαν τα 2,8 τρισ. δολ.

BNEF: Νέο ρεκόρ στις επενδύσεις καθαρής ενέργειας - Έφτασαν τα 2,8 τρισ. δολ.

Αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με πέρυσι στις παγκόσμιες δαπάνες για την ενεργειακή μετάβαση

Οι παγκόσμιες επενδύσεις για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ καθώς ο κόσμος κινείται για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, αλλά εξακολουθεί να μην επαρκεί για να φτάσει σε τροχιά μηδενικών εκπομπών.

Οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 17% πέρυσι στα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει το BloombergNEF (BNEF).

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_6.png

 Αναλυτικά οι επενδύσεις

Αυτές περιλαμβάνουν επενδύσεις για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, την κατασκευή συστημάτων παραγωγής υδρογόνου και την ανάπτυξη άλλων τεχνολογιών.

Προσθέτοντας σε αυτά τις επενδύσεις για τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού καθαρής ενέργειας και 900 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, η συνολική χρηματοδότηση το 2023 έφτασε περίπου τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δαπάνες ρεκόρ αντικατοπτρίζουν τον αυξανόμενο επείγοντα χαρακτήρα των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, ο κόσμος πρέπει να επενδύσει περισσότερα από τα διπλάσια σε καθαρή τεχνολογία προκειμένου να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με το BNEF.

 

Στην κορυφή η Κίνα

Η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη αγορά με διαφορά 676 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση μόνο 6% σε σύγκριση με το 2022).

Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 22%, σε ένα σύνολο 718 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στα κίνητρα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, τον εμβληματικό νόμο των ΗΠΑ για το κλίμα, ο οποίος αρχίζει να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Οι ισχυρές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη συνέβαλαν επίσης στην αύξηση του συνόλου.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_3.png

Αύξηση στις δαπάνες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Οι δαπάνες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 36% στα 634 δισεκατομμύρια δολάρια.

The new Volkswagen e-up!

Αυτό τον έκανε κλάδο που σημείωσε τις μεγαλύτερες επενδύσεις, ξεπερνώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες κέρδισαν 8% στα 623 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδυτές διοχέτευσαν 310 δισεκατομμύρια δολάρια σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την παροχή καθαρής ενέργειας που θα παραχθεί από νέα αιολικά και ηλιακά πάρκα που έρχονται στο διαδίκτυο, καθιστώντας την 3η μεγαλύτερη αγορά.

Ανάπτυξη στις επενδύσεις σε υδρογόνο

Ορισμένες εκκολαπτόμενες τεχνολογίες γνώρισαν τρομερή ανάπτυξη. Οι επενδύσεις σε υδρογόνο, για παράδειγμα, τριπλασιάστηκαν στα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένδειξη αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την τεχνολογία, αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί σε κλίμακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης