Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: H ενεργειακή μετάφραση της επιστροφής Trump στην εξουσία - Politico

ΗΠΑ: H ενεργειακή μετάφραση της επιστροφής Trump στην εξουσία - Politico
Η προοπτική μιας άλλης θητείας Trump εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι διεθνείς επενδυτές θα παραμείνουν αφοσιωμένοι στα αμερικανικά έργα

Προβάδισμα Trump έναντι Biden έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos με το ενδεχόμενο της εκλογικής ρεβάνς να μην θεωρείται απίθανο.

Μια τέτοια πάντως εξέλιξη μεταφράζεται και σε μια νέα ανάγνωση και προσέγγιση για τα ενεργειακά δεδομένα των ΗΠΑ και κυρίως μια πιθανή απειλή για τον υπογραφόμενο νόμο του Biden για το κλίμα. Οι αναλυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συμφωνούν ότι η επιστροφή Τrump στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να σημαίνει σαρωτικές αλλαγές στα κίνητρα επενδύσεων καθαρής ενέργειας του Biden και ώθηση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Oι δεσμεύσεις Trump

Η εκστρατεία του Trump υποσχέθηκε να «απελευθερώσει την παραγωγή εγχώριων ενεργειακών πόρων» σε μια δεύτερη θητεία και να «μειώσει την αυξανόμενη τιμή της βενζίνης, του ντίζελ και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον Botond Feledy, γεωπολιτικό αναλυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Red Snow Consulting με έδρα τις Βρυξέλλες, μια δεύτερη θητεία Trump παρουσιάζεται ως «ευλογία για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, με το έδαφος ήδη να προετοιμάζεται».

Στο στόχαστρο και ο IRA

Ο IRA προσφέρει επί του παρόντος περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας για εταιρείες των ΗΠΑ. Ενώ ο Trump δεν θα ήταν σε θέση να ανατρέψει τον νόμο χωρίς σημαντικές ρεπουμπλικανικές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο, πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε κάθε μέσο που είχε στη διάθεσή του για να εξαφανίσει τους βασικούς πυλώνες της νομοθεσίας.

Διεθνείς επενδυτές

Η προοπτική μιας άλλης θητείας Trump εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι διεθνείς επενδυτές θα παραμείνουν αφοσιωμένοι στα αμερικανικά έργα.

Η Equinor και η BP, εταίροι κοινοπραξίας στο έργο Empire Wind 2, αποσύρθηκαν αυτόν τον μήνα από ένα σχέδιο για τη δεύτερη φάση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών στη Νέα Υόρκη.

Μια δεύτερη κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στρέψει την ενεργειακή εστίαση του έθνους πίσω στους υδρογονάνθρακες, λέει ο Francesco Sassi, ερευνητής στη γεωπολιτική και τις αγορές ενέργειας στο RIE της Ιταλίας. Ο Trump επιμένει ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να επανεκτιμήσουν την παγκόσμια κατάστασή τους ως ενεργειακή υπερδύναμη αυξάνοντας την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης